Hírek

2017.04.14. 07:15

Falu a páratlan bazaltorgonák lábánál

KISAPÁTI A Szent György-hegy keleti oldalánál fekvő, 350 lakosú kistelepülés, Kisapáti kitörési pontja lehetne a páratlan szépségű balazaltorgonáknál álló turistaház.

Tóth B. Zsuzsa

A polgármester, Keszei Endre szerint ha most lottóötösük lenne, azt se tudnák hirtelen, mire költsék a pénzt.

- Legfontosabb talán a sportpálya mellett épülő ingatlan kivitelezése lenne - mondja a polgármester, komolyra fordítva a szót.

Keszei Endre polgármester:  Lassan a kultúrház egésze megújul,  a könyvtár már elkészült

Az engedélyes terv adott, a harminc méter hosszú épületben raktár, öltöző, konyha, színpad, közösségi tér kap helyet. Mivel két éven belül lejár az építési engedélye, pályázatot pedig nem írtak ki ilyesmire, a falunak kell lépnie. A költségvetésben tettek félre erre a célra, így idén elkezdik az építkezést. Szeretnék, ha legalább az alap elkészülne ebben az évben. A kultúrház közelmúltban teljesen felújított könyvtárában beszélgetünk a képviselő-testület néhány tagjával. Csizmazia Mária alpolgármester az épületben körbemutatva mondja, hogy most éppen annak külső felújítása folyik. Kicserélték az ajtókat, ablakokat, megújul a gépészet és az elektromos hálózat. A nagyteremben teljes felújítást terveznek, új falburkolat, mennyezet készül, de a régi parkettát igyekeznek megmenteni. A színpad és a konyha felújítása később következhet. A beépíthető tetőtérben pedig a fiatalok kaphatnak helyet és a falu vezetése reményei szerint a megújult épület egésze ösztönzi majd a civil csoportokat az erősödésre. Időközben lassan az orvosi rendelőnek és a polgármesteri irodának helyet adó, alig két évtizede épült ingatlan is felújításra szorul majd. - Önkormányzati épületünk még a ravatalozó, azt 2010-ben újítottuk fel a temető-előkerttel együtt. A tűzoltószertár egyik felét raktárnak használjuk, a másikat műhelynek. Például a közhasznú dolgozók pihenőhelye van ott és az állandó dolgozóké szintén. Van falugondnokunk, segédmunkásunk a falubeli teendők ellátására, de hivatalsegéd és kultúros ugyancsak segíti a település életét. Néhány közhasznú munkást is foglalkoztatunk, így nincs munkanélküli nálunk - mondja Keszei Endre. A gondozott, csendes településen tavaly két baba született, néha letelepszik itt egy-egy család, de a lakosság létszáma mindezzel együtt is csökken. Többségben vannak az idősek. Az óvodát, iskolát közös fenntartásban működtetik, Nemesgulácsra ingáznak a gyerekek. Öt-hat ovis van, a 18 év alattiak száma negyven körüli. Fuvarozó vállalkozóval kötött szerződést a társulás, iskolabusz jellegű szolgáltatás keretében utaznak a gyerekek. Ami pedig az időseket illeti, a házi segítségnyújtásra számíthatnak, a kistérség, de a falu sem hagyja magukra őket. Persze, nagy előrelépés lenne, ha végre sikerrel pályázhatnának egy falugondnoki gépkocsira. Az a rendezvények szervezésében, lebonyolításában is segítséget jelentene.

- Önerőből ez sem megy, az adóerő-képességünk alacsony. Évente 35-40 milliós a költségvetés, az építmény-adó-bevétel ötmillió forint körül van, másfél millió az ipar-űzési adó, egymillió a kommunális, a súlyadóból pedig 6-700 ezer forint folyik be. Viszont aktívak a vöröskeresztes tagjaink, sok vér-adónk van és mindenki megmozdul a jótékony célú gyűjtések során. Továbbá jó a közbiztonságunk - dicsérik a képviselők a körzeti rendőr hivatástudatát. Az idén ettől függetlenül 14-16 kamerás rendszer kiépítését tervezik.

A bazaltorgonák egész évben  vonzzák a turistákat, de a hozzájuk  vezető utak rossz állapotban vannak

Jánka Istvánnal és Molnár Józseffel a hegy felé vesszük az irányt. Mutatják, hogy a kultúrház mögé felnőtt-kondiparkot terveznek, valamint parkolót alakítanának ki.

- De hogy valami szépet lássunk, nem mehetünk el szó nélkül az Árpád-korban épült Szent Kereszt Kápolna mellett. Talán a legrégebbi kápolna a hegyen, sőt, a tágabb környéken nem különben - mondják kísérőim, miközben a szépen rendben tartott kápolna felé tartunk. A műemléknek a győri bencések a fenntartói, évente egyszer misézik itt Cséry Gergő atya, valamint a hagyományos Szent György-hegyi napokon szintén látogatható a kis kápolna. Ahogy feljebb kapaszkodunk a hegyen, nem árt a lábunk elé nézni. A nemzeti park tulajdona a turistaút, ráférne a javítás. - A falu lakóival évente egyszer társadalmi munkában rendbe tesszük, ahogy a turistaház környékét is. A már hagyományos májusfaállítás szintén összehozza a kisapátiakat - mondja Jánka István. Közben a Bogdán kúthoz érünk. Valamikor ellátta a turistaházat és a hegyen élő gazdákat. A nyolcvanas években sokan éltek itt. Pár lépcső és fel-érünk a Kaán Károly turistaházhoz. Előtte a padok, asztalok tavaly készültek felajánlásokból, a tüzelőtárolót szintén felújították mostanra. Életveszélyes volt. Innen északi irányban van a legendás jégbarlang bejárata. Nem is olyan rég még egy morc kutya vigyázta ott a hűtött italokat, a turistaházban akkoriban büfét működtetett a helyben lakó gondnok. Valami hasonló megoldás sokat segíthetne most is, hogy a kulcsos házat rendben hagyják maguk után a vendégek. Márpedig látogatók vannak bőven, még télen is felautóznak ide az évet búcsúztatni.

- Már 1995-ben kapta vissza a falu az épületet, amit akkor a környezetével együtt rendbe tettek. Minden évben javítgatjuk, gondozzuk, mostanra elkészült az állagmeg-óvás, a villámvédelem. Nem ázik be, megigazítottuk az ajtókat, kijavítottuk a támfalakat, webkamerát állítottunk fel. Nagyon sok a turista itt, egy tavaszi hétvégén akár kétszázan feljönnek a hegyre. Annál is inkább, hiszen a kéktúra útvonalán fekszik, a bazaltorgonák lábánál. A falu kitörési pontja lehetne a ház, ha a komfortfokozatán javíthatnánk. Harminc főnek ad helyet. A legfőbb gond, hogy nincs víz. Innen úgy ötszáz méterre van a vezeték, nem lehetetlen ide hozni, a köves talaj ellenére sem. A cél érdekében pályáztunk, reméljük, megkapjuk a 15 milliós támogatást a felújításhoz - mondja Molnár József, miközben kinyitja a ház ajtaját. A tágas közösségi helyiségből négy szoba nyílik, mindegyikben emeletes ágyak, kályhák szolgálják a turistaházaktól megszokott egyszerű kényelmet. A földszinten újabb szoba és jól felszerelt konyha van, itt lakott a gondnok. A kamrában békebeli, gyönyörű faragott fából készült, vastag falú hűtőszekrény vár felújításra. A háztól csak pár lépésnyire magasodnak fejünk fölé a hatalmas bazaltorgonák. Némelyik átmérője egy-két méternyi, páratlan látványt nyújtanak, ahogy egymás mellett szorosan állnak, mint óriási rakott palacsinták. Nem hiába vonzza a hely a kirándulókat. Az orgonák mellett visz fel a turistaút a hegyre. Kaptatós, de nagyobb gond, hogy igencsak elhanyagolt. Ez itt már szintén a nemzeti park sara, szó szerint. A lépcsők csúsznak, takarításra, felújításra várnak évek óta. A panoráma gyönyörű a hegyről, az orgonák tetejével egy magasságban vagyunk. Lefelé a hegyen elhanyagolt szőlők mellett haladunk el. - Egyre kevesebben művelnek már, a kis parcelláknak leáldozott. A gazdák elöregedtek, a fiatalok üdülni akarnak csak. Márpedig itt présházak vannak és gazdasági épületek - mondják kísérőim. Tudják, hogy sok mindenen a legjobb szándékuk ellenére sem tudnak változtatni, de amit csak lehet, megtesznek a képviselő-testület összes tagjával együtt ezért a népszerű kis faluért, annak páratlan kincseiért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!