Hírek

2012.07.18. 17:41

Elkészült a kolontári tanösvény

Kolontár - Elkészült a vörösiszap-katasztrófát bemutató tanösvény első üteme.

Tóth B. Zsuzsa

Annak keretében az emlékparkot és az ahhoz kapcsolódó sétányokat alakították ki mintegy 55 millió forintos költségből. A kéthektáros területen létrehozott tanösvény megépítését a Magyar Kármentő Alap forrásaiból finanszírozta az önkormányzat. Elvégezték a 70 négyzetméteres fogadóépület külső-belső felújítását, kialakították az emlékparkot a sétányokkal, továbbá automata öntözőrendszert építettek ki.

A fogadóépületben egyébként múzeumot és interaktív bemutatótermet alakítanának ki a jövőben. A tervek szerint ehhez a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel közösen pályázik a település uniós forrásokra, összesen mintegy 100 millió forintra lenne szükség. Az összeg fedezné például a park megvilágítását, az információs táblák kihelyezését, a bemutatóterem és a fogadóépület berendezését is. A tanösvény befejezéséhez a nyár végéig pályázik a település, a létesítmény második üteme jó esetben a jövő év közepére készülhet el.

Az összesen tíz helyszínből álló környezetvédelmi tanösvény része az a mementónak meghagyott épület is, amelyen még mindig jól látható, milyen magasságban hömpölygött a vörösiszap a településen át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!