Hírek

2013.07.25. 07:48

Nem lesz csúcsdöntés az utolsó hagyományos Kékszalagon

Balatonfüred - Csütörtökön délelőtt pontban kilenc órakor 524 vitorlás vágott neki az utolsó hagyományos szabályokkal megrendezett 45. Kékszalag tókerülő versenynek.

Győrffy Árpád

A hajóknak a versenybíró jelzőpisztolyával egy időben Halász János kulturális államtitkár adta meg a jelet az indulásra egy, a mólón felállított elöltöltős ágyú elsütésével. A vitorlások a mintegy 2500 főnyi legénységgel először a tó keleti vége felé vették az irányt, hogy a Balatonkenese partjai előtt elhelyezett bóját megkerüljék és visszaforduljanak Keszthely irányába. A korrigált lista szerint a bójánál először az Avatar (Soponyai Géza), majd a Capella (Pomucz Tamás), a Raffica (Király Zsolt), Principessa (Rauschenberger Miklós) és az Evopro-Lisa (Litkey Farkas) fordult háromnegyed tizenegy körül néhány perc eltéréssel. A mezőny végének kétszer ennyi idő kellett már az első szakasz megtételéhez.

A balatonkenesei forduló után egyre nagyobb lett a távolság a Kékszalag verseny mezőnyének eleje és vége között. A keszthelyi bóját a Raffica kerülte elsőnek 16:40 órakor, majd a Principessa, az Avatar, az Evopro-Lisa követte mintegy fél óra eltéréssel.

A szervezők által működtetett GPS-es térkép szerint csütörtök este fél nyolckor, amikor még meg lehetett volna dönteni a tavalyi 10 óra 34 perces rekordot, Badacsony előtt jártak a leggyorsabbak. Az élen a Raffica volt Király Zsolt kormányossal, mögötte néhány száz méterrel az Evopro-Lisa a tízszeres Kékszalag-győztes Litkey Farkassal, és 3-4 kilométerrel utánuk a Principessa Rauschenberger Miklós kormányos csapatával.

Miközben a hajók versenyeznek, a parton megnyílt a minden eddiginél nagyobb Tagore talponálló. Mintegy ötven sátorban az ország minden részéből kínálnak borokat. Több pecsenye-, kolbász- és halsütő működik, mellettük házi söröket, sajtokat, szappanokat, vietnámi papucsokat és mindenféle vásári csecse-becsét is árulnak. Vasárnapig esténként különböző zenekarok, diszkósok adnak műsort.

Képek a rajt előtti pillanatokról és a rajtról (Fotó: Győrffy Árpád)




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!