Hírek

2012.02.13. 18:39

Eltűntek a Balatonból a rákocskák

Megyei körkép - A kedvező időjárás ellenére sem találtak a Balatonban az ivadékok táplálkozásához, így fejlődéséhez elengedhetetlenül fontos planktonikus élőlényeket.

Tremmer Tamás

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt. szakemberei a tó vizsgálatakor a kristálytiszta vízben nem találtak lebegő rákocskát. A halak lárváinak a planktonok fontosak. Az ivadékok veséje és mája ugyanis csak háromhetes korukra fejlődik ki. Ebben az időszakban az állandóan rendelkezésre álló élő eleség olyan, mint az "anyatej".

A BHN szakembereinek elkeserítőek a tapasztalataik, tájékoztatott Koltai Tamás. Havonta egyszer három helyen vizsgálták a lebegő plankton-rákok mennyiségét, de a Balatonban nem találtak rákocskákat. Ezért a kristálytiszta vízben a halaknak más természetes táplálékkal kell beérniük, mint például az árvaszúnyog lárvái vagy a vándorkagyló. Algás, planktonos víznek a tóhoz érkező turisták nem nagyon örülnének, így a horgászoknak meg kell érteniük, miért nincs még több hal a Balatonban. Szakemberek évek óta próbálkoznak olyan technológiák kifejlesztésével, amelyekkel félintenziv, intenzív módon lehetne a horgászoknak nagy becsben tartott pontyokat táppal gazdaságosan nevelni. Ez a lehetőség azonban még várat magára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!