Hírek

2013.01.21. 20:16

Európai körülmények között

A Zirc Városi Erzsébet Kórház-Rendelőintézetben folyamatosan zajlanak a fejlesztések, jelenleg a krónikus belgyógyászati osztály átalakítása zajlik.

Varga Domokos Péter

Erről az intézmény főigazgatója tájékoztatta lapunkat. Dr. Tótth Árpádtól megtudtuk, az új kistérségi járó beteg szakrendelő átadását követően felszabadult a korábbi röntgen és az egykori műtők területe, itt kezdték el augusztusban a krónikus belgyógyászati osztály új részlegeinek kialakítását. Ennek első üteme már el is készült, a 12 ágyas ápolási részlegét birtokba is vették. Folyamatban van egy tízágyas hospice-részleg kialakítása, a beruházási folyamatot a kórházi adminisztráció végleges elhelyezését biztosító egység létrehozása zárja majd.

Összességében a kórházban, illetve a krónikus belgyógyászati osztályon a fekvőbeteg szakellátási ágyak száma nem növekszik, viszont a korszerű, jól felszerelt kórtermekben teljes mértékben európai körülményeket tudnak majd biztosítani a betegeknek. A fejlesztések tervezett befejezési határideje 2013. május 31. A beruházást még a korábbi tulajdonos, a Zirc Városi Önkormányzat jóváhagyásával és támogatásával kezdte meg a kórház, kizárólag saját erőből történik, külső forrást eddig nem vettek igénybe. Az átalakítás tervezett költsége nettó 124 millió forint, melyet – mivel 100 évesnél idősebb épületrészek felújítása és átalakítása zajlik – az előre nem látható, de a sikeres lezáráshoz szükségessé váló pótmunkák költségei növelhetnek.

 

 

Dr. Tótth Árpád főigazgató jelentős értéknek tartja, hogy az elmúlt öt nehéz évben a kórházi foglalkoztatás az alkalmazottaknak stabilitást és kiszámíthatóságot biztosított (Fotó: Orosz Péter)

Nemrégiben döntött úgy a város képviselő-testülete, hogy az önkormányzati tulajdoni tanuszodát üzemeltetésre átadja a kórháznak. Itt újra beindítják, illetve részben már be is indították az óvodások és a kisiskolások úszásoktatását. Bekapcsolják emellett a kórház gyógyító tevékenységébe is, a járóbeteg rehabilitáció részeként itt oldják majd meg a víz alatti torna kezeléseket. A későbbiekben lehetővé teszik majd azt is, hogy a tanuszodát minél szélesebb körben használja a lakosság.

A most zajló fejlesztések mellett az ősszel a kórház két európai uniós forrásra nyújtott be pályázatot. Az egyik a kistérségi egészségfejlesztési iroda kialakítását és működtetéséről szól – ennek részeként szűrővizsgálatok, óvodai és iskolai felvilágosító programok, a krónikus betegségek új szemléletű gondozási programja valósulhatna meg. Bár jelenleg még a pályázat bírálata zajlik, siker esetén a 18 hónapos programra a kórház 125 millió forint támogatást nyerhet el.

A másik pályázat eredménye viszont már ismert: a kórház 50 milliós forintot nyert egy TÁMOP foglalkoztatást támogató pályázaton. E forrásnak köszönhetően a kórház két évig tíz szakembert – műtősnőt, műtősfiút, asszisztenseket, szakasszisztenseket, szak- és diplomás ápolókat – alkalmaz, vállalva további két évre a továbbfoglalkoztatásukat. Remélik, hogy a szakemberek tevékenysége révén elérhető többletbevételből a kettő plusz kettő éves időszakot követően is alkalmazhatják felvett dolgozókat.

 

 

 

A Zirc Városi Erzsébet Kórház-Rendelőintézetnek a mostani már a második sikeres foglalkoztatási pályázata, az előzőnek – melyben szintén közel 50 millió forintos támogatást használhattak fel – a közelmúltban fejeződött be a kétéves uniós támogatási szakasza. A kórház a 130 jelenlegi, plusz tíz fő jövőbeni dolgozójával a térség meghatározó foglalkoztatója. A főigazgató jelentős értéknek tartja, hogy az elmúlt öt nehéz évben a kórházi foglalkoztatás az alkalmazottaknak, ha kiemelkedő jövedelmi lehetőséget nem is, de stabilitást és kiszámíthatóságot feltétlenül biztosított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!