Hírek

2013.02.21. 15:14

Erőpróba a téli üzem a buszos társaságoknak

Veszprém megye - A téli útviszonyok nem érhetik meglepetésként az autóbuszvezetőket, erre három, egymással párhuzamos rendszerben képzik, illetve továbbképzik őket.

Tremmer Tamás

Szerencsétlen téli balesetek szereplője volt tavaly januárban a Bakony Volán, idén januárban pedig a Balaton Volán egyik helyközi járata. Mindkét esetben megcsúszott az autóbusz a 83-as főút Bakonyon átvezető szakaszán. Ennek kapcsán kérdeztük, kapnak-e külön téli felkészítést a Volán-társaságok pilótái?

Az autóbuszvezetők képzése, továbbképzése három egymással párhuzamos rendszerben történik, mondta lapunknak Csima László, a Balaton Volán termelési igazgatója. Új felvételes gépkocsivezetői oktatás keretében az autóbusz műszaki típusismeretek mellett vezetéstechnikai és téli üzemvitelhez kapcsolódó ismeretek átadása is megtörténik.

A munkavállalók éves oktatási rendjének keretében a gépkocsivezetők félévente részesülnek továbbképzésben, melynek tárgya az aktuális szakmai ismereteken túl a KRESZ szabályainak figyelemfelhívó bemutatása, az aktuális közlekedési szabályok, magatartásformák, elvárások ismertetése. Ezen témakörök keretében a téli közlekedés sajátosságaira is felhívják a figyelmüket.

Az EU jogharmonizáció következményeként az autóbuszvezetők akkreditált oktatási intézmény által megtartott kötelező továbbképzésen is kötelesek részt venni. Ezen tanfolyam keretében az elméleti továbbképzésen túl szimulációs vezetési gyakorlatot is teljesíteni kell. A szimulátor programja a téli közlekedés valamennyi akadályát és veszélyét bemutatja.

A Veszprém megyei Volán társaságok (Bakony, Balaton, Somló) éves gumiköltsége megközelíti a 80 millió forintot. Jelentős feladat a téli és a tavaszi csere végrehajtása, a váltóabroncsok tárolása. A Bakony Volán Zrt. esetében a 151 autóbuszukból 105 van ellátva téli köpennyel, a Balaton Volán Zrt.-nél 157-ből 126-, míg a Somló Volán Zrt. esetében 137-ből 114 buszra szereltek fel téli gumit. A három társaság fagyálló ablakmosó folyadékból mintegy ötezer litert használ fel éves szinten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!