Hírek

2015.03.09. 16:15

Fa cseperedik a magzati pózban elhelyezett elhunytból?

Veszprém – Az interneten robbant be az ökotemetkezésről szóló hír, amelynek lényege, hogy az elhunytat magzati pózban helyezik el egy speciális kapszulában, majd ezt eresztik le a sírhelybe, s ebből a bomlási folyamatok megindulását követően egy fa cseperedik. Utánajártunk, hogy Veszprémben elképzelhető-e majdan hasonló.

B. Virág Rita

Tóth János, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. (VKSZ) temetkezési csoportvezetője kérdésünkre elmondta, maga az ideológia maximálisan megfelel a kegyeleti érzéseknek, hiszen az elhunytból egy új élet keletkezik. Azonban ez a temetkezési mód egyelőre csak egy olasz designer cég terve, hiszen a temetkezésnek, a test elhelyezésének nagyon szigorú szabályai vannak. Létezik viszont egy másik, hasonló mód is, amelyet a forgalmazók már hazánkban is igyekeznek népszerűsíteni. Eszerint a hamvakat elhelyezik egy olyan lebomló urnában, amely speciális szerves anyagokat és magvakat tartalmaz, amiből később ugyancsak egy fa nő ki.

– A probléma ezzel ott kezdődik, hogy az elhamvasztott test szervetlen anyag, amelyből nem képes semmilyen zöld növény kifejlődni. Persze nyilván a hamvakon átmegy, keresztülfut a gyökérzet, de annak fejlődését nem segíti. A növény meg fogja találni és magába szívja a hamvakon kívül azokat a szerves anyagokat, amik a növekedését segítik – fogalmazott Tóth János.

Tóth János, a VKSZ temetkezési csoportvezetője szerint az ideológia megfelel a kegyeleti érzéseknek, de a kapszulás temetkezés a szigorú előírások miatt megvalósíthatatlan Fotó: Balogh Ákos

A szakember ugyanakkor hozzátette, remek ötlet, ha a sírhelyen egy előnevelt fát ültetünk el, hiszen ilyen módon is emléket állíthatunk szeretteinknek. A megyeszékhelyen azonban ez nem lehetséges, mert a város nem rendelkezik olyan nagyságrendű területtel, ahol mondjuk egy kegyeleti parkot alakíthatnának ki. Ehhez legalább egyhektárnyi terület kellene, hiszen ideális esetben a fákat öt-hat méteres távolságban kellene elültetni.

A veszprémi Vámosi úti temető szóróparcellájában évente 30 35 temetést bonyolítanak le   Archív fotó: Szabó Péter Dániel

A hamvszórás kétségkívül a legolcsóbb temetkezési forma – nincs sírhelymegváltás, -gondozás, nem kell a helyet újraváltani –, azonban nem csak ezért népszerű. Akinek távol élnek a szerettei, esetleg nincsenek rokonai, azok praktikus okokból kérik a hamvszórást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!