Hírek

2014.01.31. 18:35

Felújítják a tihanyi templomot

Tihany - Rövidesen befejeződik a bencés apátság templomában az a belső rekonstrukciós munka, ami két évtizeddel ezelőtt kezdődött.

Győrffy Árpád

Mint Ther Antal, a most zajló munka műszaki ellenőre és Csizmazia Bulcsú, az apátság műszaki vezetője elmondta, az 1990-es évek közepén volt egy jelentős felújítás, amikor a templomhajóban a belső lábazat felső síkja feletti részeket és a szentély egészét teljesen felújították. A vízkereszt után megkezdett munka azokra a részekre terjed ki, amelyek akkor anyagi okok miatt kimaradtak. Páraáteresztő anyagra cserélik a lábazat meszes vakolatát. Teljesen kicserélik a padlóburkolatot is. A 19. század végén lerakott jelenlegi sárga és fekete betonlapok helyett ugyanabból a sonhoffeni bányából hoznak csiszolt mészkőlapokat, ahonnan egykor az eredeti lapok is származtak. Felújítják a padokat, korszerűsítik a padokba épített fűtési rendszert, energiatakarékos ledes világítótesteket szerelnek fel. A szertartások és a hangversenyek igényeihez egyaránt alkalmazkodva korszerűsítik a hangosítást. Egyúttal kialakítanak egy közvetítőrendszert a templomban zajló események egyidejű internetes közvetítéséhez.

Tamási Péter felelős műszaki vezető (balról), Németh Katalin műemléki felügyelő, Mihályi Jeromos OSB atya, Csizmazia Bulcsú, Vértesaljai Ádám létesítményfelelős és Ther Antal egyeztet a felújítás menetéről a tihanyi  bencés apátság templomában
(Fotó: Győrffy Árpád)

Kicserélik, illetve egyes helyeken helyreállítják a rendház nyugati oldalán lévő ablakokat. Ugyancsak felújítják a rendház rossz állapotban lévő belső ajtóit. Restaurálják az apátság egykori vezetőinek, szerzeteseinek nyughelyet adó kripta feliratait a
templomhajó alatt. Még ennek a felújításnak a keretében, de már az őszi időszakban szétszedik és teljesen megtisztítják az orgona sípjait és más berendezéseit.

A bruttó 145 millió forintos munkát kormányzati támogatásból finanszírozzák. A templom belső részében zajló munkával a tervek szerint március második felére végeznek. Addig a szertartásokat a Porta Pacisban, a turistafogadó központban tartják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!