Hírek

2017.02.08. 19:40

Felfedezik az értékeket - Báloznak, kirándulnak, biciklitúrára járnak szülők és tanárok

Veszprém - Közösségépítés, kötetlen beszélgetés, együtt töltött idő. Ezekre a hétköznapok rohanásában kevés idő jut, különösen, ha a tanár-szülő kapcsolatról van szó.

Sági Ági

Huszadik alkalommal találkoztak egymással a báli szezonban a Báthory iskola "kékmadarasai", azaz régi és jelenlegi kisiskolások szülei és tanárai. A Kékmadár-bálok 20 évvel ezelőtt szülői kez-deményezésre indultak, és nem ez az egyetlen közösségi program az iskolán kívül.

A Kékmadár programot 1991-ben Jegesné Rémesi Irén és Darabos Györgyi hozta létre, hogy az alsó tagozaton a hagyományosan értelmezett ismeretnyújtás menetrendszerű elsajátíttatása helyett lehetőséget teremtsenek az oldottabb, átfogóbb, több szempontú személyiségformálásra. Az óvodai nevelés meghosszabbításaként, a program a gyerekeket fokról fokra lépteti át a zártabb, konkrétabb követelményeket támasztó általános iskolába.

Vadász Márk Viktor, Vadászné F. Ágnes, Kerekesné P. Beáta, Kerekes Tamás, Fülöp Erzsébet, Fülöp Mihály, Hajdu Viktória és Hajdu Péter. Mindnyájan jól érezték magukat a bálban
Fotó: Sági Ági

A Báthory iskola C osztályaiban működő program egyik alapfeltétele a szülői bevonás, azaz számítanak minden felnőttre, aki képes speciális tudásával színesíteni a tan-anyagot.

- A Kékmadár életmód- program is. Igyekszünk mintákat adni, a környezeti, természeti és kulturális értékeket együtt felfedezni. Nemcsak bálozunk a szülőkkel, de tavaszonként tartjuk a többnapos családi kirándulásokat, ahová a szülők és testvérek is jönnek. Minden évben közös kerékpározással három nap alatt megkerüljük a Balatont - mondta el Jegesné Rémesi Irén.

Nemcsak szülők, öregdiákok is eljöttek a bálba. Luca, a két Bence, Dani és Balázs is kékmadarasok voltak, most érettségi előtt állnak. A Vetési, az Ipari, a Lovassy és a Noszlopy iskolában tanulnak, és mindegyikük egyetemen szeretne tovább tanulni. Elmondták, hogy számukra a kisiskola közössége meghatározó volt, azóta is összejárnak, és a legjobb barátok maradtak.

A Hajdu házaspár is elkötelezett a program iránt. Hat gyermekük járt, jár vagy jár majd a Báthoryba, hiszen a legnagyobb már középiskolás, a legkisebb még óvodás korú. Ők a néptánc kapcsán fedezték fel a programot, és javasolták a baráti körnek is, hogy válasszák ezt az iskolát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!