Hírek

2016.11.03. 18:10

Ember alakú méhkas és mézeskalács ütőfa - Gasztrokiállítás a múzeumban

Veszprém – Hagyományos ételeink, fogásaink identitásunk részei, amelyeket megőrizni akár eredeti formájukban, akár újragondolva fontos feladatunk, hiszen ez egy olyan örökség, amit az utánunk jövő nemzedéknek tovább kell adnunk – mondta Neubauer Sándorné, a Veszprémi Turisztikai Egyesület elnöke a Laczkó Dezső Múzeum, Étel/Élet – ízek és terek a gasztronómia évszázadaiból című kiállításának megnyitóján.

Kutasi Zsófia

- A főzés alkotás, kreativitást igényel, de csak szeretettel, szívvel lehet igazán jót alkotni – fogalmazott Neubauer Sándorné. Kiemelte, az elmúlt huszonöt év óriási változást hozott a gasztronómia területén Magyarországon. Veszprém és környéke számos olyan étteremmel büszkélkedhet, amelyek országos hírnevet és népszerűséget szereztek.

- Az étkezésnek központi helye van az életünkben. Most részben elfelejtett tárgyakon keresztül felidézhetjük az ismerős ízeket – mondta S. dr. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója. Hozzátette: a gasztronómia, mint téma sokrétű, a tárlaton a legérdekesebb, legszebb kapcsolódó tárgyakat mutatják be, a cél az volt, hogy áttekintő képet adjanak a területről. A kiállítás rendhagyó olyan szempontból, hogy a tárgyak nagy része nem vitrinben, hanem szabad térben áll.

Többféle, különböző korokból származó enteriőr mutatja be az étkezési szokásokat és az ahhoz kapcsolódó eszközöket
Fotó: Balogh Ákos

Ennek megfelelően többféle, különböző korokból származó enteriőr mutatja be az étkezési szokásokat és az ahhoz kapcsolódó eszközöket. Különlegességnek számít az ember alakú méhkas és a 17-ik századi mézeskalács ütőfa, de van egy kávéházi rész is a kiállításban.  Az egyik múzeumi teremben az étel került a középpontba. Itt az alapanyagoktól a tartósítási módszereken át a klasszikus feldolgozás területéig, a főzésig vezet a látogatói útvonal.

A terem galériarészén a téli ünnepkörhöz, karácsonytól húsvétig tartó időszak jeles események kerültek a középpontba. Egy másik teremben az élet, azaz az evés, az étkezési szokások, az asztali kultúra világába csöppennünk.A kiállítást Vinkó József újságíró, a Magyar Konyha főszerkesztője nyitotta meg, aki anekdoták és a gasztrotörténelem állomásainak felelevenítése mellett gondolati játékra is hívta a közönséget. A kiállítás kurátorai, Csirke Orsolya régész és Törő Balázs néprajzkutató. A Laczkó Dezső Múzeum a Magyar Tudomány Napja alkalmából nyitotta meg az új időszaki kiállítást, amely 2017 április 30-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!