Hírek

2017.03.17. 14:46

Nemzetközi együttműködéssel szépül a kincses Káli-medence

Monoszló – Megújul a geoparkban található monoszlói Hegyestű bemutatóhely kiállítása, de a két és fél éves időszakra tervezzük a Badacsonyon és a Szent György-hegyen található tanösvények felújítását, a Hegyestűtől a Kopasz-hegyig új vulkanológiai tanösvény kiépítését – mondta el Puskás Zoltán igazgató.

Leitner Vera

A Dunai Geotúra Projekt – A földtani örökség hasznosítása dunai geoparkok fenntartható és innovatív turisztikai fejlesztésében nevű projekt legfontosabb eredménye a közös Dunai Geotúra kialakítása lesz, ennek során a régiók együttműködésének erősítésére, a földtani örökségek új szempontok szerinti, minden korosztályt megszólító bemutatására, innovatív geoturisztikai termékek kialakítására törekednek majd a résztvevő partnerek.

Puskás Zoltán, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) igazgatója kiemelte, a partnerekkel közösen törekednek rá, hogy csökkentsék a minőségi szakadékot, mely a dunai és más uniós geoparkok között húzódik.

Fotó: Pesthy Márton

–      A kormányzat korábban soha nem látott forrásokkal támogatja a természeti értékek védelmét. Még az első ciklushoz képest is fél milliárd forinttal nagyobb forrást, 2800 milliárd forintot fektetünk a természet- és környezetvédelem ügyébe – mondta el V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára. – Az élettelen környezet védelme azért fontos, mert a barlangok, földvárak, földtani szelvények, kunhalmok amellett, hogy felszínalaktani és vízrajzi ismereteket szolgáltatnak számunkra, fokozottan védett állatoknak is életteret adnak – tette hozzá az államtitkár.

Fotó: Pesthy Márton

–      Jó érzés a kincses Káli-medencébe jönni, itt kirándulni – mondta el Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Az országgyűlési képviselő kiemelte annak fontosságát, hogy az emberek, családok eljöjjenek és megtapasztalják, felfedezzék ezeket a kincseket. – Egy nagyszabású uniós összefogásnak lehetünk most tanúi, mely egy valódi közép-európai sikertörténet.

Fotó: Pesthy Márton

A BfNPI a Bakony-Balaton UNESCO Globális Geopark alapító és fenntartó szervezeteként vesz részt a projektben, melyhez a Duna vízgyűjtő területéről összesen 14, horvát, osztrák, cseh, román, szlovák, szerb nemzeti park, geopark, természetvédelmi szervezet, egyetem csatlakozott. – A projekt közel 1,7 millió euróból valósul meg, ebből a BfNPI 257 000 euró értékű projektrészét 85%-ban az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja, 15%-ot pedig az állam biztosít – mondta el Puskás Zoltán igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!