Hírek

2016.03.03. 14:34

Elítélték a polgármestert

Bűnösnek mondta ki közúti baleset okozásának vétségében Ferenczi Gábort a másodfokon eljáró Veszprémi Törvényszék, amely a lényegi részeket illetően helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Marton Attila

Devecser jelenlegi jobbikos polgármestere 2013 májusában ütött el Ajkán egy biciklit toló idős asszonyt, aki a balesetben életét vesztette. Az első fokon eljáró Ajkai Járásbíróság tavaly szeptemberben közúti baleset gondatlan okozásának vétségében állapította meg Ferenczi Gábor bűnösségét, amelyért egy év szabadságvesztésre és három év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte, azonban a szabadságvesztés letöltését két év próbaidőre felfüggesztette. A vádlottat négyszázezer forintot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére is kötelezték.

Ferenczi Gábor az ügy csütörtöki tárgyalásán, az utolsó szó jogán arról beszélt, sajnálja a történteket, a baleset azonban szerinte elkerülhetetlen volt. A megengedett sebességnél lassabban haladt, az útszakasz két gyalogátkelőhelye közötti részen, az autók közül kilépő idős nőt nem észlelhette időben. Megpróbálta elkerülni a balesetet, fékezett és elrántotta a kormányt, azonban a rövid távolság miatt nem tudta elkerülni az ütközést.

Az ügyben másodfokon eljáró Veszprémi Törvényszék döntéséről Dülkné Pintér Zsuzsanna bíró elmondta, az elsőfokú bíróság az új büntető törvénykönyv (Btk.) szerint minősítette a cselekményt, a törvényszék azonban az elkövetéskor hatályos Btk. rendelkezéseit vette figyelembe az ítélet meghozatalakor. A bűncselekmény minősítését megváltoztatták, megnevezését közúti baleset okozásának vétségére pontosították. A járművezetői eltiltás időtartamába beszámították az elsőfokú ítélettől a másodfokú ítéletig eltelt időt.

A törvényszék a vádlottat előzetes mentesítésben részesíti, egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, amelynek indoklása szerint Ferenczi Gábor ugyan a megengedett sebességnél lassabban haladt, a balesetet azonban elkerülhette volna, ha időben észreveszi az úton átkelő idős nőt és hamarabb fékez.

A változtatásokkal az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!