Hírek

2016.12.06. 11:50

Felfüggesztett büntetést kapott a "hálapénzes" főorvos

Jogerősen öt évre felfüggesztett két év szabadságvesztésre ítélte a törvényszék kedden azt a nőgyógyászt, aki betegeitől előre kérte a hálapénzt, legtöbbször 150 ezer forintot.

Mátételki András

A 60 éves Udvary János, aki 2012 tavaszán került a veszprémi kórházba, mint onkológus-nőgyógyász főorvos, a társadalombiztosító által fedezett műtétekért a legtöbb esetben 150 ezer forintot kért előre, a vizsgálatokért pedig 15 ezer forintot, amit szintén a kórházban végzett el. Az egyik betege 2012 december közepén ment vissza hozzá varrat szedésre, majd átadott neki 50 ezer forintot. A vádlott kinyitotta a borítékot, majd közölte: ő nem 50 ezer, hanem 150 ezer forintos orvos. Hozzátette: „A fennmaradó részt a következő alkalommal lerendezzük." A nő sebe elfertőződött, ekkor más orvos segítségét kérte, ám később ismét a szakmájában elismert orvoshoz került, aki figyelmeztette a tartozására:" Az anyagiakat tudtuk rendezni?" (A kért összeget nem kapta meg, viszont a nő hangfelvételt készített az „üzletelésről", amit átadott a rendőrségnek - a szerk.)

Megtelt a bíróság folyosója orvosokkal

Egy másik páciensétől 100 ezret kért, viszont a kontroll vizsgálatokért átvett 10, illetve 15 ezer forintot. Az asszonynál a későbbiekben másodlagos áttét alakult ki, s másfél év múlva elhunyt. Egy méhnyakrákos betege édesanyjától kért 150 ezret a főorvos, de nem kapta meg az összeget. A legközelebbi találkozáskor a vádlott utalást tett arra, hogy a summát részletekben is ki lehet fizetni.

Egy korábban Budapesten műtött betege kontroll vizsgálatra utazott le Veszprémbe Udvary Jánoshoz, aki már előtte közölte vele, 15 ezer a tarifája. A nő le akarta mondani a találkozást, mondván ő nem magánrendelésre jött, mire az orvos közölte vele:" Nem akarok a maga pénztárcájában kotorászni, de a műtét óta hónapok teltek el, és nem igaz, hogy ennyi idő után nem tud a privát rendelésemen 15 000 forintot kifizetni. Budapesten maga nem adott nekem egy fillért sem, annak ellenére, hogy én mentettem meg az életét". Nem kapott pénzt a doktor, akinek nem volt magánrendelője a kórházban sem.

Arra is volt példa, hogy az év őszén férje is elkísérte beteg feleségét az orvoshoz, aki azt kérdezte tőlük, hogy egy másik műtétért mit kért a professzor. Közölték vele, kollégája nem kért pénzt, de feltételezték, hogy Udvary János a tarifájára akarta terelni a szót, ezért rákérdeztek: mennyibe kerül a műtét nála? Az ítélet szerint mivel a vádlott látta, hogy a házaspár megdöbben a 150 ezer forint hallatán, rövid időn belül hozzátette: 130 ezer is elég lesz. Mindennek ellenére a házaspár kifizette a 150 ezer forintot, de már 15 ezret nem adtak az ellenőrző vizsgálatért.

Meghökkenhetett az a daganatos beteg is, aki a 150 ezerből csak 50 ezret tudott vállalni, mert Udvary János ezt mondta: Ötvenezer forintért csupán azt a szolgáltatást tudja nyújtani, hogy amennyiben a műtét során komplikáció lép fel, akkor ő besegít a műtétet végző orvosnak. Végül megkapta az 50 ezrét, de az orvos további pénzek után is érdeklődött. A nő a történtek után panaszt tett a kórház betegjogi képviselőjénél.

A legtöbb pénzt, 295 ezer forintot egy kétszer műtött nő fizette a vádlottnak, aki a második műtétért már „csak" 100 ezret kért, viszont a három kontroll vizsgálatért 45 ezret tett zsebre.

Volt egy 255 ezer forintot fizető asszony is, aki az alapdíjon kívül hét kontroll vizsgálat díját is odaadta.

Az ítélet után a főorvos ügyvédjével, középen Szigeti Zsanett osztályvezető főorvos

Az egyik házaspárt azzal győzte meg a honoráriumának kifizetéséről, hogy közölte velük: ilyen képzettséggel, szakmai múlttal és tapasztalattal rendelkező onkológus-nőgyógyász nincs több a Dunántúlon, ezért az ő tiszteletdíja 150 ezer forint. A műtét után a férjjel közölte, nem sikerült minden kóros szövetet eltávolítani, ezért a feleség felépülése nem várható. Ennek ellenére eltette a vastag borítékot. Az asszony két héttel később elhunyt.

A Veszprémi Járásbíróság 10 rendbeli, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében mondta ki bűnösnek a főorvost, ezért 3 év 6 hónap szabadságvesztésre, 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, valamint négy évre eltiltották a foglalkozásától. A bíróság továbbá egymillió 40 ezer forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el a vádlottal szemben, akit köteleztek a 202 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére is.

Kedden a Veszprémi Törvényszék előtt Udvary János az utolsó szó jogán kijelentette, nem fogadja el az első fokon hozott döntést. Ez az ügy nem csak ellenem, hanem minden kollégám ellen irányul, mondta, majd felette a kérdést: a jövőben ki fog segíteni a betegeken? Hozzátette, több mint 100 ezer forint fizetésemelést kaptak, de nem ez határozza meg a betegekhez való viszonyunkat. Megjegyezte, komoly létszámhiánnyal küzd a megyei kórház.

A törvényszék lényegesen változtatott az elsőfokú döntésen: két év börtönre ítélték a főorvost, aminek a végrehajtását öt évre felfüggesztették, s kötelezték 450 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére. Az orvost nem tiltották el a munkájától, de meghagyták a több mint egymilliós vagyonelkobzást.

A tanácsvezető bíró, Dülkné Pintér Zsuzsanna az ítélet indoklásában azt hangsúlyozta, hogy mérlegelniük kellett: melyik fontosabb érdek, kiszabni a végrehajtandó szabadságvesztést, vagy engedni tovább dolgozni a főorvost. Mindenki egyet ért azzal, hogy kevés a pénz az egészségügyben, de senki nem juthat el oda, hogy előre kérjen pénzt a beavatkozásért. A bíróság olyan büntetést szabott ki, hangzott el, ami nem a beteget sújtja.

A döntés jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!