Hírek

2013.09.09. 13:00

Emberléptékű fejlesztésekben hisz a berhidai polgármester

A kisebb, emberléptékű fejlesztésekben látja a település jövőjét Pergő Margit polgármester, aki pályázati forrásból bővítené a nemrég átadott közösségi parkot, s minél több helyi szakembernek biztosítana munkát a közfoglalkoztatottak között.

Szabó Péter Dániel

– Hogyan értékeli az elmúlt egy esztendőt? Sikeres volt a 2013-as év?

– Nem volt rossz évünk. A realitások talaján maradva tudomásul kell ugyanis venni, arra nincs mód, hogy Berhida nagyon nagy lépésekben fejlődjön. Kisebb lépésekben azonban lehet és kell is haladnunk, ennek szellemében dolgozunk munkatársaimmal. Sikerként élem meg azt is, hogy az önkormányzati hitelátvállalásból Berhida kimaradt. Nem voltak százmilliós tartozásaink, mindig próbáltunk és próbálunk rendesen gazdálkodni, azaz addig nyújtózkodni, amíg a takarónk ér. Ettől függetlenül a pályázati önrészekre mindig jutott pénz, hiszen az a fejlődésünk egyik záloga.


Pergő Margit polgármester sikerként éli meg, hogy Berhidának nem volt százmilliós adósságai

 



– Ha már szóba kerültek a pályázatok. Milyen fejlesztéseket terveznek a közeljövőben?

– Régóta időszerű volt már az 1964-ben épült peremartoni Hétszínvirág óvoda felújítása, hiszen az elmúlt 50 évben az egyszer karbantartási munkálatok leszámítva nem történt komolyabb renoválás az épületben. A Belügyminisztériumhoz pályáztunk 30 millió forintra, hőszigetelés, a nyílászárók cseréje és fűtéskorszerűsítés szerepel a terveink között, így az intézmény fenntartási költségei is csökkenhetnének. Ebből a célból szeretnénk több önkormányzati intézményre is napkollektorokat telepíteni, ehhez szintén pályázati forrást vennénk igénybe. A fejlesztésekkel kapcsolatban számolunk azzal a kormányzati ígérettel is, hogy az adósságrendezésben nem érintett önkormányzatok a pályázati önrészeket illetően kedvezményekben részesülnek majd. Emellett természetesen a karbantartási és városüzemeltetési munkálatokat is rendben elvégezzük, a lehető legtöbb helyen berhidai munkaerőt alkalmazva. Szükségünk lenne azonban arra, hogy a mostanihoz képest kissé más elbírálásban részesüljünk. Gondolok itt például arra, hogy a hat óra helyett nyolc órában, s a jelenlegi két hónapnál tovább is alkalmazhassuk például az épületek hőszigetelését végző, általunk kiképzett helyi embereket. Az elmúlt években ugyanis térburkolónak, parkgondozónak és külső hőszigetelőnek is képeztünk helyi embereket, akiknek azonban csak egy része tudott tartósan elhelyezkedni. Vétek lenne nem kihasználni ezt. Jelenleg az ösztönzésük azonban igen nehéz, ha két hónapig tudunk csak munkát biztosítani nekik. 

– Mi lenne erre a megoldás?

– Berhidán átlagosan 340 fő a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülő emberek száma, ez a munkaképes lakosság több mint 10 százaléka. Ez viszonylag hosszú ideje állandó, s látszik, hogy rövid távon nem fog csökkenni ez a szám. Korábban, ha a térburkolók vagy a külső hőszigetelők jól végezték munkájukat, háromhavonta szerződést hosszabbítottunk velük. Nekünk ugyanis nem probléma, ha kissé lassabban dolgoznak, az a fontos, hogy helybélieknek biztosítsunk lehetőséget, s minőségi legyen a munka. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy mindez ráadásul jóval olcsóbb, mint ha profi vállalkozót bíznánk meg a feladattal. Ha Berhidát Devecserhez vagy Küngöshöz hasonlóan hátrányos helyzetűvé minősítenék, akkor egyedi elbírálás alá esnénk például a közfoglalkoztatottak esetében, s hosszabb távon számolhatnánk a helyi szakemberekkel. Ezt az igényünket már jeleztük is a Belügyminisztérium felé. 

– Az országban sok helyütt a mezőgazdaságban, a közösségi zöldség- és gyümölcstermesztésben látják az előrelépést.

– Vallom, hogy mindig a lehetőségeinket figyelembe véve kell lépnünk. A berhidai önkormányzatnak nincsenek nagy területei, ráadásul a környékbeli földek sem olyanok, hogy elszórjuk a magot, s minden rendben is van. Az intézményeink pedig túl nagyok ahhoz, hogy az ellátást illetően ki legyenek szolgáltatva a közös termésnek. Vannak elképzeléseink például a gyógynövénytermesztést illetően, de kéthavonta cserélődő emberekkel ez sem egyszerű feladat. 

– Visszatérve a fejlesztésekre. A közelmúltban térfigyelő kamerarendszert is átadtak a településen.

– Örömmel mondhatom, hogy van eredménye a beruházásoknak. Prevenciós céllal közel 20 kamera működik jelenleg a városban, s a megfigyelt területeken érezhetően csökkent a bűnesetek száma. Ennek eredményeképpen már sokan jelezték a hivatalban, hogy az ő városrészükbe, utcájukba is szeretnének egy-egy ilyen berendezést. A nagyobb közbiztonság jegyében ráadásul kilenc főre nőtt körzeti megbízott rendőrök létszáma, bízom abban, hogy a polgárőrséggel együttműködve még hatékonyabban tudnak dolgozni.

 

 

Tovább bővítenék a kultúrparkot is

– Ami a közelmúltban átadott közösségi kultúrparkot illeti, szeretik a helyiek, s ezért az önkormányzat további fejlesztéseket is tervez a területen. Vizesblokkal és egy kisebb konyhával felszerelt kiszolgáló épületet és kemencét is építenénk. Emellett a gépkocsival érkezőknek parkolók,a fiataloknak pedig gördeszka pálya, valamint sövénylabirintus kialakítása is felmerült már – mondta el a Naplónak a jövőbeli fejlesztési tervekkel kapcsolatban Pergő Margit polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!