Hírek

2013.03.15. 06:32

Mentették a mentőt is Veszprém megyében

Az extrém időjárási helyzetre való tekintettel a március 15-ére tervezett ünnepségek nagy része elmarad. Éjszaka egy mentő is a hó fogságába került.

Munkatársainktól

Ha elakadtál az úton, vagy épp ellenkezőleg, segíteni tudsz a hóban rekedteknek, akkor itt tudsz tájékozódni.

A Sümegi helyzetről itt

A Pápai helyzetről bővebben itt

Extrém helyzet: Lánctalpasok várakoznak Várpalotán, a várost lezárta a rendőrség Részletek itt

Ajak és környéke időjárásról, elzárt településeiről ide kattintva olvashat

Füredi programváltozás a rossz idő miatt

Az almádi ünnepség is elmarad

Zircen megnyitották a művelődési házat

Viharos erejű széllökések Tapolcán

Kenesén a sportcsarnokban szállásolták el a bajba jutottakat

Nagyvázsony - Nem kellene megadni magunkat a rossz időnek

 

 

A 7301-es (Veszprém - Tapolca) Nemesvámosig járható, de csak a nemesvámosi és veszprémfajszi lakosok számára.

Egyéb változás a megye útjain nem történt.

Lezárt utak:

- 83-as számú főút forgalomkorlátozása a 7,5 tonna feletti járművek tekintetében továbbra is érvényben van, éppúgy, mint a 82-es számú főút Veszprém – Zirc közötti szakaszának 7,5 tonnás korlátozása, valamint Zirctől Győr felé a 82-es főtúton továbbra is teljes az útlezárás.

- 7301-es út (Veszprém - Tapolca) teljes hosszában továbbra is le van zárva, használhatják azonban a nemesvámosi és veszprémfajszi lakosok Nemesvámosig.

- 8-as számú főúton a 72-es főút elágazótól Várpalota irányába a Hajmáskér, Öskü, Litér, Sóly, Várpalotai lakosoknak a továbbiakban is lakcím igazolása mellett szabad a közlekedés.

- A 8-as főút Devecsernél - Vas megye irányába - lezárva továbbra is a 7,5 t tehergépjárművek számára.

- 7312. számú út Óbudavár és Szentantalfa között lezárva.

- 7339. számú út Devecser- Kolontár- Ajka között járhatatlan.

- 7324. számú út Devecser-Nemeshany között nem járható.

- 8308. számú út Adásztevel-Homokbödöge között nem járható.

- 8403. számú út Dáka és Nagyalásony között nem járható.

- 8301. számú út Zirc-Akli és Pénzesgyőr közötti szakaszon járhatatlan.

- 8302. számú út Naggyimótig járható, Naggyimót-Csót között lezárva.

- 8303. számú út Homokbödöge-Ugod között nem járható.

- 8305. számú út Vaszar-Gecse között nem járható.

- 8216. számú út Nagyesztergár község után, Dudar irányába nem járható.

Az elzárt utak szám szerinti kimutatása:

82.

7301.

7312.

7324.

7339.

8213.

8216.

82104.

82112.

8301.

8302.

8303.

8305.

8308.

8403.

Jelenleg is 8 elzárt település van megyénkben:

Lókút, Pálihálás, Felsőpere, Jásd, Tés, Szápár, Csetény, Bakonynána


Teljesen megtelt lánctalpas, úton Jásd felé, a honvédség takarókat adott az utazáshoz (Fotó: Honvédség)

18:38 Katonák szállítják a betegeket

Részben katonai járművekkel, részben mentővel juttatják el a szoruló vesebetegeket a megyeszékhelyen lévő dialízisközpontba. Erről dr. Mácsai Emília nefrológus szakorvos tájékoztatta a Naplót. Megtudtuk tőle, a rendkívüli időjárás miatt afféle „katasztrófahelyzetet” élnek át. 

A betegeket különböző régióközpontokból szállítják hozzájuk, így Zircről, Pápáról, Balatonfüredről, Várpalotáról, valamint a Balaton-felvidékről is érkezik egy járat. Az egész pénteki napjuk rendkívüli körülmények között zajlott, reggel különösen nehéz volt a helyzet, Pápáról például katonai járművekkel kellett a dialízisre váró betegeket beszállítani.

Akik a kezelés után nem tudnak hazajutni, azokat a megyei kórházban elhelyezik. A doktornő hangsúlyozta, a nehezebb körülmény ellenére is elláttak minden beteget, és ugyanezt az elkövetkezendő napokra is tudják garantálni. A Csolnoky Ferenc megyei kórháznak a napi működéséhez vérkészítményekre van szüksége, ezeket Székesfehérvári Területi Vérellátótól szállítják hozzájuk. Pénteken a rendkívüli időjárási körülmény és útviszonyok miatt ezeket a készítményeket is csak katonai járművekkel tudták a kórházba eljuttatni – közölte a Naplóval dr. Rácz Jenő főigazgató.

18:29
A viharossá fokozódó szél miatt kialakuló hóátfúvások rendkívül megnehezítették a beavatkozó kollégáink dolgát. A csütörtök éjjel és pénteken Veszprém megyében minden egységünket mozgósítani kellett, bevonva a mentésekbe az Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokságokat, valamint az Önkéntes Tűzoltó Egyesületeket, valamint a Bakony mentőszervezet egységeit is.

A csütörtöki százötvennel szemben pénteken 92 beavatkozást végeztünk el. A hóhelyzet miatti műszaki mentések során balesetek elszenvedőit éppúgy mentettük, mint elakadt autókat, kamionokat és buszokat _ mondta el Révész András, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, akitől megtudtuk, a bajba jutottak pénteken éjjel húsznál is több településen vehettek igénybe ingyenes melegedőket.

A pénteki nap folyamán egyébként a rossz időjárási és útviszonyok miatt Bakony és a Balaton Volán járatai sem közlekedtek a megyében, a szóvivő szerint azonban szombaton reggel minden bizonnyal már útnak indulhatnak a menetrend szerinti helyközi és távolsági járatok.

A vonatok ugyan közlekedtek, ám hosszabb-rövidebb késések minden szakaszon előfordultak a sínekre rakódott nagy mennyiségű hó, valamint a leszakadt felsővezetékek miatt. A megyében péntek este 13 elzárt település volt, döntően Tapolca, Várpalota és Zirc térségében. A főbb útvonalak közül is több járhatatlan volt, Zirctől például a 82-es úton semmilyen járművel nem lehetett Győr felé közlekedni, míg a 8-as főúton a litéri elágazótól csak lakcím igazolást követően haladhattak tovább az autósok Várpalota irányába.  A honvédség is aktívan részt vett a mentésben, a várpalotai székhelyű MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) már 14-én este bekapcsolódott a mentési munkálatokba, az erősen behavazott útszakaszokon is jól boldoguló Ural teherautókkal egész éjjel járták a környéket, Hajmáskértől egészen Lepsényig segítettek a bajba jutottakon.

Hernyes Tamás százados, az MH BHK tisztje tizenkét órán keresztül szolgált az egyik teherautón, s katasztrofálisnak nevezte a térségben tapasztalható helyzetet. Pénteken kora este aztán két lánctalpas PTSZ-el vitték fel a városban rekedt, s az alakulat átvonuló nőtlen szállóján éjszakázó mintegy 60 embert Jásdra, illetve Tésre a katonák. Visszafelé a Várpalotára igyekvőket hozták el a lánctalpas gépekkel, este pedig Székesfehérvár felé szállították az elakadt utazókat, tájékoztatta lapunkat Szausev Xénia, az alakulat kommunikációs főelőadója.

Fotó: Pintér László

18:21 Járhatatlan utak, elzárt települések 17:25-kor

A 8-as főút a megye teljes szakaszán a nap folyamán bekövetkezett több baleset és elakadás miatt részleges lezárásra került. Kritikus pontok a főúton Inota-Hajmáskér közötti szakasz, Bakonygyepes és Somló környéke.

1.      8-as főút Várpalota és Veszprém között 14.00-00.50 óra között lezárva

2.      7339.j.ök.út Ajka-Kolontár között

3.      710.sz. főút 0+000 – 12+500 km

4.      7301.j. ök. út 45 – 54 km sz. között, 0 – 10 km között

5.      8216. j. ök. út Zirc-Csetény

6.      7317.j.ök.út Zalahaláp-Tapolca

A Pápáról kivezető lezárt utak: 8403, 8406, 82108 jelű út

Kamion STOP: 82-es 83-as főutak

Elzárt települések:

Tés, Jásd, Nagyesztergár, Sáska, Zalahaláp, Taliándörögd, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Káptalantóti települések vannak elzárva.

Veszprém megyében, Veszprém, Várpalota, részlegesen van lezárva Pápa és Ajka városát a Veszprém Megyei Rendőrkapitányság a kritikus hó és úthelyzet miatt 23.20 órától lezárta. Reggelig semmilyen gépjárművet nem engednek ki e három városból.

Munkagéppel ment szülni

A település a külvilágtól elzárt volt az utóbbi két napban, azonban egy szülő nőnél ekkor folyt el a magzatvíz. Az asszonyt rendőri közreműködéssel egy munkagép vitte ki a faluból, mivel a mentő nem tudott bejutni Bakonynánára. A Zirci Rendőrőrs parancsnoka, Hajba Zsolt rendőr alezredes szervezte meg az asszony kórházba szállítását. A munkagép Nagyesztergálig haladt a hófúvásban, a várandós nő ott tudott átszállni a mentőautóba, amely kórházba szállította.

14:55
A megyében a mentők csütörtökön és pénteken mindenhova eljutottak, ahova hívták őket, igaz, a megszokottnál lassúbb tempóban és sokszor a KPM vagy a katasztrófavédelem segítségével. A közösségi oldalakon terjedő hírekkel szemben a mentőknek hivatalosan nincs tudomásuk arról, hogy a megyében szülő vagy terhes nő rekedt volna gépkocsiban - tudtuk meg. Csütörtökön 15 balesethez vonultak ki, ezek nagy része az időjárási viszonyokkal összefüggő eset volt. Könnyebb és súlyosabb sérülteket láttak el. Éjszaka Zircről egy családot szállítottak kórházba, feltehetőleg szénmonoxid mérgezéssel. Pénteken egy autóbusz felborult Tapolca mellett, de nem voltak sérültek.

14:27

Besegítenek a máltaiak is

A Máltai Szeretetszolgálat rendelkezésre bocsátja nappali melegedőjét, a hóvihar miatt a városban rekedtek itt is eltölthették, illetve eltölthetik az éjszakát. Erről Szaller Péter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Befogadás Házának vezetője tájékoztatta lapunkat. Megtudtuk tőle, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság kérésének tettek eleget, mikor intézményüket rendelkezésre bocsátották. Náluk a normál rend szerint este 6-ig működik a nappali melegedő, ettől kezdve az éjjeli menedékhely üzemel.

A nappali részlegük tehát éjszaka üres, ide behúzódhattak a rászoruló átutazók. Ezt a lehetőséget a péntekre virradó éjszaka igénybe is vették. A szeretetszolgálat ügyeletet és meleg teát is biztosított. A helyiséget – és az ügyeletet – egészen addig rendelkezésre tudják bocsátani, ameddig a katasztrófavédelem kéri. A márciusi tél miatt fokozták az utcai jelenlétet is, több munkatársuk járta az utcákat. Mind a nappali melegedőt, mind az éjjeli menedéket a szokásosnál jóval több hajléktalan vette igénybe. Ellátást minden rászorulónak biztosítanak, van lehetőségük arra, hogy igény esetén növeljék a kapacitást – hangsúlyozta Szaller Péter.

14:09 - Lezárt és járható utak


Továbbra sem hajthatnak rá a 83-as és 82-es főútra a 7,5 tonna feletti járművek, tart az M7-es felhajtó lezárása Balatonvilágosnál, valamint a Tapolca-Gyulakeszi közötti zárás – tájékoztatott a rendőrség pénteken délután.

Tapolca és Zalahaláp között ideiglenesen járható az út, de aki teheti, a rossz útviszonyok miatt ne válassza ezt a szakaszt. A 7301-es és a 710-es út továbbra is zárva, és ismét elrendelték a 8-as főút, 72-es út kereszteződéstől Hajmáskérig tartó szakaszának lezárását. A Veszprémből kivezető utak lezárva.

A Pápáról kivezető utakat fokozatosan megnyitják az arra haladók előtt, így járhatóvá vált a 8404-es számú út Külsővatig, a 83-as számú út Tétig, a 8406-os szám út Nagyacsádig, a8408-as számú út Ihászig, a 8308-as számú Adásztevelig, a 8402-es számú út Pápakovácsiig.

A 8-as főút Devecsernél Vas Megye irányában le van zárva. Le van zárva: a Sümeg-Bazsi közötti 7327. számú út, Sümeg-Sümegprága közötti 73159. számú út, Sümeg belterületén a 7327. számú út, Sümeg-Devecser közötti 7324. számú út, a Balatonfüred- Balatonszőlős közötti 7338. számú út; Balatonfüred Aszófő és Pécsely felől megközelíthetetlen és a Devecsertől Noszlop felé vezető 8402 számú út, már a személygépkocsik közlekedését sem engedélyezik.

A Sümeg-Tapolca közötti 7319. számú út zárása megszűnt, az út nagyon nehezen de járható.Szigligetnél két fa dőlt az útra, folyamatban az akadály megszüntetése, Tótvázsony és Balatonszőlős közötti 7304-es számú út nem járható. Balatonfűzfőnél és a másik irányban Balatonakarattyánál a 710-es számú elkerülő utat lezárták.

A 72315-ös számú út 1 km-es szakasza Papkeszitől nincs lezárva, de az út nehezen járható. Az Óbudavár és Szentantalfa közötti út nincs lezárva, azonban az út nehezen járható.A 8-as főút Bakonygyepestől Vas megye irányába járható, nincs korlátozás, Bakonygyepes irányából Veszprém felé teljesen lezárva, így a 83-as számú főút sem közelíthető meg. Ajka térségében az összes mellékút járhatatlan. A 7324-es számú út Devecser és Káptalanfa között Devecsertől a 8-as számú út Vas megye irányába lezárva. A Devecser-Kolonár-Ajka közötti 7339-es számú út le van zárva.

A 83-as számú út Veszprém felőli oldalán továbbra is zárva. Feloldották a 8-as számú főút korlátozását Várpalota irányába, de a péti elágazónál továbbra is zárva az út, mert Fejér megyében még nincs feloldva a zárás. A 7-es számú út Székesfehérvárig, illetve Siófokig járható Veszprém irányából.Az elzárt utak szám szerint: 7317-es, 73174-es, 7301-es, 7316-os, 7324-es, 8402-es, 7339-es.A 8 számú főút több szakaszon: 83-as, 73112-es, 7304-es, 7338-as, 7215-ös, 710-es, M7-es, 8214-es, 8216-os, 82112-es, 82104-es, 8213-as.

Akadozik a helyijárat

A zord időjárás a helyijáratú autóbusz közlekedésben is fennakadásokat okozott.

Veszprémben pénteken nap közben elindultak a Balaton Volán helyijáratai, ha késésekkel is, de közlekedtek az autóbuszok. Csak a városon belül járnak, a városrészekben (például Kádárta, Gyulafirátót) nem mehetnek ki. Azt tapasztalták, hogy az utasforgalom is rendkívül gyér, csak azok szálltak buszra, akik most jutottak haza, a városon belül nem mozognak az emberek.

Balatonfüreden reggel leállították a helyijáratokat, csak akkor indul újra a forgalom, ha normalizálódik az időjárási helyzet.

A Bakony Volán helyijáratai Várpalotán és Zircen nem járnak.

Ajkán kiegyensúlyozott a helyijárati közlekedés, csak Ajkarendekre nem juthatnak ki a Somló Volán buszai. Az is a szerencséjük, hogy ünnepnap lévén vasárnapi menetrendben közlekednek, s ilyenkor a csuklós buszokkal nem közlekednek.

Veszprémben a 8-as útnál Várpalota irányába is lezárták az utat

Mentik a mentőt is

Veszprémet az autósok nem hagyhatják el, a rendőrség a 8-as út Várpalota felé vezető torkolatát is lezárta. Ennek ellenéra az autók rendszeresen feltorlódnak, sokaknak olyan fontos az úti célja, hogy megkísérlik a közlekedést.

Az autósok egy része a hír hallatán visszafordul, mások azonban várakoznak arra, hogy az időjárás jobbra forduljon. A személykocsikba, furgonokba többen megkíséreltek aludni, szemlátomást hosszabb várakozásra rendezkedtek be.

A Napló tudósítójának egy fiatalember, Szabó Dávid elmondta, ő már tegnap, csütörtökön este indult útnak Győrből, ahol dolgozik. Szerencsésen eljutott Csesznekig, ott azonban egy kanyarban lecsúszott az útról, nekicsapódott a fémkorlátnak. Kocsija nem sérült meg súlyosan, üzemképes maradt, mégsem tudott továbbmenni, mert bent ragadt a hóban. Szerencséjére egy terepjáróval arra járó autóstársa kimentette, ezúttal is köszöni segítséget. Estére beért Veszprémbe, ahol ismerőseinél töltötte az éjszakát. Kora délelőtt azonban újra útra kelt, bízva abban, hogy a közeli Ösküre sikerül eljutnia. A rendőrség azonban nem engedi, hogy ráhajtson a 8-asra, de ő a kocsijában vár, és reménykedik, hogy majd csak kiszabadítják az utat.

A helyszínen járva délelőtt 10 óra-tájban ennek semmi jelét nem láttuk, a forgalmat irányító rendőrök elmondták, katasztrofálisak a körülmények, hatalmas hótorlaszok zárják le az utat. Ott tartózkodásunk alatt egy szirénázó mentőautót engedtek át, majd körülbelül tíz perc elteltével egy szintén szirénázó tűzoltókocsi érkezett nagy sebességgel. Erről kiderült, a Litér felé elakadt mentőautót indult kimenteni. /Varga Domokos Péter/

Egész éjjel mentette az embereket

Csütörtök kora este óta vesznek részt a zord időjárás miatt a közutakon rekedt emberek mentésében az MH Bakony Harckiképző Központ katonái. Hernyes Tamás százados, a várpalotai alakulat hadműveleti főnökségének beosztott tisztje csapatával több mint tizenkét órán át járta Várpalota környékét a mentésre kirendelt egyik Ural tehergépkocsiban.

- Egész egyszerűen katasztrofális volt a helyzet. A megjelenésünknek nagyon örültek az emberek, ugyanakkor természetesen az is látszott, hogy az úton rekedtek belefáradtak a hosszú várakozásba, s emiatt a legtöbben feszültek, idegesek voltak.

- Mennyire váltak be a mentéshez kirendelt gépjárművek?

- Sokkal több hasznukat vettük, mint ha egy civil teherautóval mentünk volna. Ahol a rendőrség a közutakról visszafordította az autósokat, ott mi még elég jól elboldogultunk. Persze, van olyan terep, ami még az Ural-nak is sok: a jeges, hóátfúvásos domboldalakon időnként még mi is elakadtunk. A védelmi bizottsággal az ügyeletes tisztünk tartotta a kapcsolatot, a tőlük kapott információk alapján dolgoztunk éjjel, s dolgozunk folyamatosan. /Szabó Péter Dániel/ 

10 órai jelentés Veszprém megyében

A katasztrófavédelem jelentése szerint a viharossá fokozódó szél, ezáltal a hóátfúvások rendkívül megnehezítették a beavatkozó egységek dolgát. A csütörtöki és a pénteki nap folyamán a megyében minden egységüket mozgósítani kellett, bevonva a mentésekbe az Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokságokat, az Önkéntes Tűzoltó Egyesületeket, valamint a Bakony mentőszervezet egységeit is.

Összesen 25 gépjárműfecskendő 113 fő tűzoltóval segédkezett a megyei útjain csütörtökön, főleg elakadt teher-, és személygépjármű mentéseknél. Több mint 150 beavatkozást végeztek, de volt, ahol egy jelzésre több feladatot is el kellett végezniük

Több esetben mentettek menetrendszerinti buszjáratokat, vagy baleset résztvevőit, elszenvedőit. 18 könnyű, és egy súlyos sérültet adtak át a mentőszolgálat munkatársainak. Az esti órákra, sőt, ma reggelre sem hagyott alább a szél. Több kilométeres dugók, torlódások alakultak ki. 30 melegedőt nyitottak meg, ahol jelenleg is 650 ember várja az idő jobbra fordulását.

A mentéseket nehezíti, hogy legalább 100 autó vesztegel a megye útjain a hó fogságában. Számtalan esetben nyújtottak és nyújtanak segítséget az átlagosnál is nagyobb bajban lévő honfitársaiknak. Hajmáskérnél inzulinos gyermekeknek segítettek mihamarabb a veszprémi kórházba jutni. Bakonynánáról a tűzoltók segítségével tudtak átadni a mentőknek egy szülő nőt, majd még egyszer kisegítették a mentősöket, amikor újra elakadt autójuk a hóban.

Vesedialízisre induló betegeket mentettek Devecser körzetéből. Eddig az időpontig érvényben van a piros riasztás megyénkben. Az egységek jelenleg is mentéseket végeznek a megye több pontján. Továbbra is felhívják az utazó közönség figyelmét: NE INDULJANAK ÚTNAK!  

Lezárt, vagy járhatatlan útszakaszok Veszprém megyében: Veszprém megye:
Lezárt utak: -83-as, 82-es főutak a 7,5 tonna feletti járművek számára lezárva.
83-as zárását - Balatonvilágosnál M7 felhajtó mindkét irányban lezárva
- Tapolca-Zalahaláp közötti út hó átfúvás miatt lezárva
- Tapolca Gyulakeszi közötti út továbbra is lezárva

-7301-es út teljes hosszában lezárva.
-710-es út lezárva -8-as út, 72 útkereszteződéstől Hajmáskérig tartó szakaszát megnyitották.
- Rendőrség utasítására a kialakult helyzet miatt Pápa város kivezető útjainak lezárásra kerültek
- 84. sz. főút újra járható az elakadt gépjárművek mentése következtében.
- Veszprémből kivezető utak lezárva.
- Pápáról kivezető utak lezárva - A 8-as főút Devecsernél Vas Megye irányában lezárva. - A Veszprém megyéből kivezető utak lezárva.
- Sümeg-Bazsi közötti 7327. számú út lezárva jelzőtáblával.
- Sümeg-Sümegprága közötti 73159. számú út lezárva jelzőtáblával.
- Sümeg belterületén a 7327. számú út lezárva jelzőtáblával.
- Sümeg-Devecser közötti 7324. számú út lezárva jelzőtáblával.
- Sümeg-Tapolca közötti 7319. számú út lezárva jelzőtáblával.
- A Balatonfüred-Balatonszőlős közötti 7338. számú út lezárva.
- Balatonfüred felől Aszófő és Pécsely felől megközelíthetetlen

Elzárt települések: - Nagyesztergár - Tés - Jásd - Sáska - Zalahaláp - Taliándörögd - Mindszentkálla - Szentbékálla - Káptalantóti - Csetény - Lókút - Bakonynána - Szápár - Dudar - Felsőpere Áramszünet jelenleg Ajka, Sóly, Hajmáskér, Somlójenő, Tüskevár, Apácatorna, Kisberzseny, Veszprémgalsa, Szentimrefalva, Karakószörcsök, Kamond, Kerta településen van.

08:47 
A kórházban elhelyeznek mindenkit


A megyei kórházból a rendkívüli időjárás miatt nem minden beteget tudnak hazaszállítani, az itt rekedteket elhelyezik – közölte érdeklődésünkre dr. Rácz Jenő. A főigazgató elmondta, az időjárási előrejelzések alapján készültek rá, hogy a három napban közlekedési problémák lesznek, ezért felkészültek a helyzetre, plusz férőhelyeket készítettek elő. Ahol szükséges, pótágyakat állítanak be. Elhelyezik azokat a betegeket is, akiket a katasztrofális közlekedési viszonyok közepette beszállítottak a kórházba. Olyan rendkívüli esemény, ami különleges beavatkozást igényelt volna, egyelőre nem történt. A betegeket minden körülmények között ellátják – hangsúlyozta a Rácz Jenő.

Éjszakai összefoglaló

Mentők vonattal szállították el a sérültet  - Taliándörögdnél a hó fogságába került egy mentő


A csütörtök délután Hajmáskérnél elakadt az a mentőkocsi, amely az M7-esen történt baleset egyik sérültjét szállította. A beteget ekkor vonattal szállították Veszprémbe a mentőszolgálat munkatársai, akit a vasútállomásról mentőautó vitt tovább a megyei kórházba. Erről Kiss Attila, Veszprém megyei vezető mentőtiszt számolt be a Naplónak. 

Megtudtuk tőle, Hajmáskéren órákig vesztegelt a mentőkocsi, nem tudták kiszabadítani a hó fogságából. Ekkor döntöttek úgy, hogy a sérültet vonattal szállítják el. Ugyanazzal a vonattal hoztak be egy cukorbeteg kisgyermeket is, aki rosszul lett. A mentőkocsi az éjszaka folyamán be tudott jönni Veszprémbe, mert a katasztrófavédőknek sikerült felszabadítaniuk az utat. 

Egy másik esetben Taliándörögdről a háziorvos utalt be egy beteget a veszprémi kórházba, a mentőautó azonban semmiféle segítséggel nem jutott ki a községbe, elakadt a hóban. A mentők időközben felvették a kapcsolatot a háziorvossal, aki elmondta, nem okoz életveszélyt, ha a beteg nem jut kórházba. 

A mentőkocsit azonban még jelen pillanatig sem tudták kiszabadítani a hó fogságából, pedig éjjel fél tizenkettő-tájt a faluból traktorosan és gyalogosan siettek a bajba jutottak segítségére. Azonban csak a mentősöket tudták egy melegedőbe szállítani, a jármű a hó fogságában maradt. A fenti két eset mellett több helyen is elakadt a mentőautó, az éjszaka során általában a mentőknek is gondot okozott a közlekedés. Nem tudnak arról, hogy az utakon kint rekedtek miatt mentőket hívták volna, Az elakadt autókat a katasztrófavédelem mentette, és menti folyamatosan. /Varga Domokos Péter/

 

Elmarad minden veszprémi rendezvény

Minden mára, március 15-ére tervezett ünnepség elmarad, tájékoztatott a polgármesteri hivatal sajtószóvivője.

Joós Eszter ma reggel elmondta: az időjárás, a járhatatlan utak miatt, az emberek biztonsága érdekében minden mára tervezett, zártkörű és szabadtéri rendezvényt - koszorúzást, ünnepi megemlékezést, koncertet, kiállítást - lemondtak. Porga Gyula polgármester azt kéri a veszprémiektől, bár közösen nem tudunk együtt ünnepelni, otthon mindenki emlékezzen a márciusi eseményekre. /Balla Emőke/  

05:46 Több mint félezren a melegedőkben  

A rendkívüli időjárás miatt Veszprémben rekedt járművek utasai számára a főkapitányság megnyitotta színháztermét, ahol jelenleg 18 férfi, 6 nő és egy gyermek várja az idő javulását. 

A balatonkenesei kultúrház is fogadta az M7 autópályán elakadt járművek utasait, akiket a Balatonalmádi Rendőkapitányság rendőrei kísértek a biztonságos menedékre.

Megyénkben a 30 megnyitott melegedőre 14-e délután óta több mint 650 főt kísértek a mentésben résztvevő személyek, köztük a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai.

A megye útjain még kb. 100 autó vesztegel, a mentés folyamatos.
Kérjük, a további balesetek elkerülése érdekében még NE INDULJON ÚTNAK!

04:54
14 buszt mentettek a megyei rendőrök  

Az egy napja tartó ítéletidőben a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai 14 busz mentésében közreműködtek, a hóakadályból összesen 55 járművet mentettek ki. 

A járművek utasai között több cukorbeteg is rosszul lett, az ő mentésükre különös figyelmet fordítottunk, ennek köszönhetően mindegyikük időben megkapta a szükséges ellátást. 

Munkánk során mindvégig szoros együttműködésben voltunk a polgárőrséggel, a katasztrófavédelemmel, mentőszolgálattal, az E.ON diszpécserével és a járási hivatalokkal is. A közös munka a következő órákban sem állhat meg, hiszen Veszprém megyében nem csillapodott a rossz idő, továbbra is viharos szél okoz hóátfúvásokat, és csökkenti szinte nullára a látótávolságot.
Kérjük, várjanak még az indulással, előzzük meg a baleseteket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!