Hírek

2014.02.11. 18:10

Felelőtlenül a világhálón

Mintegy félszáz érdeklődő pedagógusnak beszélt az internet, a facebook veszélyeiről kedden a Hangvillában Klausz Melinda közösségimédia-specialista.

Szabó Péter Dániel

Amikor a fiatalok a közösségi médiát, az internetet használják, nincsenek tisztában azzal, hogy számos oldal megfigyeli őket.

– Minden adatot rögzítenek, ahogy azt is naplózza az internet, hogy milyen oldalakat látogatunk, milyen fényképeket töltünk fel, milyen bejegyzéseket írunk vagy épp mire keresünk rá a világhálón. Sajnos azonban mindezt nem csak legális célra lehet felhasználni, épp ezért vannak veszélyben a rutintalan felhasználók – mondta el az előadáson Klausz Melinda.

A fiatal korosztály esetében ehhez hozzájön még az is, hogy gyorsabban, kapkodva, ellenőrzés nélkül osztanak meg bejegyzéseket, és sok esetben olyan oldalak kedvelőivé, követőivé válnak a közösségi oldalakon, amelyeket esetleg nem szeretnének. Mivel az érdekességekre hamar rámozdulnak, egy-egy érzelmekre ható képpel, videóval könnyen befolyásolni lehet őket, s tudtukon kívül vírusokat is telepíthetnek a számítógépükre.

Nem csak a fiatalok vannak veszélyben. A facebookon egyre markánsabban megjelenő 40 év feletti korosztályra is igazak az elmondottak, akik túlságosan jóhiszeműen fogadnak mindent a weben, mondta el Klausz Melinda az Európai Bizottság által meghirdetett biztonságosabb internet napján tartott  előadásán. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a különböző online technológiák és mobil eszközök felelős használatára és a lehetséges veszélyforrásokra.

Mintegy félszáz veszprémi és környékbeli pedagógus látogatott el a rendhagyó témájú előadásra (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A Hangvilla konferenciatermében elhangzott, kevesen tudják például, hogy a facebookon minden ember egy profil létrehozására jogosult, ráadásul azt is a saját nevével kell regisztrálni. – Ennek ellenére például a közösségi oldalon futó nyereményjátékokon akár több száz álprofillal is részt vesznek, s nyernek is egyes emberek. Ez amellett, hogy csalás, a 20 ezer forintot meghaladó értékű nyeremény esetében akár két év börtönbüntetéssel is sújtható – jegyezte meg a témában két könyvet is jegyző szakember.

(Fotó: Szabó Péter Dániel)

Klausz Melinda – aki rendszeresen tart hasonló témájú előadásokat iskolákban is – kérdésünkre elmondta, a diákok túlnyomó része magabiztosan állítja, hogy mindent tud az internetről, ám később megdöbbenve tapasztalják, hogy mennyire felelőtlenül osztják meg adataikat ismeretlenekkel a világhálón vagy épp mennyi olyan jellegű tartalmat (fotó, videó) töltenek fel a netre, amelyet később könnyen megbánhatnak. Az elmondottakat az úgynevezett egosurfing révén magunk is ellenőrizhetjük. Ennek lényege, hogy az internetes keresőprogramba a saját nevünket írjuk be, így egy kattintással megtudható, hogy mit és milyen mértékben tárol rólunk a mindenható internet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!