Hírek

2014.06.26. 14:41

Emléktáblát avattak Brusznyai Árpád egykori lakóhelyén

Veszprém - A mai napig Veszprém, a huszad század második fele számunkra dr. Brusznyai Árpáddal, az ő példamutatásával egyenlő, mondta dr. Navracsics Tibor a Brusznyai emléktábla avatásán.

Balla Emőke

A mártír tanárnak állít emléket a Dienes Attila szobrászművész által készített tábla, melyet Brusznyai Árpád születésének kilencvenedik évfordulóján a Csikász I. u 4. számú ház falán avattak, itt lakott egykor Brusznyai. Veszprém nemcsak magáénak tekinti Brusznyai Árpádot, de a város történelme olyan főhősének, aki a 20. század szempontjából döntő Veszprém számára, hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter, Veszprém országgyűlési képviselője. „Brusznyai Árpádot tehetsége, előélete, képzettsége és műveltsége magasabb ívű pályára ítélte volna, azonban a kommunista hatalom büntetése és igazságtalansága Veszprémbe helyezte, melyet az ötvenes években klerikális fészeknek, átnevelendő városnak tartottak.

Brusznyai Árpád kivételes ember volt egy kivételes időszakban. Amikor Magyarország egésze sivárságra volt ítélve, Brusznyai Árpád ezekbe a sivár évekbe tudott szellemiséget, humánumot, műveltséget és emberséget hozni. Kiváló tanár egyéniség volt, igazi nagysága azonban az 1956-os forradalomban mutatkozott meg. Volt bátorsága élére állni egy forradalomnak, és volt bátorsága mederben tartani azt. Megőrizni a forradalom lelkesültségét, emelkedettségét, ügyelve arra, hogy semmi se szennyezze be a veszprémi 1956-ot. Későbbi hóhéra, Pap János neki köszönhette életét, azt, hogy sértetlenül megúszta 1956-ot, később kicsinyes, kegyetlen és embertelen bosszúvágyból éppen ő fordult Brusznyai Árpád ellen. Kevés városnak adatik meg, hogy ilyen nyilvánvalóan jelenjen meg egy korszak jó és rossz alakja. Brusznyai Árpád mindenben a jó oldalon állt, Pap János a rossz oldalon. Látszólag győzött, hiszen ő élte túl Brusznyai Árpádot, de míg Brusznyai Árpádnak méltó helye van a veszprémi történelemben, addig Pap János önkezével vetett véget életének és ma már senki sem emlékszik rá.

Brusznyai Árpádnak harminchárom év adatott. Az élet teljességét, tartalmasságát azonban nemcsak a naptári években lehet mérni, hanem abban a teljesítményben, amit felmutat, amit örökül hagy. Ebből a szempontból azt is mondhatjuk, Brusznyai Árpád matuzsálemi kort élt meg. A mai napig Veszprém, a huszad század második fele számunkra Brusznyai Árpáddal, a példamutatásával egyenlő” - mondta a miniszter.

Dr. Navracsics Tibor megemlékezett dr. Horváth Balázsról is. Veszprémben a demokratikus átmenet azzal kezdődött, hogy a Magyar Demokrata Fórum és veszprémi elnöke, Horváth Balázs merte felnyitni a Brusznyai aktát, Veszprém elé tárta azt a hőst, az ő tragikumát, amely Veszprém történelmét is megváltoztatta a nyolcvanas években.

A táblát dr. Navracsics Tibor és Porga Gyula, Veszprém polgármestere leplezte le. Az emléktábla avatásán közreműködött Kőrösi Csaba, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze és Veszprém Város Vegyeskarának tagjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!