Hírek

2009.06.19. 02:29

Érvekkel a drog ellen

Balatonfüred - Egy átlagos hétvégén háromszáz-ötvenezren használnak pszichoaktív anyagot Magyarországon. Évente negyvenötmillió droghasználat történik. A problémás kábítószerezők száma huszonnégyezer, ebből tizennégyezren súlyos függők. A szerfogyasztók száma évről évre nő, miközben nincs megfelelő ellátórendszer, és érdemi megelőzés sem működik még mindig az országban.

Martinovics Tibor

Dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos ezekkel az adatokkal kezdte több mint kétórás előadását Balatonfüred és Kistérsége Kábítószerügyi Egyeztető Fórumának meghívott vendégeként. 

A szenvedélyek kialakulásában a géneknek alig, a szociális mintáknak, illetve a lélektani hajlamosító tényezőknek viszont annál inkább jelentős szerepük van. 

A szenvedélybetegségekből nincs gyógyulás, csak hosszabb-rövidebb ideig tartó absztinens időszakok vannak. 

Minél tovább tart a szenvedély, annál kínzóbbak az elvonási tünetek és annál nehezebb a tiszta periódus elérése. Ezért a megelőzés lenne a legfontosabb - folytatta a neves szakember.

- Kit, mikor és hogyan szólítsunk meg? - ezek a prevenció legfontosabb kérdései. Azt tudjuk, hogy a tizenéves korosztály már érintett, hogy ebben a korban kellene tenni valamit, ennek ellenére nem működik érdemben manapság Magyarországon semmilyen megelőzési program, holott egyértelmű lenne a feladat: meg kell akadályozni a szerhasználatot. 

Ha kialakult valamiféle viszony a droggal, kialakult a függőség, akkor már nagyon nehéz kezdeni valamit. Az biztos: a tiltással, egyre szigorúbb büntetéssel nem lehet hatni a szerfogyasztókra. 

Csak rávezetni lehet őket arra, hogy ne tegyék ezt magukkal. Rávezetni, meggyőzni pedig csak megfelelő információkkal, tájékozottsággal lehet, hogy legyenek érveink. 

Értékrendet, mintát kell adni a gyerekünknek, és akkor talán mer vagy képes lesz nemet mondani a drogra. Mert a drog ma divat, ezért aztán csupán idő kérdése, és a gyerekünk találkozik a kérdéssel: mi van, nem mersz elszívni egy marihuánás cigit? 

És itt általában a saját kortársai előtt kell nemet mondania, ami nem könnyű - vélekedett a toxikológus. Zacher Gábor szerint a gyerekkorban kapott szülői minta nagymértékben befolyásolja későbbi életünket. 

Ha a szülők a stresszt alkohollal oldják, a beszélgetések helyett tévét néznek, a problémákra nincsenek válaszaik, a tekintélyelv alapján kezelik a konfliktusokat, akkor ezzel a gyerek már meg is kapta a szenvedélyek mintáját. 

Ehhez jönnek a korcsoporti megfelelési kényszerek, amikor ciki lesz nem cigarettázni, nem inni vagy nem kipróbálni valamelyik drogot.

- Magyarországon egy apa átlagosan napi hét percet foglalkozik a gyermekével, miközben több órát néz tévét, és akkor még a szenvedélybetegségekről nem is beszéltem. 

Nincs kommunikáció a családok tagjai között, a szülők gyakran nem ismerik a saját gyereküket, alig tudnak róla valamit, így aztán szót érteni sem igen tudnak vele. 

A vitákban nincsenek érveik, hatalmi szóval akarják rendezni azokat. Ebből aztán mindenféle lelki sérülése származik a gyerekeknek, akiknek egy céljuk lesz: gyorsan és egyszerűen örömhöz jutni. 

Márpedig egy füves cigaretta megsodrásához egy perc kell - magyarázta a főorvos, aki az előadása során többször hangsúlyozta: a gyermek-szülő kapcsolat rendkívül fontos, mert jelenleg úgy tűnik, ez az egyetlen viszonyrendszer, amely segítségével elkerülhető a drogfogyasztás. 

- Az egészségügyi ellátórendszer nincs erre felkészülve, a szociális intézmények és az iskolák szintúgy, szakmai programok nemigen vannak. A gyerekek csupán a családjuktól kaphatnak segítséget. 

Beszélgetni kell, de nem csak tizenhat éves korában, amikor már túl van az első berúgáson és füves cigin, hanem egészen kicsi kortól kezdve, hogy meglegyen a bizalom - fogalmazott Zacher Gábor a füredi fórum vendégeként. 

A toxikológus főorvos beszélt a különböző kábítószerek egymástól merőben eltérő hatásmechanizmusáról, az ál- taluk kiváltott reakciókról és tünetekről, kiemelve: felelőtlenség és tévedés kemény, illetve lágy drogokról beszélni, hiszen mindegyik függőséget okoz és súlyosan roncsolja a szervezetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!