Hírek

2016.07.07. 17:53

Felelősséggel a sikeres közösségekért - A Magyar Könyvtárosok Egyesülete vándorgyűlést tartott

Veszprém – A könyvtárak nem a múlt emlékei, hanem a jövő részei, mondta Navracsics Tibor a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) Veszprémben tartott vándorgyűlésén.

Balla Emőke

Az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa úgy fogalmazott: a könyvtárak nemcsak könyvek tárolására szolgálnak, hanem találkozási pontok, közösségi terek. A könyvtáraknak választ kell adni a technológiai kihívásokra, a digitalizáció terjedésére és az elmagányosodásra, hiszen sokan otthon művelik, szórakoztatják magukat.  Az intézmények társadalmi felelőssége, hogy összetartsa a közösségeket. Az ott dolgozóknak hinniük kell a könyvtárak jövőjében, tudomásul kell venniük, hogy állandóan változó környezetben élünk, folyamatos tanulásra van szükség.

Navracsics Tibor szólt arról, hogy a könyvtárak az európai identitás részei, egyszerre lelhető fel bennük Liszt, Cervantes, Shakespeare és Sienkiewicz. Az európai identitás nem áll szemben a helyi identitással, hanem kiegészíti, gazdagítja azt, mondta.

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete 1979 után idén ismét Veszprémben tartja vándorgyűlését, a 48. rendezvényt az MKE, az MKE Veszprém Megyei Szervezete, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár, a Pannon Egyetem és a város közösen szervezte. A csütörtöktől szombatig tartó programban a könyvtárosok tizenhárom szekció munkájában vehetnek részt, közben megismerhetik a város kultúráját, Veszprém és környékének nevezetességeit. Közel 800 szakember érkezett az ország különböző pontjairól, megdöntve ezzel az eddigi vándorgyűlések részvételi arányát.

A Hangvillában tartott nyitó plenáris ülésen Barátné Hajdu Ágnes, az MKE elnöke szólt arról, hogy a könyvtár és a könyvtárosok feladta, hogy katalizátorként  működjenek a közösségek építésében. Az egyéni igényeket éppúgy ki kell elégíteni, mint a közösségi szerveződéseknek helyet adni. Sepsey Tamásné Vígh Annamária, az EMMI főosztályvezetője a megyei könyvtárak felelősségéről, a kistelepülési és a nagyvárosi ellátásról, az Országos Széchényi Könyvtár megújulásáról beszélt.

Porga Gyula polgármester közölte: Veszprémben nemcsak várost, hanem közösséget is építünk, a közösségek szempontjából fontos helyek a könyvtárak. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora a város és az egyetem együttműködéséről szólt és arról, hogy a könyvtárakban megszerzett tudás több, mint az iskolai rendszerekben elsajátított tudás.

A házigazda Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatója, Pálmann Judit azt mondta, intenzív, egyéves szakmai előkészítő munka után rendezik meg a mostani programot, annak sikeréért sok kollégával dolgoztak együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!