Hírek

2014.08.06. 09:06

Enyhítenek a halgazdálkodási bírságokon

Megyei körkép - Jól ráijesztettek a horgászokra tavaly az új, a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvénnyel, amely szabálytalanság igen súlyos bírságokat helyezett kilátásba. Most azonban enyhülni látszik a szigor.

Tremmer Tamás

A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvényben meghatározott 50 ezer és 500 ezer forint közötti halgazdálkodási bírsághoz képest jóval alacsonyabb bírság-tételeket is tartalmaz a napokban megjelent rendelettervezet. Az állami jegy hiánya 10-30 ezer forintot, a területi jegy hiánya 20-40 ezer forintot, a fogási napló hiánya pedig 10 ezer forintot „ér”. Amennyiben a pecás bemutatja a hiányzó jegyét, a hatóság mellőzi a bírság kiszabását.

Magasabb díjtételek is vannak. Aki például engedély nélkül használ elektromos eszközt, annak bírsága 500 ezer forint. Ugyanennyi jár a mérgező- vagy kábító hatású- illetve robbanóanyag alkalmazásáért. A sorhoroggal, csapóhoroggal vagy hurokvetéssel történő halfogás bírsága 100-500 ezer forint.

A hatóság  bizonyos kereteken belül mérlegelhet: számít a kifogott hal mennyisége, a halállomány veszélyeztetésének mértéke, valamint, hogy visszaesőről van-e szó.

A Bakony-Balaton Horgász Szövetség elnöke, dr. Táncsics Aladár a rapsichelyzet visszaszorítása érdekében támogatja a szigorú bírságolást. Szerinte az orvhalászat, orvhorgászat során használt eszközöket – beleértve vitorlást, csónakot, személygépkocsit – is el kellene kobozni.

A bírságolás legyen kíméletes. Tud olyan esetről, amikor állatkínzásért azért jelentették fel a pecást, mert a vödrében elpusztult kettő darab keszeg. Hol van ez az orvhalászathoz képest?! Tapasztalata szerint kizárólag büntetésekkel nem lehet elejét venni a szabálytalanságoknak. Arra kell törekedni, hogy nagyobb sansz legyen megbukni, mint megúszni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!