Hírek

2013.03.06. 17:15

"Ha kitörlöd, neked nincs szíved"

Hamis tartalommal kering évek óta e-mailen egy üzenet, amit ismeretlen személy egy tatabányai onkológus főorvosasszony nevével hitelesítve terjeszt egy veszprémi családról.

Kovács Erika

Aki Maróti Szabolcsékról "Nyisd meg légy szíves!" tárgyú üzenetet kap, avval segíthet, ha azonnal törli azt, mert a segélykérésnek nincs alapja. A rendőrség az ügyben feljelentést javasol, az informatikusok keresik a megoldást. Mielőtt bármit tovább küldenénk, győződjünk meg az üzenetek valódiságáról!

Az internetes üzenetet, benne egy kisbaba képével mi is megkaptuk. A levél szerint egy 29 éves apuka kér segítséget daganatos gyermeke gyógykezelésére. Nem kér pénzt, csak azt, hogy küldjük tovább minél több embernek. Azt állítja a levél, aki továbbküldi az üzenetet, az 32 forinttal segít a családnak.

– Nyolc-kilenc éve kezdődött el a kálváriánk - fogad Maróti Rezső és felesége az e-mailben megjelölt veszprémi címen. Megtudom, hogy fiuk, Szabolcs már évek óta Budapesten él két egészséges gyermekével. A nevében hamisított üzenet így elsősorban a szülőket zaklatja fel újra és újra. A családot Veszprémben szinte mindenki ismeri, a férj közéleti ember, a rendszerváltás előtt a város elöljárója volt. Nem tud arról, hogy rosszakarója lenne. Fogalma sincs, hogy ki élhet vissza a nevükkel.

Gondolkodnak rajta, hogy feljelentést tesznek, de már így is túl sok időt elvett az életükből ez a bosszantó ügy. A hullámokban újra és újra előkerülő e-maileket rengeteg telefonhívás követi, érdeklődők, szánakozók, jóakarók özöne keresi őket.

(Fotó: Gáspár Gábor)

Dr. Osváth Márta a tatabányai Szent Borbála Kórház onkológus főorvosa, akinek a neve ott olvasható ennek a levélnek az elején, úgy keveredett bele az egészbe, hogy ő is, mint sokan mások, meggondolatlanul továbbította, segíteni akart, de arra már nem volt ideje, hogy meggyőződjön, igazat állítanak-e benne.

– Azt sem tudtam, hogy mit jelent a hoax (lánclevelek, megtévesztések - a szerk.). Álmomban sem gondoltam, hogy a továbbküldéssel mibe keveredek. Valaki a nevemet a levél elé tette, így nyomatékosítva a segélykérést.

A főorvos asszony azóta is magyarázkodhat, számtalan kellemetlensége adódik ebből a lánclevélből, ami az ő nevével "hitelesítve" köröz a neten. Hangsúlyozza, betegségből tilos viccet csinálni!

Ahhoz, hogy a hatóság foglalkozzon ezzel a gyalázatos lejáratással, feljelentést kell tenni. – Amennyiben a bíróság nyomozást rendel el, akkor a rendőrség mindent megtesz az elkövető felkutatásáért – válaszolta kérdésünkre Kómár Viktória főhadnagy, a Veszprém Megyei Rendőr Főkapitányság sajtóreferense.

Dr. Bencsáth Boldizsár, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen működő informatikai CrySyS Lab kutatója, aki nemrég a 20 országot érintő hacker támadást is elemezte, azt tanácsolja, meg kell próbálni megkeresni a levélnek az őseredeti változatát. Tovább lépni úgy lehet, ha rendőrségi feljelentés alapján a hatóság keresi meg a feladót, hogy adja ki az adatokat, ki használja az adott e-mail címet, milyen IP-címről lép be a levelezőrendszerbe. Ha megvan az IP-cím, és az nem hamisított, akkor a rendőrség eljárhat az internetszolgáltató felé és megszerezheti az előfizető nevét. Kérdés, hogy a Google a rendőrségnek mit ad ki? – válaszolt kérdésünkre kérdéssel a kutató.

A budapesti Kürt Zrt. egyik vezetője, Fabiányi Gábor kifejti: tele a net ilyen szemét levelekkel, amiket legjobb egyből a kukába dobni. Különösen szomorú, hogy egy valódi gyerekről írnak egy valódi orvos nevében. Több dologból is látszik, hogy a levél hazugságot állít, hiszen senki nem fizet továbbított levelek után, vajon ki, és hogyan is követhetné nyomon a leveleket? Jólbevált trükk az is, hogy a feladó nagyon megbízható dologra hivatkozik, például orvosra, vagy jellemző, hogy szívszorító dolgot ír, az empátiára épít. Sajnos egy ilyen levél eredetét nehéz megtalálni, főleg ennyi év távlatából – állítja a szakember. Valószínűleg már nem az eredeti feladó küldözgeti, hanem felbukkan valahol a régen elküldött üzenet és nagymamák, hiszékeny emberek továbbítják csupa szívjóságból. Ha az eredeti feladó küldözgeti még most is, akkor meg lehet találni: a levél fejlécében benne van a küldő szerver, az üzemeltetőtől meg lehet tudni az IP-címet, azt utcához, házszámhoz, mobiltelefonszámhoz lehet rendelni az internet szolgáltató révén. Az adatokat csak rendőröknek adják ki, ehhez pedig feljelentés kell tenni.

Illetve, mégis akadna egyszerűbb megoldás: ha ez egy közel 10 éve keringő levél, akkor az internet szolgáltatóknak, e-mail szűrőt fejlesztőknek és például a gmail, freemail üzemeltetőinek lehet jelezni, hogy ez egy spam. Ha ők spamnek jelölik, sok rendszer már nem fogja továbbítani – nyugtat meg a szakember.

 

Dr. Magyar: Zaklatásnak minősülhet

Dr. Magyar Gábor ügyvéd rámutat: a nevekkel történő visszaélés, a más személy nevében történő levélírás polgári jogi értelemben a személyhez fűződő jogok megsértésének minősül. A sérelmet elszenvedett fél követelheti a jogsértés megtiltását, továbbá elégtételt és kártérítést, ideértve a nem vagyoni károkat is. A cselekmény személyes adattal visszaélésnek és esetleg – közvetett tettesként elkövetett – zaklatásnak minősülhet. Érdemes ismeretlen tettes ellen feljelentést tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!