Hírek

2009.04.10. 02:29

Feltérképezi a testet - Az új eljárás a szervezet egészét vizsgálja

Veszprém - Néhány perces vizsgálat után három dimenzióban megjelenítve, pontos képet ad a belső szervek funkcionális állapotáról. Analizálja a hormonszinteket, a szervezet sav-bázis egyensúlyát, valamint a stressztűrő képességet, sőt a boldogsághormon meghatározásával a depresszióra való hajlamot is.

Martinovics Tibor

Az elektroszomatográf (ESG) egy új eljárás, amely meggyorsítja a diagnózist és feltárja az adott szervezet kockázati tényezőit, és alkalmas a kezelések hatékonyságának ellenőrzésére is. Nagyon lényeges, hogy nem tüneteket és következményeket vizsgál, hanem a betegség okait deríti fel.

Az ESG vizsgálat csak néhány éve használatos eljárás, viszont a mögötte álló elméletet már több mint száz évvel ezelőtt Frederick Gardner Cottrell francia orvos fektette le. 

Az elv egyszerű: az emberi szervezet elektromos úton működik, ezért ha ismerjük egy molekulában, a szövetekben az ionkoncentrációt, és mérjük a testen átfolyó áramot, akkor meg tudjuk mondani, hogy egy adott molekulából mennyi van a szöve- tekben.

Az ESG tulajdonképpen a szervezet elektromos működéséről ad pontos információt, ionkoncentrációt mér. Egyenáramot vezet át a testen, a töltéssel rendelkező ionrészecskék vezetik az egyenáramot, a töltés pedig jellemez egy adott területet, egy adott szervet. 

A hagyományos orvosi diagnosztikai módszereket nem helyettesíti, de sok pluszinformációt ad a betegségek valódi okairól és hátteréről. 

Az ESG vizsgálat információt ad a szövetek, a vérzsír, a cukor, a koleszterin, a hormonok, a stresszfaktorok és a szabad gyökök szintjéről, kimutatja az immunrendszer gyengeségét, a táplálékallergiát - ezekből pedig különböző betegségekre lehet következtetni. 

- Az ESG a tenyeren és a talpon keresztül hatmillió mérést végez egyidejűleg a szervezeten belül, nagy előnye, hogy a test egészét vizsgálja, de ennek ellenére önmagában semmit sem ér. Komoly szakmai múlttal rendelkező, tapasztalt orvosra van szükség az adatok értékeléséhez és az azt követő terápiához. 

Megbízható eljárás állapotfelmérésre, általa személyre szabott életmód és táplálkozási tanácsadás adható a páciensnek, de elsősorban a szűrésben van jelentősége, hiszen segítségével korán, sok esetben a tünetek megjelenése előtt lehet észlelni az elváltozásokat, az egyes szervek funkciózavarait - fogalmaz dr. Berki Emília veszprémi háziorvos, aki közel két éve használja a diagnosztikában az eljárást. 

A belgyógyász tapasztalatai szerint az emésztőrendszeri problémák, a mozgásszervi elváltozások, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatainak feltérképezésében nagyon hasznos és hatékony az eljárás, de a cukorbetegség korai felismerésére, a depresszióra való hajlam kimutatására is alkalmas. 

- Képet ad a szervezet sav-bázis egyensúlyáról, ami nagyon fontos, hiszen a jelenlegi orvostudomány szerint annak állapotából komolyabb betegségekre is lehet következtetni. 

A daganatos sejtek például nagyon kedvelik a savas környezetet, így tehát egy normálistól drasztikusan eltérő savas szervezet esetében nem árt elvégeztetni néhány vizsgálatot - vélekedik dr. Szeles Réka szintén veszprémi háziorvos, aki szerint az új diagnosztikai rendszert más nyugat-európai államokhoz hasonlóan Magyarországon is minél előbb az alapellátás részévé kellene tenni. 

A vizsgálatnak semmilyen kockázata, mellékhatása nincs, így ötéves kortól gyermekeknél is elvégezhető. A szervezetbe ültetett bármilyen elektromos eszköz, mint például a pacemaker, előrehaladott terhesség, végtaghiány, illetve bőrhiány a tenyéren vagy a talpon kizáró ok. 

Ugyan a Magyar Háziorvosok Országos Szakkollégiuma már három évvel ezelőtt szorgalmazta az orvosi gyakorlatban való elterjesztését, a szakminisztérium engedélyezte az eszköz és módszer alkalmazását, a Magyar Tudományos Akadémia egészségügyi tudományos bizottsága pedig orvosi diagnosztikai eljárássá hitelesítette, ennek ellenére a hazai társadalombiztosítás egyelőre nem támogatja a vizsgálatot. 

(Fotó: Kőrösparti Beatrix)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!