Hírek

2017.07.29. 10:41

Folytatódott a Bándi Esték - Az unióban zajló viták eldönthetik Európa jövőjét is

Ezer éve a magyar történelem másról nem szól, mint, hogy Európához akarunk tartozni. Az Európai Unió rengeteg hibával küszködik, de ha a hibák ellenére megőrizzük a hitünket az unióban, akkor az uniónak és Európának is lesz jövője – mondta Navracsics Tibor

Molnár Sándor

A Mádl Ferenc emlékére szervezett közéleti beszélgetéssorozat második rendezvényén részt vett Mádl Dalma asszony is. A Bándi Esték vendége ezúttal Navracsics Tibor az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa volt. Kérdéseket Molnár Sándor, Az Utas és Holdvilág Antikvárium tulajdonosa intézett a jeles vendéghez. A pódiumbeszélgetés elején az egykori köztársasági elnökhöz fűződő emlékeiről Navracsics Tibor elmondta, hogy az első emlékei az egyetemhez kötődnek. A számára egzotikusnak és megismerhetetlennek tűnő nemzetközi magánjog tantárgy révén került kapcsolatba Mádl Ferenccel, aki a 80-as évek második felében az ELTE jogi karának egyik legnagyobb tekintélyű professzora volt. Korábban pedig a karon működő, nagyon aktív Lovassy Baráti Kör rendezvényeinek résztvevőjeként is találkoztak.

A második Bándi Esték „főszereplői”  Mádl Ferenc szobránál : Molnár Sándor beszélgetőtárs, Kaiser Mihály a sümegi ÖDBK elnöke, Mádl Dalma asszony, Navracsics Tibor uniós biztos és Steigervald Zsolt polgármester Fotó: Molnár Sándor

A folytatásban az Európában előforduló terrorcselekmények kerültek szóba. Az uniós biztos elmondta, hogy a merénylők olyan fiatalok voltak, akik maguk már nem bevándorlók. A szüleik, vagy a nagyszüleik voltak azok. Az elkövetők viszont már valamelyik európai ország: Franciaország, Belgium, vagy Dánia oktatási rendszerét járták végig, később mégis szembefordultak a társadalommal. Ennek apropóján rendeltek egy kutatást. Olyan családokat vizsgáltak, ahol a gyerekekből vagy terrorista, vagy terrorista gyanús személyek lettek. Kiderült, hogy az internet mellett, ahol könnyen kapcsolatba tudtak kerülni radikális iszlamista csoportokkal, azoknak a családoknak a gyerekei hajlamosak terrorizmusra, ahol nincs apa, vagy eltűnt, elvált és nem törődik a fiúgyermekkel. Ezeknek a fiataloknak egy bizonyos százaléka egy távoli terrorista szervezetben találja meg az a személyt, aki megmondja nekik, hogy mit kell tenniük. A viselkedési normákat a családban lehet megtanulni. Ha nincs család, akkor az oktatás szerepe kiemelten fontos. Egy tanár, egy egyetemi oktató mutathatja meg, hogy hogyan kell méltósággal, értelmiségiként, kultúremberként viselkedni. Ezt úgy lehet megtanítani, ha valaki maga is olyan, és Mádl Ferenc ilyen volt. Megjelenésében sugározta a legfontosabb emberi értékeket: a mértékletességet, az arányosságot, a türelmet, a polgár létet – fogalmazott Navracsics Tibor.

Az Európai Unióról elmondta, hogy alapvetően hisz benne, mert úgy gondolja, hogy a XX. század legnagyobb európai vívmánya. Az unió tette lehetővé azt, hogy Nyugat-Európa kiemelkedjen abból a végletes gyűlölködésből, amit két világháború eredményezett. Az Európai Uniónak köszönhető, hogy Németország békés nagyhatalomként élhet Európában és számunkra az unió tette lehetővé azt, hogy megszabaduljunk a kommunizmustól. Szólt arról is, hogy ezer éve a magyar történelem másról nem szól, mint, hogy Európához akarunk tartozni. Az Európai Unió rengeteg hibával küszködik, de ha a hibák ellenére megőrizzük a hitünket az Unióban, akkor az uniónak és Európának is lesz jövője.  Magyarországnak nincsen jövője a közösségen kívül. Mindent meg kell tennünk azért, hogy az Európai Unió kevesebb gonddal küszködjön a jövőben, és mi ehhez hozzá tudjunk járulni – hangsúlyozta az uniós biztos. Európa fájdalmas viták előtt áll.  A migráció kapcsán nagyon mély és fájdalmas konfliktus zajlik a Nyugat-európai és a Közép-európai országok között, de ez egy kicsit olyan, mint amikor kezd létrejönni egy közösség. Már nem csak egymás mellett élnek az emberek, hanem elkezdik feszegetni azokat az alapértékeket, amelyek eldöntik, hogy tudnak-e egymás mellet élni. A kialakult helyzetet a családi vitákhoz hasonlította, amikor összevesznek a családtagok és nem az a kérdés, hogy szétszakad-e a család, hanem tisztázódnak alapkérdések. A jelenleg az unióban zajló viták eldönthetik Európa jövőjét is.

A beszélgetést követően Kaiser Mihály, a sümegi Kisfaludy Sándor Gimnázium Öregdiákok Baráti Köre elnöke köszöntőjében elmondta, hogy tíz évvel ezelőtt, amikor az iskola 150 éves volt, felkérték Mádl Ferencet, hogy legyen a gimnázium tiszteletbeli öregdiákja. Ő ezt szívesen és örömmel elvállalta. Most, ennek tízéves évfordulóján emléktáblát avattak a tiszteletére, amelyet Steigervald Zsolt polgármester és Kaiser Mihály lepleztek le.

Az egykori köztársasági elnök özvegyét, Dalma asszonyt, aki Budapestről érkezett, meglepte már a meghívó levél is. De mint kérdésünkre elmondta, nagyszerűen sikerült az egész a rendezvény és nagyon örül, ha folytatódnak a Bándi Esték különböző művészeti ágakban, politikai, vagy bármilyen más témában. Befejezésül sok sikeres estét kívánt a szervezőknek.

A Bándi Esték helyszínéről Steigervald Zsolt polgármester úgy fogalmazott, hogy nem csak azért hozták létre a szobrot és a közösségi teret, hogy a múltnak emléket állítsanak, hanem egy jövőbe mutató értéket is szeretnének közvetíteni. Ezért jött létre a beszélgetéssorozat gondolata, amit nagyon köszön Molnár Sándornak, Poller Imrének és Buvári Tamásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!