Hírek

2015.01.08. 09:06

Elhunyt Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselő, időközi választást tartanak Tapolca környékén

Hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Lasztovicza Jenő, tapolcai országgyűlési képviselő, a megyei önkormányzat közgyűlésének korábbi elnöke.

MTI

Lasztovicza Jenő 1961. december 21-én született Kiskőrösön. 1980-ban a budapesti Szent László Gimnáziumban érettségizett. 1986-ban szintén a fővárosban, a Kertészeti Egyetem növénytermesztő szakán szerzett diplomát. 1986-tól 1988-ig a hajósi Hosszúhegyi Mezőgazdasági Kombinátnál dolgozott a palackozó üzem helyettes vezetőjeként. 1989-től 1998-ig a Badacsonyi Pinceszövetkezet borászati vezetője volt Badacsonytomajban.

1994-ben lépett be a Fideszbe, 1998-tól pártja városi elnöke. 1998-tól tapolcai országgyűlési képviselő volt. Az 1998. évi országgyűlési választásokon Veszprém megye 4. számú, Tapolca központú választókerületében szerzett mandátumot. 2002-ben már a választások első fordulójában megvédte tapolcai választókerületi mandátumát. A 2006-ban és 2010-ben is egyéni mandátumot szerzett választókerületében. 2014 tavaszán a tapolcaiak és a környékbeliek szintén országgyűlési képviselőnek választották őt, a választási rendszer átalakulásával ezúttal Veszprém megye 3. számú választókerületében

A képviselő elnöke volt a Közép-dunántúli Regionális Egészségügyi Tanácsnak, a Veszprém Megyei Területfejlesztési Tanácsnak, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottságnak, tagja a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácsnak és a Magyar Olimpiai Bizottságnak.

Lasztovicza Jenő 2006 és 2014 között elnöke volt a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének. Az önkormányzat honlapján közzétették a gyászjelentés: „Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselő, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 8 éven át megyénkért odaadóan munkálkodó elnöke 2015. január 8-án életének 54. évében méltósággal viselt súlyos betegséget követően csendesen megpihent. Emlékét, munkásságát tisztelettel megőrizzük. Végső búcsúztatásának időpontját a későbbiekben tesszük közzé”.

Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke megkeresésünkre úgy fogalmazott: „Bár az utóbbi hetekben már számítani lehetett arra, hogy ez a szomorú esemény bekövetkezhet, felkészülni erre mégsem lehetett. Egy fiatal, mindig, még az utolsó napokban is mindenkin segíteni akaró, tiszta szívű barátunk hagyta itt a földi életet, melyben a betegséget példátlan türelemmel és töretlen optimizmussal viselte. Betölthetetlen űr marad utána.”

Takács Szabolcs Veszprém megyei kormánymegbízott elmondta, 2006 és 2010 között megyei közgyűlési képviselőként ismerte meg Lasztovicza Jenőt. Közvetlen munkatársaként, kabinetvezetőként, elnöki főtanácsadóként 2010. októbere és 2011. márciusa között dolgozott vele, baráti kapcsolatban voltak. Lasztovicza Jenő segítőkész, lelkiismeretes, empatikus, önzetlen ember volt, mint vezető és mint barát. Halálhíre lesújtotta őt. Egy barátot, harcostársat vesztett el vele a megyei Fidesz. Lasztovicza Jenő halálhíre miatt a megyei kormányhivatal és a megyei önkormányzat péntekre tervezett újévi köszöntőjét lemondták.

Császár László, Tapolca korábbi fideszes polgármestere jó barátságban volt Lasztovicza Jenővel. Együtt kezdték politikai pályafutásokat, sokat dolgoztak együtt. 2008-ban Ács János polgármestert vesztették el, szintén fiatalon, a mostani tragédia ahhoz hasonló. „Tudtuk, hogy nagybeteg, számítottunk a szomorú eseményre, de amikor bekövetkezik, nehéz elfogadni, tudomásul venni. Együtt érzünk családjával.”

Dobó Zoltán, Tapolca város polgármestere közleményt adott ki, miszerint Lasztovicza Jenőre, a térség országgyűlési képviselőjére emlékezve, előtte tisztelegve 2015. január 9-ét városi gyásznappá minősíti. Délelőtt 10 órakor a Katonai Emlékparkban a város lobogóját félárbocra eresztik hagyományőrző katonai tiszteletadás mellett. A 18 órára meghirdetett újév köszöntő rendezvény a Tamási Áron Művelődési Központban kegyeleti okok miatt elmarad.

A Fidesz-frakció közleményt adott ki: „A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség és a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja mély fájdalommal és megrendüléssel tudatja, hogy Lasztovicza Jenő, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője a mai napon hosszú betegséget követően elhunyt. Lasztovicza Jenő 1998-ban, 16 évvel ezelőtt mérette meg magát először képviselőjelöltként. Azóta minden választást megnyert – szerették és tisztelték őt. Politikus társunkban tiszteletreméltó, becsületes, a hazájáért híven dolgozó társunkat veszítettük el.Szeretteinek gyászában a párt és a frakció osztozik. Lasztovicza Jenőt a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség és a Magyar Országgyűlés saját halottjának tekinti.”

A Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportja mély megrendüléssel értesült Lasztovicza Jenő haláláról, részvétét fejezte volt képviselőtársuk családjának. Az Együtt is részvétét nyilvánított a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség valamennyi tagjának, a Fidesz országgyűlési frakciójának, Lasztovicza Jenő családjának, barátainak és tisztelőinek. Hosszan tartó súlyos betegségét nagy kitartással és méltósággal viselte, írták.

 

Időközi országgyűlési képviselőválasztást kell tartani Tapolca környékén

Időközi országgyűlési képviselőválasztást kell tartani a csütörtökön elhunyt Lasztovicza Jenő fideszes parlamenti képviselő mandátumának betöltésére.

Lasztovicza Jenő hosszú betegség után hunyt el. A politikus tavaly áprilisban Veszprém megye 3. számú országgyűlési egyéni választókerületében (Tapolcán és környékén) szerzett parlamenti mandátumot, a szavazatok 43,14 százalékának megszerzésével. Mivel egyéni választókerületben szerzett mandátumot, annak betöltésére időközi országgyűlési választást kell tartani. 

Az országgyűlési képviselők időközi választását a Nemzeti Választási Bizottság tűzi ki, az illetékes országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság javaslatára figyelemmel. 

Az időközi választást a mandátum megüresedésétől számított 120 napon belüli vasárnapra kell kitűzni, azaz ebben az esetben május 3. az utolsó vasárnap, amikor a voksolást meg lehet tartani. Az időközi választást úgy kell kitűzni, hogy a kitűzés napja és a szavazás napja között legalább 70, de legfeljebb 90 nap legyen.

Az időközi voksolás hatvan település választópolgárait érinti: szavazhatnak Ábrahámhegy, Ajka, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonederics, Balatonrendes, Bazsi, Bodorfa, Csabrendek, Dabronc, Gógánfa, Gyepükaján, Gyulakeszi, Halimba, Hegyesd, Hegymagas, Hetyefő, Hosztót, Kapolcs, Káptalanfa, Káptalantóti, Kékkút, Kisapáti, Kővágóörs, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Lesencetomaj, Megyer, Mindszentkálla, Monostorapáti, Nagyvázsony, Nemesgulács, Nemeshany, Nemesvita, Nyirád, Öcs, Pula, Pusztamiske, Raposka, Révfülöp, Rigács, Salföld, Sáska, Sümeg, Sümegprága, Szentbékkálla, Szentimrefalva, Szigliget, Szőc, Taliándörögd, Tapolca, Ukk, Uzsa, Veszprémgalsa, Vigántpetend, Zalaerdőd, Zalagyömörő, Zalahaláp, Zalameggyes, Zalaszegvár választói.

Részvétüket nyilvánították a pártok


A KDNP mély fájdalommal értesült a képviselő haláláról. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták, Lasztovicza Jenő súlyos betegségét türelemmel viselte, képviselői kötelességeit az utolsó időszakban is erejét megfeszítve teljesítette. Választókerületében éppúgy, mint a kormánypárti frakciószövetség keretén belül, a nemzeti ügyek és a magyar emberek érdekében dolgozott. A KDNP együttérzését fejezte ki a gyászoló családnak. 

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője közölte: mély megrendüléssel értesültek Lasztovicza Jenő haláláról. Mint írta, "a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportjának valamennyi tagja nevében részvétünket fejezzük ki volt képviselőtársunk családjának". 

A Jobbik mély együttérzéssel osztozik Lasztovicza Jenő családjának, hozzátartozóinak fájdalmában. "Őszinte részvétünket fejezzük ki a képviselő frakciótársai, barátai és tisztelői felé. Nyugodjék békében!" - közölte a Jobbik az MTI-vel. 

Az LMP részvétét és együttérzését fejezte ki Lasztovicza Jenő hozzátartozóinak és szeretteinek. 

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke sajtótájékoztatón nyilvánított részvétet pártja nevében Lasztovicza Jenő családjának. 

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke tudatta, pártja minden tagja nevében részvétét küldi Lasztovicza Jenő családjának. "Osztozunk a volt képviselő hozzátartozóinak és szeretteinek gyászában" - írta. 

Szigetvári Viktor, az Együtt ügyvezető társelnöke sajtótájékoztatón nyilvánította ki pártja részvétét a Fidesznek és a párt országgyűlési képviselőcsoportjának Lasztovicza Jenő halála miatt. Kérte, hogy részvétnyilvánításukat a képviselő családjának is tolmácsolják. 

A Párbeszéd Magyarországért szintén részvétét nyilvánította. "Osztozunk családja, barátai gyászában. Nyugodjék békében!" - írták a Lasztovicza Jenő halálával kapcsolatban kiadott közleményükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!