Hírek

2013.10.28. 16:18

Forró radiátor nyári melegben?

Majorné Vörös Anna, egy olvasónk nem érti, miért fűtenek a nyárias őszben. Szakemberek szerint egyedi a probléma, lehetőség van a beállított fűtési rendszer átállítására, de azt a lakásszövetkezetnek kérnie kell.

Kovács Erika

A Haszkovó lakótelepen két hete szenvedünk lakásainkban a hőségtől. Amióta odakinn melegedett az idő, a lakásainkban 26 fok van lezárt radiátorok mellett, napsütésben 30 Celsius fok - állította Majorné Vörös Anna, a Klapka utcából. Hozzátette: 22-én telefonált a Hőforgnak, hogy miért fűtenek, mire azt a választ kaptam, hogy nem az ő hatáskörük leállítani a fűtést, hanem mivel mi a 2. sz lakásszövetkezethez tartozunk, ezért nekik kell szólni.

Ekkor felhívtam a lakásszövetkezetet és arra a napra leállt a fűtés. de másnap már megint forrók voltak a csövek. Elgondolkodtam azon, hogy minek van a kazánokon külső hőmérséklet-érzékelő, ha azokat nem használják? Másfelől, amikor szeptemberben hideg van és szeretnénk, hogy fűtsenek, akkor mindig az a válasz, hogy nem tudják egyik napról a másikra beindítani, mert nincs felfűtve a rendszer, és hogy nem fizetik ki a lakók. Talán most meg azért kell fűteni a akkor is ha nem kellene, mert már felfűtötték a rendszert és így is úgyis kifizetik a lakók? – kérdezte.

Laikusként azt gondolom, hogy nem is kellene megvárni, amíg a lakók kérik a leállítást, hanem amikor a külső napi átlaghőmérséklet meghaladja a fűtési határértéket, automatikusan lekapcsolna. Ezzel nem kevés energiát takarítanának meg és a lakók pénztárcáját is kímélnék. Nem beszélve a sok megbetegedésről. Mivel a száraz meleg levegő kiszárítja a nyálkahártyát és ez jó talaj a kórokozóknak – állította az asszony.

 




Eszes Tibor kazánkezelő a vezérlés működését ellenőrzi (Fotó: Nagy Lajos)

 

Polhammer Kálmán hőszolgáltatási igazgató a VKSZ Zrt. képviseletében kiemelte: a Hőszolgáltatási Igazgatóság Távhőszolgáltató a társasház, vagy lakásszövetkezet által közölt igényeknek csak a hőközponti berendezések szabályozóinak beállításával tud eleget tenni. A fűtésszabályozót a közös képviselő, vagy lakásszövetkezeti elnök kérésének megfelelően állítja be oly módon, hogy a rendelkezésre álló hőmennyiség legyen elegendő átlagosan az igényelt belső hőmérsékletnek.

Természetesen a szabályozó egy bizonyos külső hőmérsékletnél képes a fűtés lekapcsolására is, ez a Klapka u. 2. sz. épületnél 18o C-ban határozták meg. A beállítás most is működik, hiszen a jelenlegi 21o C-os külső hőmérsékletnél a fűtés lekapcsolása megtörtént. Amennyiben a külső hőmérséklet ismételten 18o C alá süllyed, a fűtésszolgáltatás szabályozottan újraindul. 

Az épület, valamint egyes épületrészek tényleges hőmérsékletét az épület hő tehetetlensége, valamint a felhasználói berendezések állapota, üzemeltetése is befolyásolja. Ebből adódóan épületen, épületrészeken belüli eltérések lehetnek. Van lehetőség a beállított fűtési menetrenden változtatni, de erre az elmúlt napokban a 2.sz. Lakásfenntartó Szövetkezet részéről igény nem érkezett.

Krassován György  a 2. számú lakásszöveztkezet elnöke rámutatott: a Klapka 2. számú épületnél, éppúgy mint a többi épületnél is, ha a fűtés elindult, akkor azok szabályozását külső érzékelők segítségével automatika végzi. Ennél az épületnél, ha külső hőmérséklet 16o C-fok alá esik, az automatika bekapcsol, beindul a fűtés. Amennyiben a külső hőmérséklet 18 C-fok fölé emelkedik, leáll a fűtés.

Ha a külső hőmérséklet határesetes, kis eltérés lehet az indulásnál, illetve leállásnál. Függ ez attól is, hogy a külső érzékelő árnyékos, vagy szeles helyen van. A 22-i fűtés leállás is az automatika miatt volt, és a másnapi indulás is a külső hőmérséklet  szerint történt. Az épületből más panasz nem érkezett, ezért úgy gondolom a probléma nem volt akkora, mint azt panaszos leírta - fogalmazott az elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!