Hírek

2015.11.04. 08:54

Fegyverrel akart rabolni, a dolgozók bezárták a férfit boltba

Veszprém – Négy év börtönbüntetésre ítélte a bíróság jogerősen a német illetőségű B. C.-t fegyveresen elkövetett rablás bűntette és kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt. Legkorábban büntetése kétharmad részének letöltése után szabadulhat, amelybe beszámítják az előzetesben eltöltött időt.

Kovács Erika

Megélhetéséhez akart pénzt szerezni a fiatalember, aki még 2014 szeptemberében egy Veszprém megyei faluból  a közeli város bevásárlóközpontjába indult kerékpárral, gázsprével, airsoft gépkarabéllyal. Az üzletben a fejére szeménél, orránál kivágott sapkát húzott, zsebébe a gázsprét tette, a kezében levő műanyag fegyvert pedig úgy takarta el, hogy annak csak a csöve látszott, és ezt fogta az alkalmazottakra. A pénztárost angolul kérte a pénz átadására, aki közölte vele, nincs nála pénz, majd menekülni kezdett.  B. C. követte a nőt és mindvégig felé tartotta a fegyvert.


Az alkalmazott több kollégájával együtt bemenekült a raktárba, ahová követte őket a vádlott, végül a dolgozóknak sikerült biztonságos helyre jutni, a férfire pedig rázárták az ajtót, így bennrekedt az üzletben, ahol a fotocellás ajtó kirúgásával próbált meneküli. Az alkalmazottak viszont időben értesítették a rendőrséget, és egyikük a férfit menekülés közben követte is, majd B. C.-t a rendőrök nemsokára elfogták a közelben.

Az elsőfokú bíróság három év fegyházbüntetést szabott ki rá, és öt évre kiutasította Magyarországról. Keddi, immár jogerős ítéletében Mészáros Mária tanácsa viszont egy évvel súlyosbította az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetést, és fegyház helyett börtönben letöltendő szabadságvesztésre változtatta meg. A tárgyaláson részt vett Ulrike Hertlein németországi konzul, valamint a férfi édesapja és annak barátja. Próbáltunk utánajárni, hogy mit keresett a fiatalember a faluban, de erre családja nem kívánt válaszolni. A német konzul azt mondta a Naplónak, nyaralás céljából járt ott. B. C. az utolsó szó jogán azt mondta, senkinek semmi rosszat nem akart, nem tesz még egyszer hasonlót, az a célja, hogy családja büszke legyen rá.



A tárgyaláson elhangzott, az üzlet egyik dolgozója a nagy ijedség miatt hosszú hónapokig orvoshoz járt, gyógyszert szedett. Az elítélt fiatalember Németországban kétszer volt büntetve, bolti eladóként dolgozott, középiskolát végzett. Szakértői vélemények szerint személyiségzavara van, de tette elkövetésekor beszámítható volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!