Hírek

2013.06.24. 09:27

Felesbe gallyazott fák

Háborognak a veszprémi, Jutasi 89. szám alatti épületben élő lakók, mert úgy vélik, hogy az általuk kért kertészeti munkákat, pontosan az épület mellett található fenyők gallyazását a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. (VKSZ Zrt.) munkatársai legenyhébb kifejezéssel is trehány módon végezték el.

Halmos György

A cég szakembere ugyanakkor azt mondta, hogy a munkát szakszerűen végezték, a valóban tönkrement cserjék helyett pedig újakat ültetnek.

A napok óta tartó hőség mindenkit megviselt, mégsem azért izgatott és indulatos a szerkesztőségünket értesítő Bene Sándorné, hanem a házuk közvetlen közelében található fenyők gallyazása miatt. A hölgy úgy véli, hogy a VKSZ munkatársai jelentős esztétikai kárt okoztak azzal, hogy a fákat „barbár” módon gallyazták.

Mutatja is, hogy az egyik, a ház felőli oldalon minden fát lecsupaszítottak, a törzs másik részén viszont ott vannak a gallyak. A hölgynek azért is fájdalmas ez, mert amikor ideköltöztek, több mint tíz éve az egész környéket 1,5 méter magas dzsumbuj fedte be, a járdást sem találták, ha egyáltalán volt. A lakóközösség viszont elkezdte saját maga formálni a házak közötti és melletti teret, mára szépen megnőttek a különböző bokrok, büszkén mutatják a kaktuszokat; valóban szép látvány, az ember nem is gondolná, hogy a buszfordulótól néhány méterre milyen szép kis „kertvárosi” övezetet alakítottak ki. Ezt a képet viszont most a gallyazás tönkretette – mondta.

Fűzesséry Sándor, aki az ott élők megbízásából önkéntesen segít a terület rendben tartásában (Fotó: Penovác Károly)

- A fenyőfák a melegben árnyékot adtak, a gallyazás után is maradt az árnyék, de szörnyen néznek ki – mondta. Megemlítette, hogy nem voltak otthon, amikor a gallyazást végezték, biztos szóltak, segítettek volna a dolgozóknak, mit kért a lakóközösség. Azt a hölgy külön bosszantónak találja, hogy míg az ép fákról leszedték a gallyakat, addig a mellettük álló, teljesen száraz fát otthagytak. - Ideálltak a darus kocsival, egy óra alatt végeztek; de a járművel letaposták a cserjét, amivel nem végzett, azt a lehulló vastag ágak tették tönkre -mutatja a fák tövében lévő kis bokrokat. Azt már csak halkan jegyzi meg a hölgy, hogy a faágakat egy részét is a lakóknak kellett kiszedni, de még most is találnak egy-egy darabot.

(Fotó: Penovác Károly)

- A lakókkal és a közös képviselővel tartott szerdai bejárás során azt állapítottuk meg, hogy az elvégzett munka szakszerű volt. A VKSZ-hez a kérés a közös képviselőtől úgy érkezett, hogy a Jutasi 89. szám alatti lakóház közelében lévő feketefenyők 8-12 méter magasságban lévő ágai a lakóházat veszélyeztetik. Erről Vörös Gyula, a VKSZ Zrt. parkgondozási üzemének vezetője beszélt érdeklődésünkre. Elmondta, hogy idős fák metszése esetén elsődleges szempont az ágalapra való metszés, hogy a regenerálódás alapfeltételeit ezzel megteremtsék.

Fenyőféléknél különösen fontos, hogy ne maradjanak csonkok, melyek később sem tudnak megújulni és betegségeket idézhetnek elő. Hozzátette, hogy a lehulló faágaktól valóban tönkrement néhány cserje, abban állapodtak meg az ott élőkkel, hogy azokat a cég saját költségén pótolja. A parkgondozási üzem vezetője úgy vélekedett, hogy a viták elkerülése érdekében a jövőben minden esetben, amikor a lakók kérik a gallyazást, előzetes helyszíni egyeztetés szükséges, nehogy később a munkálatok miatt problémák alakuljanak ki. A szakember megemlítette, hogy a ház mellett lévő fenyőfák igen idősek, hamarosan gondoskodni kell pótlásukról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!