Hírek

2017.01.06. 19:37

Elkötelezett és hű volt a nemzethez - Brusznyai Árpádra emlékeztek

Veszprém – A béke útján is képes volt forradalmárrá válni Brusznyai Árpád, hangzott el a mártírhalált halt tanár tiszteletére tartott Jobbik-megemlékezésen.

Marton Attila

A mártírt 1958. január 9-én végezték ki, a  közelgő évfordulón a Lovassy gimnázium előtti Brusznyai-szobornál tartott megemlékezést a Jobbik.

Forgóné Kelemen Judit, a párt veszprémi önkormányzati képviselője köszöntőjében kiemelte, a jelenkor feladata, hogy a következő generációknak is  fontos legyen 1956 szelleme.

Varga-Damm Andrea, a Jobbik választókerületi elnöke beszédében hangsúlyozta, Brusznyai Árpád 1956 olyan szimbolikus alakja volt, aki béke útján is képes volt forradalmár lenni.  Beszédében a mártír életútját Jézuséval állította párhuzamba: elmondta, egyikőjüket sem értették meg, féltek az általuk képviselt tisztaságtól és fegyelmezettségtől. Felidézte, Brusznyai  haza iránti elkötelezettsége csúcsosodott ki abban, hogy  egyetemistákból nem harcoló, hanem a felkelés hátországát biztosító forradalmi tanácsot szervezett.  Tisztaságra, értelemre alapított élete példával szolgál mindannyiunknak, zárta beszédét.

Fotó: Pesthy Márton

Kovács Attila református lelkész áldásában kiemelte,  a mártír a legnehezebb helyzetekben sem tagadta meg a nemzetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!