Hírek

2014.02.28. 18:55

Közös erdei ellenőrzések - Fókuszban a falopás, rapsickodás, quadozás

A Bakonyerdő Zrt. és az Uzsai Erdészeti Igazgatóság is csatlakozott ahhoz az erdők, a természeti értékek védelme, valamint a bűnmegelőzés érdekében kötött megállapodáshoz, melyet eredetileg a Verga Zrt és megyei rendőr-főkapitányság kötött.

Kovács Erika

A tervezett közös járőrszolgálatok, ellenőrzések és a kölcsönös segítségnyújtás célja, hogy hatékonyabban ellenőrizzék az erdőkben a vadászati tevékenységet, visszaszorítsák a természetkárosítást, falopást, orvvadászatot és a quadozást, motorozást, terepautózást.

A közbiztonság javításában és a természetes élőhelyek megóvásában kiemelkedő jelentőségű együttműködés alapját az erdő- és vadvédelemről, a vadgazdálkodásról és vadászatról szóló hatályos jogszabályok betartatásáért végzett közös munka jelenti. A kölcsönös segítségnyújtás a területen előforduló szabálysértések és bűncselekmények számának csökkentését, megelőzését, illetve az elkövetők mielőbbi törvény elé állítását mozdítja elő – hangzott el pénteken.

Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója, Töreki Sándor megyei rendőrfőkapitány, Tengerdi Győző, a Verga Zrt. vezérigazgatója és Simon Sándor, az uzsoki erdészeti igazgatóság igazgatója (Fotó: Penovác Károly)

Dr. Töreki Sándor, Veszprém megyei rendőr- főkapitány elmondta: a megállapodás értelmében az erdőkben történő közös járőrszolgálatokon felül, a rendőrség munkatársai az ellenőrzéseken az erdőgazdaságok szakembereivel vizsgálják a gépjárművekben talált jogszerű fegyvertartást, az elejtett vadak eredetét, és a szakértői vizsgálatokban, a lefoglalt anyagok tárolásában is számítanak az erdőgazdaságra. Kiemelte: az együttműködés kiterjed a vadakat érintő autóbalesetek kivizsgálására, a jogsértő magatartás kiszűrésére, a vadászati szabályokra is. Ha a rendőrök járőrözés közben megsebzett, elejtett, elhullott vadat találnak, értesítik az illetékes erdőgazdaságot, ezzel segítik a vadállományt fenyegető esetleges járványok megelőzését. Tengerdi Győző, a Verga Zrt. vezérigazgatója elmondta: abban bíznak, hogy a közös munkával sikerül megőrizni az erdő tisztaságát, nyugalmát, ami hazánk egyik legkedveltebb turistacélpontja. Az állami vagyon felelős kezelőjeként remélik, hogy a rájuk bízott állami vagyont ezáltal még jobban meg tudjuk védeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!