Hírek

2017.05.13. 12:35

A fiatal családok szívesen költöznek Noszlopra

A gasztronómiáról, a Noszlopy Gáspár sakk- és asztalitenisz-versenyről ismert Noszlop település. A jelenleg 1027 lelkes községnek saját étele is van, az Eszterházy babos káposzta, amelyet Könyvné Dózsa Erzsébet mesterszakács vezetésével helyben és vidéki rendezvényeken is többször elkészítettek.

Tisler Anna

Felső Sándor polgármester, aki maga is aktív részese a gasztronómiai hagyományok ápolásának, az ehhez kapcsolódó rendezvényeknek, a receptet is elárulta. Megtudtuk, hogy az étel a sertéspörkölt mellett a kolbásztól és szalonnától nyeri el a jellegzetes ízét, majd babot és káposztát is adnak hozzá. Létezik egy burgonyás változata is. Ott a bab helyett burgonyát tesznek bele. Egy réteg burgonya, majd pörkölt, ismét burgonya majd káposzta. A legismertebb főzős rendezvényük a Diófás főzőverseny, amely arról kapta a nevét, hogy a sportpálya melletti diófák árnyékában tartják minden év augusztusában. Az egy évtizede megrendezett versenyen már 40-45 csapat vesz részt. Az ötletgazdája Szabó Péter vendéglős. A zsűriben a helybeliek is részt vesznek. A rendezvény híre mára már nemcsak a település, hanem a megye határain is túljutott, neveznek főzni szeretők az ország minden részéről.

A katolikus templom épülete 400 éves

A másik, szintén sokakat vonzó program a tél végén megrendezett Noszlopi Ízparádé, ahol kocsonyák, eltett ételek, sütemények és kenyerek versenyeztek. A szervezők már az óvodásokat is meghívták. A kiskukták ügyes és finom dolgokat alkottak.

A noszlopiak nemcsak jókat enni szeretnek, hanem barátkozó nép is. Ha kell, utaznak is azért, hogy barátokra leljenek. Az erdélyi Hargita megyei Oroszhegy település több családjával kötöttek barátságot a noszlopiak. Ők a pálinkafesztiválon jártak kint először. A térség ugyanis kiváló szilvatermő vidék. Azóta a baráti családok többször szerveztek közös programot, aminek fontos része a közös főzés és étkezés. Gyakran előkerül a sakktábla is. A sakkozás Czingler Sándor, a Veszprém Megyei Sakk Szövetség elnökének köszönhetően fejlődött fel komoly szintre a településen. A sakkversenyt is az ő kezdeményezésére szervezték. A hagyományok ápolása jegyében a versenyt Noszlopy Gáspár honvéd őrnagyról, kormánybiztosról, az 1848-49-es szabadságharcot követő függetlenségi szervezkedések egyik vezetőjéről nevezték el. A Noszlop SE sakk szakosztálya március 15-én tartja a versenyt, az idén már a tizenkilencediket. A harmadik sikeres águk a darts. A lakosok szeretnek versenyezni, kulturális programokat látogatni. A nyugdíjasok gyakran mennek Pápára színházba. Mint Könyv Károly klubvezető elmondta, 38 taggal működnek, havonta tartják az összejöveteleiket. Szeretnek ünnepelni, megtartották a nőnapot, az anyák napját, a hétvégén pedig Pápán néznek meg közösen egy vidám darabot. Működésüket támogatja az önkormányzat. Több nyugdíjas tagja a Nemzedékek kulturális csoportnak. A hagyomány-őrző egyesület vezetője Magyar Istvánné könyvtáros. A tagok között a legidősebb betöltötte a nyolcvanadik évét, a legfiatalabb még óvodás. A feldolgozásra váró hagyományok száma végtelen, a települést ugyanis a fennmaradt oklevelek szerint már 1086-ban jegyezték, akkor még Nuztupe és Nuztup néven. Az 1488-as forrás már Nozlop alakban említi.

Felső Sándor, Noszlop polgármestere
Fotó: Tisler Anna

A tatárok és a törökök támadása után rövid időre elnéptelenedik, de hamar ismét benépesült, és a környék falvainak a lakosságát is befogadta. Onnantól kistérségi központként élt tovább. A község határában egykor öt település volt, amelyek ugyan elpusztultak, de a nevükben mindmáig fennmaradtak. Tima, Tegye és Becse nevét ma dűlő őrzi, Nagybogdány és Kisbogdány ma is településrész. Kisbogdányban ma közel negyvenen élnek. Az utóbbi időben fiatal családok is beköltöztek. Vonzotta őket a jó levegő és a szép természeti környezet. A faluközponttól alig egy kilométer a távolság.

Néhány autóbusz is bemegy, hogy az iskolásoknak reggel és délután ne kelljen gyalogolniuk. A településrészre aszfaltos út vezet, a tervezett közvilágítás-korszerűsítési programban az út mellé energiatakarékos izzókat szerelnek fel a közeljövőben. A községben folyamatosan zajlanak a beruházások, bár a pályázatokon magasabb összegű önerőt kell igazolniuk. Noszlopon ugyanis jelentős az iparűzési adóból származó bevétel, így nem minősülnek hátrányos helyzetűnek. Munkahelyek is vannak, és a település kedvező fekvése miatt máshova is könnyen eljutnak. Noszlop a Devecsert Pápával összekötő út mentén található.

Faluközpont az iskolával

Nemrég fejeződött be a polgármesteri hivatal tetőcseréje. Szeretnének pályázni a külső homlokzat felújítására, ami társul egy fűtéskorszerűsítéssel és napelemek felszerelésével. A hivatal udvarát bekerítették, hogy nagyobb biztonságban legyen az épület. Szeretnének a bejövő és kimenő utak mentén kamerát felszerelni. A községben jó a közbiztonság, működik a polgárőrség, de a nagy átmenő forgalom miatt úgy érzik, szükséges volna. A faluház tetőszerkezete is megújul. Az épület felújítását is tervezik, a fogorvosi rendelőnek új helyiséget keresnek. Számos rendezvény van, rengeteg résztvevővel, így kell a hely. A szomszédos iskola tanulóinak is a faluházban, a színházteremben tartják a testnevelésórát, ha kell, a tetőtéri részt is elfoglalják. Pályáznak az orvosi rendelő felújítására és új fogorvosi rendelő építésére. A járda 750 méteren újult meg. Az adósságkonszolidációban nem részesült települések támogatásából lakosságszám szerint 20 millió forintot kaptak, amit saját erőből pótoltak ki. Az első melegebb tavaszi napok beköszönte után ismét hozzáláttak a virágosításhoz, parkosításhoz. Most az orvosi rendelő előtti nemrég elkészült parkoló környékét rendezik. A lakosok szeretik a szépet, a látogatók pedig kellemesebb emlékekkel távoznak, ha gondozott faluképet őriznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!