Hírek

2014.01.09. 17:25

A doni katasztrófára emlékeztek a katonák

Veszprém - Közös ünnepségen, a helyőrségi templomban tisztelegtek a doni áttörés áldozatai előtt csütörtökön a megyeszékhely katonai szervezetei.

Szabó Péter Dániel

- Magyarország egyik legnagyobb tragédiája a II. világháborúhoz, a doni áttöréshez köthető, amelynek során rengetegen vesztek oda. Pontos adataink ugyan nincsenek, ám annyi bizonyos: nagyrészt megsemmisült a 200 ezer fős 2. magyar hadsereg - mondta el a várban Labudek Péter alezredes.

Labudek Péter alezredes a veszprémi helyőrségi templomban (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A megemlékezést szervező MH 54. Veszprém Radarezred parancsnokhelyettese hangsúlyozta, a doni katasztrófa a magyar hadtörténet legnagyobb vesztesége volt. Idegen földön, idegen értékekért, legalább négyszer annyi ember halt meg, mint a mohácsi csatában. A magyar katonák többségét hiába várták haza, a helybéliek a német és az orosz halottakkal együtt közös tömegsírba temették őket. A Don-kanyarban süppedő százezernyi jeltelen sír értelmetlen áldozatuk mementója, tette hozzá az alezredes, akinek kérésére a megjelentek felállva, egy perces néma főhajtással is tisztelegtek a doni áldozatok előtt.

Ezt követően a katonákkal Szabó György alezredes, református tábori lelkész is megosztotta gondolatait, majd Milley Tóth Ferenc Don-kanyar, 1943. január című versét szavalta Szalai Máté hadnagy. A zenei aláfestést ezúttal is a Légierő Zenekar biztosította, a rendezvény zárásaként egyik tagjuk, Szakács Tibor őrmester játszotta el trombitán a Takarodót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!