Hírek

2009.10.26. 03:28

Emlék a lelkipásztoroknak

Pápadereske - Kettős ünnepet tartottak egy héttel ezelőtt a kisközség reformátusai. Az 1788-ban épült templomuk felújításának befejezése mellett emléktáblát állítottak a gyülekezetben 1934-1999 között szolgált két lelkipásztornak, Kovács Sándornak és Tömösközi Ilonának.

Győrffy Árpád

A múlt szombati ünnepi istentiszteleten Lentulai Attila esperes hirdetett igét. A szertartáson a gyülekezet mai és korábbi tagjai, a lelkész házaspár leszármazottai mellett részt vett az egyházmegye több lelkésze, ott voltak a templomban otthont kapó evangélikus gyülekezet képviselői és azoknak a környékbeli gyülekezeteknek a tagjai, amelyekben Kovács Sándor a dereskei mellett szolgált.

A renoválási munkákról Kovács Elemér, a gyülekezet jelenlegi pásztora számolt be. Teljesen felújították a templom belső berendezését, a padokat, a karzatokat, járólapokat és a padok alatti padlózatot, víztelenítették a falakat, rendbe hozták a külső vakolatot. Minden munkánál követték az eredeti formákat, színeket, megőrizték a 221 éves templom korábbi hangulatát.

A több mint ötmilliós felújítás fedezetének nagyobb részét az egykori református elemi iskola után kapott állami kártalanításból, a többit a hívek adományaiból, az egyházmegye és a község támogatásából biztosították.

A gyülekezet és az egész falu boldogulásáért kiemelkedő munkát végzett Kovács Sándor és a lelkészként is, feleségként is társ, Tömösközi Ilona életútját Kovács Dániel, a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának igazgatója idézte fel, majd leleplezte az emléküket megörökítő márványtáblát a templom falán.

A gyülekezet és a falu képviseletében Nagy Eta gondnok és Csoknyai István presbiter helyezett el koszorút az emléktábla alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!