Hírek

2013.12.19. 16:50

Feltöltik a megyei értéktárunkat

Veszprém – Első alkalommal tarott olyan ülést a megyei értéktár bizottság, melyen jellemzőinket emelték a gyűjteménybe.

Varga Ibolya

Az történtekről dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő, a bizottság elnöke tartott sajtótájékoztatót a csütörtöki ülés után. A megyei közgyűlés döntése alapján idén júniusban alakult meg hat taggal a megyei bizottság, a tagok mindegyike részt kapott a megyei közgyűlés munkájából is.

Döntéseik előkészítésében támaszkodnak a megyében működő civil és szakmai szervezetek tevékenyégére is. Az együttműködő partnereket először az eléjük kerülő anyagok szakmai véleményezésére kérik, majd pedig arra, hogy tegyenek javaslatot arra, hogy környezetükből mely értékek kerüljenek be a megyei tárba.

 



Dr. Horváth Zsolt adott tájékoztatót a megyei értéktár részeiről (Fotó: Jánosek Anita)


December elejéig a bizottsághoz tizenhat előterjesztés érkezett. Az előterjesztésekből a testület ötöt választott be a megyei értéktárba. Ezek az Ajkakristály termékei, a badacsonyi kéknyelű bor, a herendi porcelán, a kékkúti Theodora ásványvíz és Lőrincze Lajos életműve.

Ezzel a csütörtöki nappal megkezdték az értéktár felöltését. Döntöttek arról is, hogy az előterjesztések alapján, milyen produktumokat javasolnak a magyar értéktárba emelni. Így az Ajkakristály termékei, a kékkúti Theodora ásványvíz, Lőrincze Lajos életműve, valamint a bocskai viselet szerepel a megyei ajánlatban. A badacsonyi kéknyelűről azért nem született döntés, mert a magyar értéktár része lett november végén, a herendi porcelán pedig a hungarikumok között kapott helyet.

A törvény nem mondja ki, hogy azok az értékek, melyek már a hungarikumok gyűjteményében szerepelnek, nem kerülhetnek be a megyei értéktárakba. Furcsa is lenne, ha itt nem kapnának helyet. Érdekesség a bocskai viselet, melynek az értéktárba sorolását egy veszprémi szabóság javasolta, de az öltözék az egész magyarságra jellemző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!