Hírek

2014.01.16. 10:25

Beruházások hosszú sora készült el tavaly Ajkán

Ajka - Az újévköszöntőn dr. Horváth József alpolgármester részletes visszatekintést adott az elmúlt év eredményeiről.

Tóth B. Zsuzsa

Mint elhangzott, a város saját erőből és pályázati pénzből számos beruházást végzett és létesítményt hozott létre. Elkészült a városközpontot Ajka-Tósokberénddel összekötő kerékpárút kialakítása, melynek költsége megközelítőleg 110 millió forint. A kerékpárút Szent István úti szakaszán ezzel egyidejűleg a nyíltárkos csapadékvíz elvezető-rendszert megszűntették. A területet rendezték, burkolt útpadkát alakítottak ki, buszperonokat újítottak fel és a kapubejárókat burkoltak mintegy 30 millió forint értékben. Elkészült a 12-es helyijárati autóbusz útvonalán a Liliom úti buszöböl öt millió forint költséggel.

Közel 180 millió forintos bekerülési költséggel megvalósították a Béke út–Téglagyári út rekonstrukcióját, és átalakították a Mesterek Háza előtti közlekedési csomópontot. Az alkatrészgyártó kft.-vel közösen 40 millió forintos beruházási költség mellett megvalósították az új temető előtti parkolót, ezzel egyidőben az új temetőben a belső közlekedési utat és a ravatalozó előtti területet is felújították közel 11 millió forintból. Régi igény szerint a Földhivatal előtti területen 18 millió forintos költség mellett 38 parkolóhelyet és zárt csapadékvíz elvezető rendszert alakítottak ki.


Az ajkai újévköszöntőn felelevenítették a tavalyi eredményeket és szó volt az ez évi tervekről. A képen Utassy István, dr. Jáger László, Schwartz Béla és dr. Horváth József koccint az idei évre (Fotó: Penovác Károly)



13 millió forintból felújították a Petőfi utca és az helyi televízió stúdió előtti útszakaszt, egyidejűleg parkolók kialakításával és járdaszakasz kialakításával. A Fő utcában és a Móra Ferenc utcában önálló belső parkolókat alakítottak ki több mint 16 millió forintból és a lakók igényeinek megfelelően elkezdődött az Ifjúság utcai lakóépületek közlekedésének rendezése, a kusza közlekedési állapotok megszűntetése, parkolók kialakítása, parkok rendezése 17 millió forint felhasználásával.

A Borsos Miklós Általános Iskola melletti utat kiszélesítették, felújították, parkolóhelyeket alakítottak ki nyolc millió forintból. A városi beruházások keretében ugyanennyiből a Molnár Gábor utca aszfaltburkolatot és közvilágítási hálózatot kapott, Ajkarendeken a Gyepesi úti bolt előtt a nyílt csapadékvíz elvezető árkot lefedték, a járdát felújították. Bakonygyepesen folytatták a kerékpárút építését a Művelődési Ház és a templom között, közel 13 millió forintba került. A Béke út és Csokonai utca csatlakozásánál az Európai Unióhoz tartozást jelképzelő Európa Parkot alakítottuk ki 16 millió forintból.

Ugyancsak közel ennyi pénzből az ajkarendeki Panoráma utcában közvilágítást hoztak létre és uniós színvonalú, új játszótereket alakítottak ki az Úttörő téren és a Béke utcában. Több mint 22 millió forintból felújították az Avar és Nefelejcs utca aszfaltburkolatát, és megvalósult a Feketegyémánt utcában a vízelvezetés, járdafelújítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!