Hírek

2012.08.01. 05:51

Felszeletelték és ledarálták az egészséges fát

Veszprém - Egyetlen hársfa kivágása a Haszkovó-lakótelepen olyan hangos és fájdalmas feljajdulással járt, hogy a szerkesztőségig is elhallatszott. Júliusi 14-én, szombaton (!) délután két óra tájban darus autóval érkeztek a munkások, és módszeresen felszeletelték a fát, majd a helyszínen ledarálták. Volt, nincs.

Gombás Gabriella

A néhaihoz hasonló fák sokasága sorjázik véges-végig a tíz bejáratos épületkolosszus előtt, mintegy védvén a nyugati fekvésű lakásokat a gyilkosan perzselő napsugaraktól. Miért pont ez az egy fa volt az áldozat?

Nagy Emilné a Haszkovó 18-ból átérzéssel beszél a fáról, amelynek története egybefonódik azokkal, akik 30 esztendővel ezelőtt a saját költségükön - az akkor érvényes előírásoknak megfelelően - nagy gonddal telepítették, majd gondozták a növényeket. Sorolja azoknak a szomszédoknak a nevét, akiknek hála, ma sűrű fakoronák árnyékolják a panelház sivár homlokzatát, s hogy mely növényeket hozta édesanyja kertjéből.

- Még a termőföldet is mi hordtuk a gödrökbe, ahova a fákat ültettük, és valamennyien öntöztük, hogy megnőjenek - magyarázza. - A harminc évvel ezelőtt ültetett fák mind ilyen közel állnak az épülethez. Hiába mondjuk a fáknak, hogy változtak a szabályok, menjenek arrébb, nem mennek. Nem baj, hiszen rendszeresen metszették az épület felé hajló ágakat. Idén tavasszal ez a fa már egyszer megmenekült, mert ugyanez a hatóság, amely most elrendelte a kivágást, akkor nem engedélyezte az eltávolítását.

- Szeletelték az élő és egészséges fát. Nézze ezt a kis kertet, amit itt ápolunk, barbár módon letaposták, oda állt be a darus autó, vonszolták keresztül a zöldön meg a virágokon a farönköket, tönkretéve az ültetett környezetet. A hárson védett örvösgalamb-pár fészkelt. Gyönyörű vándormadár, korábban csak erdőkben élt, most beköltözött hozzánk. Naponta figyeltem az életüket, olykor beszélgettünk. Idén egy fészekalja kikelt, egyetlen fiókájuk volt, már megtanult repülni. Az örvös galamb begytejjel táplálja a kicsinyeit, és a teljesen megzavarodott pár még mindig eteti a fiókát. Most költöttek volna ismét - magyarázza aprólékosan.

- A ház egyik lakója aláírásokat gyűjtött a fa kivágása érdekében. Harminchárman írák alá, nagyobbára még csak közelében sem laknak a néhai fának. Ezzel az erővel bárhol gyűjthetett volna aláírást bármelyik fa kivágásáért. Írtam a hatóságnak, megkérdeztem, ki a felelős ezért a barbárságért. Haluza János, a városüzemeltetési iroda parkfenntartási ügyintézője válaszolt. Közölte, a szabályok szerint az épület falától "6 méteren belül lombos fa nem telepíthető", s hogy ez 2,6 méterre állt a faltól.

Tamás Ákos is ebben a lépcsőházban lakik, csatlakozván a beszélgetéshez közli, ha otthon lett volna azon a szombat délután, a testével akadályozta volna meg a vágást.

- Milyen logika szerint pusztítanak el egy teljesen egészséges fát, amely a panelház felületét nyáron légkondicionálóként védi, ugyanakkor télen nem árnyékol. Amely a lehangoló külsejű háztömb homlokzatát emberivé varázsolja, védi a lakásokat a szennyeződéstől, a portól és zajtól. Kétségtelen, hogy ilyenkor, nyáron sötétebbek a lakások, viszont úgy érezheti magát az ember, mintha egy erdőben lakna. Illatosan virágzó, szemet  gyönyörködtető, 15 méteres hársfa volt, amely ragyogó életkörülményeket adott a lombjai közötti élővilágnak.

T. T. a harmadik emeleten lakik, s röviden válaszol: igen, ő gyűjtött aláírásokat, mert a fa beárnyékolta a lakását, ettől hideg volt és olyan sötét, hogy napközben villanyt kellett gyújtani, egyébként menjek be a "tanácshoz" és nézzem meg az előírásokat.

Az irodavezető válaszolt Nagyné levelére, szerinte a korona ránőtt az ablakokra, "az okozott zavarás metszéssel nem volt elhárítható".

Nagy Emilné  nem fogadta el az irodavezető indoklását:

- Harminc évvel ezelőtt szabályosan telepítettük a fákat. Más fák még közelebb vannak a falhoz, mégsem vágják ki őket. És a Haluza úr által mellékelt fényképen tökéletesen látszik az összes többi fa, és az is, hogy lombozatuk meg sem közelíti az épület  homlokzatát, mert az ágakat már tavasszal gondosan lemetszették. Arról nem is szólva, hogy történetesen most éppen nem a telepítésről érdeklődtem a hatóságnál, hanem a vágásról! Egyetlen embert zavart a növény, aláírásokat gyűjtött. Nos, akik aláírták, azok a múlt heti kánikulában még ennek a fának az árnyékában hűsöltek.

 

"Úszótelkes beépítésű lakóövezetekben a közterületen az épületek falától 4 méter távolságon belül oszlopos örökzöld fenyő, 6 méteren belül lombos fa nem telepíthető" - áll a helyi építési szabályzatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!