Hírek

2013.12.10. 15:35

Elszabaduló indulatok?

Pápa - Az 1989-ben elfogadott alkotmány és választási törvény, a világ más országainak demokráciái, valamint Magyarország új választási törvénye jelentette Tóth Zoltán választási szakértő pápai előadásának gerincét.

Polgár Tibor

Tóth Zoltán – aki 1989-ben aktív részese volt a rendszerváltás feltételeit kidolgozó Nemzeti Kerekasztal-tárgyalásoknak – a Petőfi Asztaltársaság meghívására érkezett a Pápára. Az előadót Kerecsényi Zoltán, az asztaltársaság ügyvivője mutatta be az egyik belvárosi éttermet megtöltő közönségnek. Mint mondta, a neves közigazgatási szakember törvény-előkészítő munkája tíz törvénnyel, valamint több tucat kormányrendelet kodifikációjával kapcsolatos, míg választási szakér-tőként öt kontinens összesen harminc országában tevékenykedett.

Tóth Zoltán választási szakértő (középen), valamint a Petőfi Asztaltársaság két ügyvivője, Grőber Attila (balra) és Kerecsényi Zoltán (jobbra). Az új szabályok a kétpártrendszer kialakítását célozzák. Fotó: Polgár Tibor

A Petőfi Asztaltársaság ismert vendége felvezetőjében emlékeztetett: 1989-re egy átfogó társadalmi, politikai, gazdasági válság alakult ki hazánkban. Szavai szerint az ilyen mély válságból történő kilábaláshoz kétfajta módszer kínálkozik. Az egyik, hogy a népfelkelés erőszakkal, utcai harcok árán elzavarja a kormányt. Mindezt rendteremtés és a felkelők bebörtönzése követi. A másik módszer a békés átmenet, amelynek saját maga is a híve. Vallja: a szavazatok erejével, nem pedig fegyverekkel kell új kormányt létrehozni. Éppen ezért nem ért egyet azokkal a vélekedésekkel, miszerint bármi áron, bármilyen eszközzel le kell váltani az Orbán-kormányt.

– Nem értek egyet a jelképes lefejezéssel sem. És ha megint elszabadulnak az indulatok? A szavazatok erejével kell az Orbán-kormányt elküldeni – fűzte hozzá.

Tóth Zoltán az 1989-es választási törvény legnagyobb erényei közé egyebek mellett azt sorolta, hogy általa Magyarországon megvalósult a békés rendszerváltás és létrejött a sokpártrendszer. Ellenben a törvény két, kezdetben kicsinek tűnő, majd óriásira duzzadó hibájának a kampányfinanszírozás átláthatatlanságát, valamint az ajánlószelvények rendszerét nevezte meg, amik súlyos visszaélésekre adtak lehetőséget. A választási szakértő szerint az új magyar választási törvény nem javítja ki a korábbi hibáit, ráadásul szakít azzal az elvvel, amely szerint a kisebb támogatottságú politikai erők is mandátumot szerezhettek. Meglátása alapján az új szabályok a kétpártrendszer kialakítását és a parlamenti dominanciát célozzák, emellett súlyos hibának tartja a kampányszabályok megváltoztatását is.

A Petőfi Asztaltársaság aktuális alkalmán Tóth Zoltán szót ejtett a Két kor gyermeke – A demokrácia szolgája, a hatalom kritikusa című életrajzi kötetéről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!