Hírek

2016.04.20. 16:55

Fákat a Földnek! - Tihanyba látogatott az amerikai nagykövet

Fákat a Földnek! Többek között erről az akcióról is beszélt Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete Tihanyban.

Piltman-Horváth Barbara

Amerikában idén ünneplik a Nemzeti Park Szolgálat 100. évfordulóját, ebből az alkalomból látogatja végig az összes magyarországi nemzeti parkot a diplomata. Eddig járt már Hortobágyon, Aggteleken és a Fertő-Hansági Nemzeti Parkban is, negyedik állomása volt Balaton-felvidék.

A rendkívül közvetlen és megnyerő nagykövet magyarul köszöntötte a résztvevőket, majd érdeklődve nézte a Tihany kialakulásáról szóló rövid dokumentumfilmet. Ezt követő beszédében elmondta, nagyon fontos ünnep a Föld napja, hiszen ekkor tudjuk legjobban felhívni a figyelmet környezetünk megóvására. – Az első, 1970-ben megtartott Föld napján amerikaiak millió mozdultak meg. Éppen ezért, az 50. évfordulóra, 2020-ra egy nagy akciót szervez a Föld Napja Hálózat. A Fákat a Földnek elnevezésű projektben 7,8 milliárd fát igyekeznek majd elültetni, egy fát minden egyes a földön élő ember után – mesélte a terveket a nagykövet.


Előadásában hangsúlyozta, rendkívül jó hatása van a cselekedetnek a környezetre, három fontos célt is kiemelt. – Enyhítjük a klímaváltozást és a környezetszennyezést. Az egy ember által egy évben előállított szén-dioxid-mennyiség felvételéhez 96 fára van szükség. Másrészt védelmezzük az állatvilágot, megakadályozhatjuk fajok kihalását, valamint több élőhely-kapcsolódási pontot hozunk létre az egyes erdőcsoportok között. A harmadik pedig az, hogy így támogatjuk a közösségeket és azok megélhetését. Faültetéssel segítünk a különböző közösségeknek a hosszú távú gazdasági és környezeti fenntarthatóság elérésében, ennivalót, energiát és jövedelmet biztosítunk. Kutatások kimutatták, hogy azokban az iskolákban, melyeket fák vesznek körül, csökkent az asztmás és légzőszervi megbetegedések előfordulása – sorolta a diplomata.

Bell, miután magyarul megköszönte a figyelmet, érdeklődve fogadta a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium diákjainak kérdéseit, így többek között megtudtuk, hogy családi körben a Los Angeles-i partszakaszon szemétszedésével és faültetéssel ünneplik a Föld napját, valamint, hogy bár nem vegetáriánus, fontosnak tartja, hogy a környezetvédelem érdekében kevesebb húst és több zöldséget fogyasszunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!