Hírek

2012.12.27. 18:29

Gond a munkába járás a menetrendváltozás után

Megyei körkép - A decemberi új Volán menetrend több ember munkába járását tette nehézzé Pápa környékén. Hiába fordulnak bárhova és kérnek segítséget, úgy tűnik, falakba ütköznek.

Tremmer Tamás

A december elején módosított autóbusz menetrend több pápai, illetve Pápa környéki munkavállaló életét keseríti meg. Ők évek óta Devecserbe járnak dolgozni, van olyan közülük, akit most vettek vissza teljes munkaidőre. Az emberek örülnek a munkalehetőségnek, vállalják a napi kétszer 30-50 kilométeres ingázást, a többszöri átszállást, csakhogy megtartsák a kenyérkeresetüket. A menetrend változtatásakor azonban  kikerült az a járat, melyet  régóta használtak, így december 9-e óta csak egyórás várakozás után indulhatnak haza a munkából, panaszkodott Szalainé Czingler Erzsébet. Korábban a Bakony Volán reggeli járata a Pápa-Ajka-Devecser-Keszthely útvonalon közlekedett.

Devecser és Pápa között hétköznapokon 13 közvetlen járatpár közlekedik. Két hétig tartott az utasszámlálás a menetrendváltozás előtt (Fotó-illusztráció: Gáspár Gábor)

A busz azért ment be Ajkára, mert diákokat vitt. Visszafele úton pont úgy jött a járat, hogy arra Devecserben munka után fel tudtak szállni. Ez a járat már be sem ment Ajkára, Devecser után egyből Pápa fele vette az irányt. Sokan voltak, akik munka végeztével Ajkáról elutaztak Noszlopra, s itt szálltak fel a menetrend szerint közlekedő autóbuszra. Nos, ez a járat december 9-én megszűnt. A Devecserben dolgozók munka után csak egy órai várakozást követően tudnak buszra szállni. Az Ajkán dolgozók a városban vagy Noszlopon dekkolnak. Akik Pápa után még a környező falvak felé vették az irányt, nekik Pápán kell tovább várakozniuk, mert a korábbi buszaikat így már nem érik el.

Olvasóink nem értik a döntést. Állításuk szerint a délutáni járat mindig tele volt utassal. A megszüntetésre a párhuzamosság sem lehet indok, hiszen Pápa és Devecser között nincs vasúti összeköttetés! Elkeseredésükben aláírásgyűjtésbe kezdtek, amit elküldtek a Bakony Volánhoz. Onnan Szabó Gábor forgalmi igazgatótól azt a választ kapták, hogy a Volán az ellátásért felelős (állami) megrendelés alapján üzemelteti a közforgalmú autóbuszjáratokat. A döntés nem az ő döntésük, ennélfogva nem mérlegelhetnek. Miután az ügy megfenekleni látszott, lapunk a megrendelő minisztériumhoz fordult. Kérdéseinkre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztályától azt a választ kaptuk, hogy a közösségi közlekedés megkezdett átszervezésének célja egy egységes, jól működő, fenntartható, az utazási igényekhez igazodó közösségi közlekedési rendszer létrehozása, amellyel nem egyeztethető össze a pazarló, hosszú távon veszteségesen üzemelő járatok közlekedtetése.

Az átalakítás egyik eleme az egyes szolgáltatási típusok elválasztása, az utazási igényekhez és funkciókhoz igazodó kínálat megteremtése. A távolsági járatok feladata a régiók közötti gyors eljutás lehetővé tétele, a helyközi járatoké pedig a kisebb térségi kapcsolatok biztosítása. A Pápa és Keszthely közötti két járat esetében a tapasztalat, hogy azok nem elsősorban a távolsági utazási igényeket, hanem egy-egy részszakasz rövidebb utazási igényeit elégítik ki. Ezért korábbi formában való fenntartásuk nem indokolható. Az utazási lehetőség a megalapozott igények alapján a járatok átszervezésével, újabb csatlakozási lehetőségekkel, az útvonalak meghosszabbításával, évközi menetrend-módosítással javítható. A változtatásokat egyeztetésnek kell megelőznie az önkormányzatokkal és a szolgáltatókkal.

A törvényben előírt alapellátáson felül

A decemberi menetrendváltás előkészítését az északnyugat-magyarországi Volán társaságok esetében két hétig tartó, teljes körű utasszámlálás alapozta meg. A felmérés megerősítette, hogy a kérdéses járatokat elsősorban a részszakaszok helyközi forgalmának lebonyolítására használják. Az utasszámlálás, a szolgáltatói szakmai egyeztetések és az utasok észrevételei rávilágítottak arra, hogy a reggeli időszakban Devecser és Sümeg között a járat pótlása szükséges. A Somló Volán Zrt. Ajkáról reggel 6.30-kor induló, Devecsert érintő járata ezért meghosszabbított útvonalon, Sümegig közlekedik. További részszakaszokon a járat pótlása nem bizonyult szükségesnek, hiszen az eljutási lehetőség a decemberi menetrendváltást követően is többszöröse a személyszállítási törvényben előírt alapellátásnak. Devecser és Pápa között hétköznapokon 13 közvetlen járatpár közlekedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!