Hírek

2015.02.08. 14:08

A délutáni állapotokhoz képest kissé romlott a helyzet a 8-as úton

Veszprémtől Szombathelyig mindenhol járható a 8-as és a 86-os út, bár néhol kisebb-nagyobb hóátfúvások nehezítik a közlekedést.

B. Virág Rita

Az első hóátfúvással a márkói elkerülőnél találkozhatnak az autósok, ahol a belső sávon kisebb hótorlasz található. Folytatva utunkat Herendnél, az útépítésnél találkozhatunk hasonlóval. A herendi dombot elhagyva a nagy kanyar elején egy nagyobb hókupac van az úton, ám lassítva, óvatosan vezetve átjárható ez a rész is.

Városlőd és Kislőd között, a három sávos útszakasz tetején egy 10-15 méteres foltban ugyancsak megmaradt a hó, szerencsére azonban itt sincs fennakadás, szépen lassan át lehet jutni rajta.

Az első hókotróval Ajkánál találkoztunk, ám itt a legnagyobb problémát az erős oldalszél okozza, ami komolyan bele-belekap a járművekbe. Innentől Devecserig teljesen tiszta a 8-as út, jól járhatóak a sávok.

Kisebb hófoltokkal Somlóvásárhelynél találkoztunk újra, majd Tüskevár előtt, a hídnál is, azonban egyáltalán nincs komoly baj, mert láthatóan már kezelték az utat. A felszín hónedves, és normál tempóban lehet rajta közlekedni.

Ezt követően a megye határáig semmilyen fennakadás nincs, kisebb hóátfúvásokkal sem találkozni. Az erős, orkán erejű szél viszont a későbbiekben még gondot okozhat.

Este visszafelé is beszámolunk a helyzet alakulásáról.

A közútkezelő közleménye

A Dunántúlon több térségben is hófúvások nehezítik a közlekedést. Veszprém megyében a Bakonyban több mellékúton és 82-es főúton Zirc térségében is folyamatosan dolgoznak munkagépeink, mivel a korábban lehullott 20-30 centiméternyi út menti havat megbontja és folyamatosan visszahordja a burkolatra a 70-80 km/órás szél.

 

20 óra
A délutáni állapotokhoz képest kissé romlott a helyzet a 8-as úton

Szombathely felől érkezve Tüskevárig teljesen száraz az út. A települést elhagyva viszont a kanyartól kezdve 30-40 méteren át alaposan befújta a szél hóval a betonsávokat. Csak nehezen járható ez a szakasz, az orkán erejű szél folyamatosan hordja a havat, s az iszkázi elágazóig minden sofőrnek figyelni kell, mert kásás, csúszós az út. Az említett kereszteződés után már szárazabb a felület Városlődig, azonban innentől újra kisebb átfúvások nehezítik a közlekedést. Lassan és óvatosan könnyen át lehet jutni rajta, de komolyabb tempót semmiképp ne diktáljunk.

Városlődtől Herendig végig hónedves és csúszós az út, sőt néhol kisebb hóbuckákon kell áthaladni.

Herend előtt pedig mindenkinek lassítani kell, ugyanis két autó a szalagkorlátnak ütközött. Ottjártunkkor emelték fel az egyik gépjárművet a trailerre. A baleset miatt a Veszprém felé haladó sávok egyikét lezárták. Részletek itt

Innen kijutva Márkóig már jobb a közlekedés, de hónedves, latyakos az út. Viszont Márkótól Veszprémig már minden rendben van.

Nem is hinnénk, de különösen élénk a vasárnapi forgalom, a megszokottnál sokkal többen keltek útra a mai napon a 8-as utat használva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!