Hírek

2009.01.27. 03:29

Elviszik a helikoptereket?

<b>Balatonfüred</b> - A Légimentő Kht. előzetes egyeztetés nélkül új koncepciót állított fel, amely szerint a városban működő mentőhelikopter-állomás a jövőben csak időszakosan üzemel majd. Az ország jelenleg legmodernebb légibázisát érintő döntés több aggályt is felvet.

Martinovics Tibor

- A helikopterbázis létjogosultsága szakmailag alátámasztott, ráadásul a légi mentés komoly múlttal rendelkezik a településen, hiszen a kilencvenes évek eleje óta van mentőhelikopter-állomás a városban. Még egyszer hangsúlyozom, eddig senki nem indokolta, miért vinnék el innen a mentőhelikoptert - jegyezte meg dr. Bóka István polgármester. 

A Légimentő Kht. hivatalos honlapján már néhány hónapja grafika szemlélteti, hogy a jelenleg fenntartott menőhelikopter-állomási struktúrát megváltoztatják. 

A budapesti, pécsi, miskolci, debreceni, sármelléki és balatonfüredi bázisok mellett Szentesen, Szekszárdon és Pápán létesítenek új bázist - az ábrából egyértelműen kiderül, hogy az új koncepció szerint a füredi állomás már csak időszakosan üzemel majd. Hosszú előkészítő munka előzte meg a földi egységgel egybekötött légimentőbázis megépítését. 

A tervvel még 2005-ben, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) akkori vezetősége kereste meg a várost, ami Fürednek is jól jött, hiszen az akvapark építése miatt költözésre váró elavult légimentő-állomást, illetve a nagyon rossz állapotban lévő földi állomást így ki tudták váltani. 2005 júniusában meg is köttetett a megállapodás. 

A száznegyvenmillió forintos beruházáshoz 36 milliót adott az OMSZ, 30-at a megyei önkormányzat, 18-at a Balaton Fejlesztési Tanács és hetet az Egészségügyi Minisztérium. A fennmaradó ötvenmillió forintot a füredi önkormányzat állta. 

Bóka István hangsúlyozza, szó nem volt arról, hogy a felépülő, az ország legmodernebb bázisán csak időszakos üzemeltetés lesz majd.

- Ennyire gazdagok vagyunk, hogy egy ilyen létesítmény működtetését korlátozzuk? - tette fel a kérdést a polgármester, aki állítja, a bázis folyamatos működtetése akkor mindenki számára evidencia volt, ezért a szerződésben külön nem is tértek ki rá. 

- Jelentős közpénz van ebben a bázisban, erkölcstelen lépés lenne innen elköltöztetni a mentőhelikoptert, ez hátrányt és presztízsvesztést jelentene a városnak, a balatoni régiónak és a megyének egyaránt. Így nem lehet játszani a közpénzekkel - nyomatékosítja álláspontját Bóka István, aki hozzátette: több füredi lakos is jelezte felháborodását az üggyel kapcsolatban. 

A képviselő-testület újra levélben keresi meg Túri Pétert, a Légimentő Kht. igazgatóját és ismételten kérik: nyilvános testületi ülésen számoljon be a füredi légimentőbázist érintő terveikről, ezzel együtt Székely Tamás egészségügyi minisztertől kér segítséget a helyzet tisztázásához Bóka István. 

Lapunk több, a mentős-szakmában járatos szakembert kérdezett meg az üggyel kapcsolatban, a helyzetre jellemző, hogy egyikük sem kívánta nevét adni a véleményéhez, hozzátéve, a légi mentéssel kapcsolatban csak a kht. igazgatója jogosult nyilatkozni. 

Túri Péter még a múlt év végén, telefonos megkeresésünkkor határozottan megtagadta a választ, mondván, nincs mondanivalója az üggyel kapcsolatban, most januárban pedig már azzal szembesültünk, hogy a füredi légimentőbázisról csak az Országos Mentőszolgálat nyilatkozhat. 

Megkerestük Győrfi Pált, az OMSZ kommunikációs igazgatóját, akinek titkárságán azt a választ kaptuk, hogy elektronikus levélben tehetjük fel a légimentőbázissal kapcsolatos kérdéseinket. 

A megbeszélt időpontig nem érkezett válasz a szerkesztőségünkbe, ahogy az újabb kérésünkre sem reagált az OMSZ kommunikációs igazgatója. Az alábbiakat szerettük volna tisztázni: Valóban időszakosan üzemel majd a mentőhelikopter Balatonfüreden? 

Ha igen, akkor mikortól és milyen feltételek mellett? Milyen indokok szólnak a változtatás mellett - annál is inkább, mert eddig minden fórumon megerősítették: szakmailag indokolt a füredi bázis folyamatos működtetése. 

A már említett, nevüket nem adó szakemberek egymástól függetlenül állították: szakmailag egyértelmű a balatonfüredi légimentőbázis létjogosultsága, amit az elmúlt évek tapasztalata is visszaigazol. 

Ráadásul jelenleg a füredi légimentő-állomás az ország legmodernebb, európai színvonalú bázisa, ezért is érthetetlen, az ismert gazdasági helyzetben miért éppen ezt kárhoztatnák időszakos üzemeltetésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!