Hírek

2012.07.02. 10:44

Elkerülhető a gátmetszés szüléskor

Veszprém - A kismama kérésére egyre több kórházban biztosítják a gátvédelemmel történő szülést. A szülész-nőgyógyász szakorvosok és szülésznők által támogatott módszer elterjedését Lehóczki Laura, Kriston intimtorna-tréner, állandó szakértőnk is üdvözli.

B. Virág Rita

- Mi is az a gátvédelem?

 - A kismama és a szülésznő szoros együttműködésén alapul. Különböző praktikák, masszázs, homeopátia, légzésés lazítási technikák alkalmazásával a kitolási szakban a fej fokozatos megszületését segítik. Ezzel mérséklik a baba gyors előrejutását, esélyt adnak az egyenletes tágulásra, így a gát épen maradására.

- Mégis, miért olyan gyakori Magyarországon a gátmetszés?

- A mi kultúránknak sajnos nem része a szülésben részt vevő kismama felkészítése a nagy pillanatra, az izmok rugalmassá tétele. Az elmerevedett, edzetlen izomzat a hagyományos szüléslevezetésnél nehezen tágul, spontán reped. A gátmetszés a táguláshoz szükséges tér olyan irányított kialakítása, ami után a szövetek gyorsabban regenerálódnak, mint repedés esetén. 

- Hogyan kerülhetjük el a gátmetszést? 

- Ha nem túl nagy súlyú a magzat és megfelelő a baba-mama arány, akkor mindenképpen érdemes gátvédelemmel próbálkozni. Az edzett, tudatosan irányított gátizom rugalmas, akaratlagosan feszíthető vagy ellazítható. Segíti a gátmetszés megelőzését, ha a kismama a vajúdás és szülés minden pillanatában biztonságban érzi magát, pontosan tudja, hogy éppen mi történik. Sokat segít, ha az általa megkívánt testhelyzetben és tempóban hozhatja világra gyermekét.

- Mikor elkerülhetetlen a gátmetszés? 

- Erről minden esetben a szakorvos dönt. A szülés alatt legfontosabb a baba és a mama egészsége. Ha az anyának abnormálisan merev a gátja, vagy lelassul a magzati szívverés, esetleg más komplikáció jelentkezik, a vágás elkerülhetetlen. 

- Említette, hogy sok helyen a kismama már megválaszthatja a szülési pozíciót is. 

- A tapasztalatok szerint a háton fekvő helyzetben történő szülés kedvezőtlen, mert a baba túlzott nyomást gyakorol a hüvely hátsó falára, ezzel csökkenti a medence nyílásának átmérőjét. Amikor a szülő nő a kitolási szakaszban nem fekszik, hanem például guggol, a nyomás egyenletesen oszlik el a hüvely egész területén és a baba vérellátása is javul. Szerencsére ma már egyre több olyan kórházat találunk, ahol alternatív szülőszobában tudják biztosítani a tetszőleges pozitúrát.

Honnan eredeztethető a kőmetsző póz általánossá válása? Franciaországban XIV. Lajos idejében terjedt el ez a pozitúra. Az uralkodó szerette meglesni az udvarhölgyeit szülés közben. A fekvő helyzetben a felhajtott szoknya ugyanis takarta a leselkedőt. Ma a szülés levezetőjének teszi könnyebbé a dolgát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!