Hírek

2011.02.17. 17:47

Felavatták a Wass Albert szobrot

Veszprém - Raffay Béla szobrászművész alkotását, a Wass Albert szobrot egy magát megnevezni nem kívánó személy ajándékozta a városnak, a szobrot csütörtökön délután avatták fel a Városháza telt házas aulájában.

Balla Emőke

Wass Albert idézettel köszöntötte a vendégeket Némedi Lajos alpolgármester, majd köszönetet mondott a nagylelkű felajánlónak, Debreczenyi János korábbi és Porga Gyula jelenlegi polgármestereknek, valamint a Wass Albert Alapítványnak. Lőwey Lilla - irodalmi szerkesztő avatóbeszédében - kiemelte, Wass Albert - írói hagyatékával - hidat épít múlt és jövendő között, a művészi alkotás nap mint nap emlékeztet arra, mire intett az író bennünket, milyen értékeket hozott létre. 

 

 



Az alpolgármesterrel közösen leplezték le a szobrot, amit Márfi Gyula katolikus érsek, Ittzés János evangélikus püspök és Steinbach József református püspök áldott meg. A tizenhárom évvel ezelőtt elhunyt Wass Albertre Bartha József holtmarosi (Erdély) református lelkész emlékezett, megköszönve a veszprémieknek, hogy a szobor otthonra talált a városban, az író a veszprémiek szívében. - Tartsatok össze,magyarok, szeressétek, segítsétek egymást! - mondta. Ideje volna összetartani, magunkra találni,  hiszen egymásra szorulunk,egymásra utaltak vagyunk.

Az ünnepség a Szózattal és a székely Himnusszal ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!