Hírek

2016.01.17. 18:09

Elkezdődött az ökumenikus imahét

Veszprém – Krisztus miatt és Krisztusban Isten gyermekei, Isten fiai lehetünk, mondta Isó Zoltán evangélikus lelkész a Szent Mihály-bazilikában.

Balla Emőke

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa január 17. és 24. között imahetet hirdetett a Krisztus-hívők egységéért. A 2016-os imahét témáját a lettországi keresztények dolgozták ki, mottója: „Arra hívattunk, hogy az Úr nagy tetteit hirdessük!” (1 Pt 2,9). Péter apostol arról beszél, hogy a korai egyház az evangéliummal való találkozást megelőzően nem volt egy nép. De miután hallották Isten elhívását arról, hogy ők egy kiválasztott nemzetség, és elfogadták Isten Jézusban adott megváltásának erejét, Isten népévé váltak.

Veszprémben minden évben megszervezik az imahetet. Az idei alkalom vasárnap este kezdődött a főszékesegyházban. A különböző felekezetek híveit Márfi Gyula érsek köszöntötte. A világban sokféleségben, zűrzavarban élünk, a keresztények között azonban van egység. Ma mindennél fontosabb, hogy imádkozzunk azért, hogy ember embernek ne legyen farkasa, mondta. Isó Zoltán Pál apostol Római levelének 8. fejezete alapján hirdette Isten igéjét: „Maga a Lélek tesz bizonyságot  a mi lelkünkkel együtt arról, hogy valóban Isten gyermekei vagyunk". Az evangélikus lelkész arról beszélt, hogy Európa sok államában devalválódtak a régi értékek, terjed az összevisszaság, nyomában az erkölcstelenség, feslettség és gátlástalanság, a világ hiábavalóságnak vettetett alá. A bűneset óta, Ádám bűnének következtében mindig ilyen volt a világ. Isten üdvözítő cselekedete nélkül ez a valóság. Krisztus azonban elvette rólunk a bűn átkát, új, örök életet adott a számunkra. Meghalt értünk a kereszten és feltámadt, az ő győzelmében részesültünk. Krisztus miatt és Krisztusban nemcsak Isten teremtményei vagyunk, hanem gyermekek, Isten-fiak. Úgy szólíthatjuk őt: "mi Atyánk". Az örök élet örökösei vagyunk, biztos reménységünk van.

Az alkalom a felekezetek áldásaival és a Himnusz éneklésével zárult.

A veszprémi imahét hétfőn délután öt órakor a református új templomban folytatódik, ott Nagy Károly apátkanonok, plébános szolgál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!