Hírek

2013.05.16. 05:46

Főegyházmegyei zarándoklat

A Veszprémi Főegyházmegye társvédőszentjének, Boldog Gizellának ünnepén tartotta hagyományos zarándoklatát a Szentháromság téren szombaton, a Gizellanapok keretében.

Balla Emőke

Az ünnepi szentmise főcelebránsa dr. Márfi Gyula érsek volt, de a zarándokokkal együtt ünnepelt Szendi József, a főegyházmegye nyugalmazott érseke, Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök és a szentmise szónoka, Majnek Antal munkácsi megyéspüspök.

Nagy Károly kanonok, a Szent Mihály bazilika plébánosa az ünnepi szentmisére a főegyházmegye területéről összegyűjtötte a Veszprémhez kötődő Árpád-házi szentek ereklyéit; az ereklyék között volt Boldog Gizelláé mellett Szent István, Szent Imre, Szent Gellért, Szent Kinga, Szent Erzsébet, Szent László és egy huszadik századi boldog, Batthyány Strattmann László ereklyéje is.

A zarándoklaton Boldog Gizella karcsontereklyéjét cserkészek viszik. A háttérben Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök (jobbra) és Majnek Antal munkácsi megyéspüspök. Az ünnepi szentmisére idehozták a Veszprémhez kötődő Árpád-házi szentek ereklyéit (Fotó: Veszprémi Érsekség)

 

A szentmise után a papság és a hívek átvonultak a bazilikába, ahol a Liszt Ferenc kórustársaság Vinczeffy Adrienne vezényletével énekelt az Árpád-házi szentek tiszteletére, felcsendült az „Árpád-házi szentek köszöntése”. Először hangzott el Daróci Bárdos Tamás és Kozma László szerzeménye Gizella királynéról.

 

 

 

Az ünnepi szentmisén és utána az ismeretszerző játékon részt vettek a főegyházmegye fenntartásában működő iskolák tanulói. Számukra a főegyházmegye ifjúsági irodája szervezett versenyt a veszprémi várban, aminek célja az volt, hogy mindenki megismerkedjen az Árpád-házi szentekkel. A felnőtteknek a Szaléziánumban Koltay Gábor Gizella sírjánál készült dokumentumfilmjét, valamint az Árpádházi szenteket bemutató filmeket vetítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!