Hírek

2013.08.07. 22:00

Állatmentésért büntetés jár?

Karakószörcsök – Árván, betegen láttam meg a két kis őzgidát a határban. Hazavittem, ápoltuk, etettük őket, nem gondoltunk arra, hogy ezzel rosszat teszünk, és büntetésre számíthatunk, amit később a rendőröktől hallottunk, amikor kijöttek hozzánk házkutatásra - foglalja össze a nagy visszhangot keltett esetet Nyári András.

Kovács Erika

Nyáriék egy csapásra ismertek lettek, felkapta őket a média.

- Arra menjenek tovább, ott laknak! - igazít útba egy asszony a faluban. – Felháborító, hogy jártak! Megmentették az őzeket, erre megbüntetik őket! – kiáltja utánam. De nem mindenkinek ez a véleménye. Nagy István alpolgármester a rend kedvéért megjegyzi: a vadásztársaságnak kellett volna jelezni, hogy állatokat találtak.

– Jöjjenek csak beljebb, bizony, mi vagyunk azok, akik rosszat tettek azzal, hogy hazahoztuk az állatokat. Nem gondoltuk azt, hogy amikor az ember erdei állatot ment, azt be kell jelenteni bárhová is. Nagyon megszerettük a két kis őzet – tessékel beljebb Nyári Jenőné, Erzsike, aki fiával együtt nemrég érkezett meg a munkából, mindketten a Somlón dolgoznak, az apa pedig az önkormányzatnál közmunkás.

– Büszke vagyok a fiamra azért, amiért megmentette a kis árvákat, no és a menyemre, aki még be is kötözte az egyik gida törött lábát, úgy gyógyította meg. Három óránként felkelt és cumiból etette őket még éjszaka is – meséli Erzsike, miközben megveregeti fia hátát.

– Éppen gombászni mentem a határba, amikor megláttam a kis állatot – simogatja meg a hozzá simuló egyik őz fejét András. Egyedül ácsorgott, látszott, hogy összefagyott és éhes is volt, se közel, se távol nem volt az anyja. Így történt a másikkal is. Aztán egy napon jöttek a rendőrök, mert egy tévedés miatt azt hitték, hogy engedély nélkül hoztam haza fát, de éppen tegnap derült ki, hogy valójában ki tette.


Nyári Jenő, András és Erzsike a két Bambival. Nagyon szeretik az állatokat, ha megbüntetik őket, nem tudják, miből fizetik ki (Fotó: Vér Balázs)



Akkor vették észre az őzeket, és mondták, hogy lopásnak minősül, mert ezek az állatok az állam tulajdonában vannak, és 50 ezertől 500 ezerig terjedő büntetést vonhat maga után az ilyesmi – idézi fel a történteket András, akit váratlanul ért ez a fordulat, mert azt hitte, hogy jót tesz azzal, hogy állatokat mentett meg.

Eddig legalább harmincezer forintot költöttek az állatokra, tejre, takarmányra, darára, és már gyűjtik nekik a szénát télire. Körülöttünk a gazdasági udvarban kíváncsiskodnak a barátságos kis őzek, Bambi 1. és Bambi 2. Szívesen vannak az ember társaságában, de a kecskékkel, tyúkokkal is jól kijönnek.

– Csak azt nem tudjuk, hogy a büntetést miből fizetjük ki? – sopánkodik az anya. Ugyanis hét évvel ezelőtt két millió forint hitelt vettünk fel, hogy ezt a kis házat megvegyük magunknak. A kezdeti 14 ezer forintos törlesztőrészletünk már 40 ezerre rúg, amit képtelenek vagyunk kifizetni, jelzálog van az otthonunkon, és az eszközkezelő segítségét kértük – kesereg.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság honlapján olvasható hír szerint lopás miatt eljárást indított a rendőrség egy 20 éves karakószörcsöki fiatalember ellen, aki udvarában egy őzsutát és egy őzbakot tart. Tavaly tavasszal a közeli erdőből vette magához a nagyjából egyéves őzsutát, a három hónapos őzbakot pedig télen találta.

A jogosulatlan állattartásról a körzeti megbízott szerzett tudomást, házkutatás során látta meg az erdei vadakat. A férfi ellen a nyomozást a devecseri rendőrőrs vadgazdálkodási szakértő bevonásával folytatja. A közlemény felhívja a figyelmet, a vadon élő állatok a magyar állam tulajdonát képezik, így az, aki azokat természetes élőhelyükről elviszi és otthonában tartja, lopást követ el.

 


Erdei állatok befogadása tilos

Törvény tiltja az erdei állatok hazavitelét, tehát minden bizonnyal lopással gyanúsítják meg azt, aki például őzeket fogad be mondják a jogászok. Az elkövető egyetlen védekezési lehetősége az lehet, hogy nem állt szándékában eltulajdonítani az állatokat, csupán meg akarta menteni azokat. Ha az elkövető állatorvost hívott, vagy értesítette a vadásztársaságot, hogy beteg állatot gyógyít a későbbi szabadon bocsátás vagy a vadásztársaságnak történő átadás szándékával ebben az esetben bűncselekmény nem állapítható meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!