Hírek

2014.12.31. 11:57

Fürdéssel búcsúztatták az évet Tapolcán

Tapolca - Százhatvanan mártóztak meg a Malom-tóban az év utolsó napjának délelőttjén.

Tóth B. Zsuzsa

A szilveszteri fürdést és a futást immár ötödik éve szervezik, folyamatosan nagy érdeklődés mellett. A tópart már reggel megtelt a futni vágyókkal, a gyerekek az alsó tó körül futhattak egy kört, a felnőttek egyéniben, vagy váltóban teljesíthették a négy kört a tó körül, mintegy négyezer méreten. A hölgyek közül 16-an, a férfiak 21-en, a váltóban részt vevők húszan futottak, köztük akadt, aki rövidnadrágban szaladt. A legfiatalabb induló a két és fél éves Linda és Bátor volt. A futókat a Boombatacuda zenekar dobszója buzdította és meleg tea erősítette a hidegben.

A fürdés kezdetére aztán szokás szerint idén is zsúfolásig telt a tópart, a tó vize ugyan 18 fokos volt, mint mindig, de a levegő hőmérséklete a mínusz tíz fokot is alig érte el. Ennek ellenére a hatévestől a 71 esztendősig minden korosztály képviselői pancsoltak, nagy mókázások közepette. Többen fejeseket ugrottak a vízbe a tó közepén álló szökőkút pereméről, mások tréfás jelmezekben, sapkákban, parókákban fürödtek.

Schirilla György, a nemzet rozmárja idén sem hiányozhatott, de ezúttal Erdei Zsolt, Madár, profi ökölvívó is buzdította a fürdőzőket. Igaz, Madár a napokban kihevert tüdőgyulladása miatt nem fürdött, de ígérte, hogy jövőre ő is kipróbálja a szilveszteri pancsolást. A vízbe ereszkedett a város polgármestere, Dobó Zoltán is, aki tréfásan elmondta, hogy az éj leple alatt telerakták a tavat fűtőszálakkal. Egyébként pedig a küzdősportokat kedveli leginkább, de nem akart lemaradni a fürdésről. Az idén a legfiatalabb fürdőző a hat éves Pontyos Balázs volt, a legidősebb a 71 esztendős badacsonyi Farkas Mihályné, aki minden alkalommal fürdik a tapolcai tóban, sőt, az újévi szigligeti csobbanást sem hagyja ki. Schirilla egyébként hajnali fél ötkor kelt, hogy időben Tapolcára érjen, hiszen eddig minden úszásnál ő volt a bátrak példaképe. Ugyan egyik évben sem volt még ennyire hideg, de állította, hogy az ember szervezete kibír ennyit. Sőt, a január elsejei szigligeti balatoni csobbanás sem árt meg annak, aki egészséges.

- A szívbetegek felejtsék el az ilyen próbatételt, de aki jól van, az egy-két percet eltölthet a jeges vízben. Előtte azonban tanácsos pálinka helyett mozgással bemelegíteni, annyira, hogy valósággal gőzölögjön a testünk. Valamint meleg kesztyűt húzzunk, akkor kivédhetjük a hirtelen fagyást. Fürdés után vegyünk forró zuhanyt, mert a testnek vissza kell adni, amit elvettünk tőle. Az is lényeges, hogy a gondolatainkat megfelelően irányítsuk. Ne úgy menjünk a vízbe, hogy csak kibírom valahogy, hanem élvezzük a nézők buzdítását, a napsütést, jó hangulatot. Aki rosszul van, az emelje ki a kezét a vízből, így jelezzen. Fürdés előtt ne együk tele magunkat, elég egy-két szelet beigli például – tanácsolta Schirilla György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!