Hírek

2006.02.16. 11:21

Felmérik a lezárt körzetekben a háziszárnyas-állományt

Budapest - A megyei állatorvosok jelen pillanatban is azon dolgoznak, hogy felmérjék az ellenõrzés alá vont körzetekben a háziszárnyas-állományt - mondta Süth Miklós országos fõállatorvos.

Mórocz Zsolt

A körzetbõl a ki- és behajtást ellenõrzik - közölte a szakember a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Országos Állategészségügyi Intézetben tett látogatása után tartott sajtótájékoztatón. Az Esztergom térségében talált hattyúkkal kapcsolatban közölte: a vizsgálatokat tovább folytatják, hogy egyértelmûen ki lehessen zárni a madárinfluenza-vírus jelenlétét.

rn

Süth Miklós hangsúlyozta: vadmadárban jelentkezett a betegség, így az emberi kontaktus csekély, és ebbõl bármiféle fertõzõdés kizárható. Arra a kérdésre, hogy az utóbbi napokban Zala megyébõl beküldött bütykös hattyú tetemek beletartoznak-e a 11 vizsgált madárállományba, Süth Miklós elmondta: ezeket ugyan a megyén belül, de nem egy területrõl küldték be az intézetbe, és egy-egy tetemrõl van szó, tehát nem tömeges elhullás történt, ami kizárhatja a madárinfluenzát.

rn

- De most minden egyes bütykös hattyút elõre vettek a vizsgálatnál - tette hozzá, hiszen a többi országban is ez a fajta betegedett meg a vírustól. Süth Miklós elmondta azt is, hogy nem kellett a szomszédos országokkal szemben elrendelni úgynevezett határzárat, de Románia egyes területeirõl származó élõ állat, toll, tojás, hús behozatalát továbbra is ellenõrzik.

rn

Gráf József agrárminiszter a sajtótájékoztatón hozzátette: nincs exportkorlátozás Magyarországgal szemben, bár a Bács-Kiskun megyei lezárt területrõl nem lehet jelen pillanatban élõ szárnyast kivinni. (A kijelölt körzeten belül üzemel egy háromezres kacsatelep, amelyet a szakemberek lezártak.) A magyar baromfitermékek biztonságosak - mondta a szaktárca vezetõje -, hiszen a "termõföldtõl az asztalig" végig tudják követni egy-egy termék útját. A hazai szárnyas állományban nem jelent meg a betegség - hangsúlyozta Gráf József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!