Hírek

2017.05.10. 09:16

Fényjáték az égen: éjszakai éleslövészet katonai helikopterekkel

Éjszakai éleslövészetet hajtottak végre katonai helikopterekkel a „0”ponti és a Körös-hegyi lőtéren hétfőn és kedden, mely különleges fényjátékot varázsolt az égre.

Balogh Ákos

Nem mindennapos katonai helikopteres gyakorlat zajlik megyénkben, így nem meglepő, hogy nem mindennapi események sorozata kerül a hírekbe. Ezúttal a Veszprém, Gyulafirátót, Hajmáskér és Öskü lakói figyelhettek fel hétfőn és kedden este a katonai lőtér felett megjelenő különleges fényekre, ugyanis a Fire Blade 2017 nemzetközi helikopteres köteléke hajtott végre éjszakai éleslövészetet, a helikopterek fedélzetéről használható gépfegyverekkel vizuális látás alapján és éjjellátó szemüveg használatával egyaránt.

Fotó: Balogh Ákos

Egy sor olyan helikoptertípus gyakorlatozik hazánkban mely a haditechnika kedvelői számára nagy különlegességet jelent, ezt csak tetézi, ha ezeket a gépeket lövészet alkalmával is, szemügyre vehetik az érdeklődők, az pedig sokak képzeletét felülmúlja, ha mindezt éjszakai körülmények között is láthatják. Bár a helikopterek és lövések zaja mások számára bosszúságot okozhat, talán így is kimondhatjuk azt, hogy egy éjszakai lövészet a laikus számára is széppé, különlegessé tud válni.

 

 

A géppuskák kilőtt, majd a földről visszapattanó nyomjelző lövedékei, a helikopterek navigációs fényei a speciális úgynevezett infracsapdák kilövése, mely harctéren a hőkövető rakéták elleni védelmet (például repülőeszközök elleni föld-levegő rakéták) szolgálja, látványos fényjátékként jelenik meg az égen. A látvány különlegessége talán mindenkit kárpótol kicsit, a késő éjjeli zajongásért...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!