Hírek

2016.06.03. 08:10

Értékes leletek a Thury-várnál - Heteken át dolgoztak a régészek a városközpontban

Várpalota – Értékes, a török hódoltság korából származó leleteket is találtak a régészek a Thury-vár mellett, ahol a napokban zárul a négy héten át tartó feltárás.

Szabó Péter Dániel

Heteken át dolgoztak a vár déli és keleti oldalán a Laczkó Dezső Múzeum szakemberei. Az árkokat részben a XVI. századi alaprajzok és metszetek alapján nyitották meg, innen tudták, hogy merre található a palotai vár egykori külső erődítése. – A várakozásainknak megfelelően viszonylag sok leletet találtunk a Thury-vár mellett, amelyek túlnyomó része a török hódoltság idejéből való. Például az egykori hadviselés kellékei, mint ólom puskagolyók, ágyúgolyók, golyóöntő forma és fogó, s számszeríj nyílhegy, de egy szinte teljesen ép szakállas puskára is ráleltünk az egyik árokban. Emellett a mindennapi élethez kapcsolódó leletek is előkerültek, azaz pénzérmék, konyhai edények, korsók, kancsók és tálak töredékei, de nagy szerencsénkre szinte ép főzőedényeket is találtunk. Ez úgy lehetséges, hogy egy-egy ostrom során a falak összedőltek, s az épület ráomlott a használati tárgyakra, megőrizve azt az utókornak – mondta el kérdésünkre a helyszínen Nagy Szabolcs Balázs régész, aki Barati Piroskával együtt vezeti a várpalotai ásatást.

Barati Piroska és Nagy Szabolcs Balázs régészek a Thury-vár mellett talált szakállas puskával az ásatáson
Fotó: Szabó Péter Dániel

Érdekesség, hogy úgynevezett textil plombára is ráakadtak a szakemberek Várpalotán, ami az import textilbálák korabeli védjegyeként szolgált. – Az általunk talált plombán az angol címer látható, ám nagy valószínűséggel ez nem a szigetországból, hanem a budai pasától érkezett, ugyanis már abban a korban is megjelent a textilhamisítás – mondja a szakember, majd sorolja a további leleteket. Címeres kályhacsempedarabok, díszes kőfaragványok, amelyek némelyikének egykori helye is meghatározható a váron belül, de a két-három méter mély árkokban a korabeli külső várfal maradványaira is ráleltek.

Az ásatás pénteken véget ért, a régészek a jövő hét elején temetik vissza az árkokat és adják vissza az eddig lezárt területet a városnak. Az aprólékos munka pedig most kezdődik majd a múzeumban, ahol megtisztítják és rendszerezik a leletanyagot, amelyek egyes részeit, például az épen megmaradt szakállas puskát, a jövőben kiállításokon is viszontláthatjuk majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!