Hírek

2017.03.02. 19:01

Gicen járt a hajdani grófi család

Gic - Az egykori nagybirtokos Jankovich-Bésán grófi família tiszteletét tette őseik uradalmában. A község önkormányzata emlékidéző sétával és fényképekkel kedveskedett nekik.

Laskovics Márió

A közelmúltban Gicre látogattak az egykori nagybirtokos Jankovich-Bésán grófi család leszármazottai. 2016 októberében a Fokvárosban élő Jankovich-Bésán Alexander járt a faluban. Január 3-án pedig ötven fős létszámmal érkezett régi otthonukba a hajdani grófi család a világ különböző tájairól. Még öt gyermek él a famíliából, közülük ketten Gicen laktak kilenc és tizenegy éves korukig, és ismernek is még falubelieket – tudtuk meg a község önkormányzatától.

Balról jobbra: a Ruizendal testvérek (akiknél Alexander cserediákként él), Jankovich-Bésán Alexander, Németh Adrienn kulturális referens és Baranyai Zoltán alpolgármester Forrás: Gic község önkormányzata

- Alexander egy holland családnál volt cserediákként, ahol a vendéglátó anyuka magyar. Ő vette fel velünk a kapcsolatot és hozta el hozzánk a tizenhat éves fiút két saját gyermekével. Alexander nagy vonalakban tudott a családjáról pár dolgot, hogy honnan is származik, de ittjártakor látszott rajta a meghatottság, nagyon megérintették a családja múltjáról szóló elbeszéléseink – elevenítette fel a kapcsolatfelvétel mikéntjét Németh Adrienn, az önkormányzat kulturális munkatársa.

A Jankovich-Bésán grófi család és leszármazottai a gici Szent Janka-templom előtt

- Programként bemutattuk a Jankovich-kastélyt, majd megnéztük a Szent Janka-templomot, amelyet még az ő dédanyjuk építtetett szülési nehézségeiből való sikeres felépüléséért Szent Johanna tiszteletére. A kápolna falain a freskók még eredeti formában láthatóak. Fantasztikus élmény volt átélni, ahogy a grófné többgenerációs leszármazottai megtöltik a templomot és közösen elimádkozzák a Miatyánkot és az Üdvözlégy Máriát angol nyelven. Valamint készültünk nekik egy kis meglepetésként pár kivetített fényképpel azon lakosainktól, akik még éltek és dolgoztak a kastélyban. A grófi család meghatódott ezen. Aztán persze vendégül is láttuk őket szendviccsel, teával. Közvetlenek, aranyosak, barátságosak voltak. Elmondtuk nekik, hogy műemlékké nyilvánítása miatt a kastély felújítása megszakadt. Abban maradtunk, hogy valamit ki kéne találnunk ez ügyben, illetve hogy ezentúl is tartjuk velük kapcsolatot – számolt be a nem mindennapi vizitről a kulturális munkatárs.

Jankovich-Bésán Alexander a nevét viselő sétány táblájával

- Jelenleg Hollandiában vagyok egy kulturális és tanulmányi csereprogramon. A véletlenek összjátéka, hogy a vendéglátóm magyar és az őszi szünetben elhozott néhány napra Budapestre. A magyarországi utazás legnagyobb meglepetése az volt, hogy meglátogattuk a festői környezetben elterülő, gyönyörű Gicet, volt nagyapám szülőfaluját, illetve kastélyát.

Jankovich-Bésán Alexander Gic településjelző táblája tövében

- A Polgármesteri Hivatalban nagyon kedvesen fogadtak a giciek, és jó érzéssel töltött el, hogy milyen szeretettel beszéltek a családomról. Hálásan köszönöm Adriennek a kedvességét és azt, hogy mindent megmutatott, a kastélyt, a parkot és a templomot. Ez a látogatás egy felejthetetlen, fantasztikus élmény volt és bízom benne, hogy hamarosan visszajövök – írja az önkormányzatnak küldött, eredetileg angolul kelt levelében Jankovich-Bésán Alexander.

A Gróf Jankovics-Bésán család 1945-ig volt Gic község földbirtokosa. A Somogy megyében birtokoskodó Jankovichok a gyermektelen gici Bésán bárótól végrendeleti úton örökölték uradalmát, ezt követően vették fel a Bésán nevet családnevükhöz kapcsolva. A szépirodalomban Nagy Lajos író – az 1930-as években volt az ifjú gróf házitanítója – két regényében, A lázadó emberben és A tanítványban írt a grófi családról, negatív színezetben. A giciek emlékezetében gróf Jankovich-Bésán Endre, valamint felesége, báró Szentkereszty Janka és fiuk, Elemér emléke elevenen él. Az egykori uradalmi cselédek közvetlen, a néppel jótékony, a tehetséges cselédgyerekeket taníttató emberekre emlékeznek az egykori grófokat emlegetve. Különösen Janka grófnőt emlegetik a Gicen élők, aki mindig karácsonyi ajándékokat is küldött uradalma lakóinak, emellett a grófi pár cselédjeik lakodalmában rendszeresen részt vett. Az idősebb gróf az 1920-as években többször szerzett országgyűlési mandátumot királypártiként, majd a Főrendiháznak volt tagja – írja Kirsch Attila középiskolai tanár, kutató a Honismeret folyóirat idei első számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!